18 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Εκπτώσεις έως τις 14 Μαρτίου στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου

 

Έως τις 14 Μαρτίου θα έχουν εκπτώσεις τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου μετά την τροποποίηση της χρονικής περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη μεταφέρθηκαν από την 1η Μαρτίου έως 14 Μαρτίου. Η σχετική απόφαση προέκυψε μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης προκειμένου ο σύλλογος να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις των υπόλοιπων εμπορικών συλλόγων του νησιού και οι εκπτώσεις στα καταστήματα της Κρήτης να είναι την ίδια χρονική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος στο Ρέθυμνο οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ήταν από την 1η έως τις 15 Μαΐου και από την 1η έως τις 15 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, ανέφερε: «Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος ζητήσαμε να τροποποιηθεί η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος προκειμένου και στο Ρέθυμνο να ισχύουν οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα την ίδια χρονική περίοδος. Ουσιαστικά «κολλάμε» τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που δεν έχουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον στις κανονικές εκπτωτικές περιόδους του χειμώνα και του καλοκαιριού. Επανειλημμένως η ΕΣΕΕ και οι ομοσπονδίες εμπορικών συλλόγων έχουν επισημάνει στο υπουργείο την αναγκαιότητα κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει δεκτό».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης αναφέρεται στην χρονική περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην δυνατότητα που έχουν τα καταστήματα που επιθυμούν να είναι ανοιχτά την Κυριακή 8 Μαρτίου και καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν τις ντόπιες επιχειρήσεις: «O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους και τους καταναλωτές, ότι κατόπιν απόφασης της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Λιονή, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει πλέον τροποποιηθεί. Προκειμένου λοιπόν το Ρέθυμνο να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Περιφέρεια της Κρήτης ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για κάθε χρόνο. Κατ’ ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθήμερου είναι η Τρίτη, 3 Μαρτίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι το Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση αναγραφής της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση.

Παράλληλα με τα ως άνω, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαρτίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 18.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, καλεί το καταναλωτικό κοινό, να προτιμήσει τις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις και να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, με γνώμονα την τελική τιμή και την ποιότητα των προϊόντων».

 

Χαμηλή η αγοραστική κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις

Εν τω μεταξύ στα περυσινά επίπεδα κινήθηκε η αγοραστική κίνηση την μακρά περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που διήρκησε για ενάμιση μήνα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή αφήνοντας τους εμπόρους ανήσυχους και προβληματισμένους για το μέλλον της αγοράς. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Πολιουδάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εκπτώσεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή δεν υπήρξε τίποτα το ιδιαίτερο στην αγορά. Όμως η κίνηση ήταν σε χαμηλά επίπεδα και πέρυσι. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Υπάρχει μια απογοήτευση στον κλάδο και περιμένουμε τώρα μήπως τονωθεί η κίνηση δυο -τρεις μέρες στο καρναβάλι, μετά το Πάσχα και την τουριστική περίοδο το μέλλον της οποίας είναι αμφίβολο».

 

Νέο αίτημα στην Περιφέρεια για την διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων τη θερινή περίοδο

Παράλληλα, το αίτημά του προς την Περιφέρεια Κρήτης για την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές θα επαναφέρει και φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Ήδη την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, όπου ο Γιώργος Πολιουδάκης θα επαναφέρει το αίτημα με στόχο να κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με το αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο στην Περιφέρεια Κρήτης, αφορά την δίωρη παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων την τουριστική περίοδο, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τους μέχρι τις 11:00 το βράδυ (αντί 9:00 που είναι σήμερα) συμπεριλαμβανομένου και της Κυριακής, αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει τη λειτουργία των τουριστικών καταστημάτων και τις Κυριακές για όσα καταστήματα είναι ενταγμένα σε τουριστικές περιοχές, όπως αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την περιφέρεια. Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι η δίωρη αυτή επέκταση του ωραρίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης, ενώ τα ανοιχτά καταστήματα τις βραδινές ώρες θα δώσουν άλλο τόνο και χρώμα στην πόλη προσδίδοντας την απαραίτητη ζωντάνια.

Όπως υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου αρκετοί επισκέπτες απολαμβάνουν το δείπνο τους μέχρι τις 9:00 και στη συνέχεια περπατούν στα στενά της παλιάς πόλης ή στους δρόμους των άλλων τουριστικών περιοχών και τα ανοιχτά καταστήματα σίγουρα θα αποτελέσουν όπως λένε ένα δέλεαρ για τους ίδιους.

Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο, όπου οι τζίροι των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνονται και οι περισσότεροι εξ αυτών αδυνατούν ακόμα και να ανταποκριθούν στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα, η τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται από τους εμπόρους καταλυτική για να μπορέσουν να αναπληρώσουν ένα μέρος των τεράστιων απωλειών του χειμώνα.