31 °C Rethymno, GR
15/08/2020

Ελλάδα και μεταναστευτικές ροές

Η Ελλάδα έχει την τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σταυροδρόμια πολιτισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον έχει το προνόμιο να είναι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αυτό που συνηθίζεται να λέγεται στην πιάτσα, μαγαζί γωνία. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια την εποφθαλμιούν οι πάντες και το χώμα της δεν έχει σταματήσει να ποτίζεται ούτε στιγμή από το αίμα χιλιάδων Κρητικών και υποψήφιων κατακτητών.
Από την έναρξη του 2ου παγκόσμιου πόλεμου ζούμε την πιο μακραίωνη ιστορικά περίοδο ειρήνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια οι παγκοσμιοποίηση και οι πολιτιστικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στη χώρα μας εξελίσσονται με ταχύτητα φωτός. Η χώρα μας για μια ακόμη φορά λειτουργεί σαν σταυροδρόμι πολιτισμών. Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται και πληθύνονται προς τη χώρα μας σαν γεωμετρική πρόοδο, με αφορμή την πολιτική αστάθεια, τη φτώχεια και τους πόλεμους από τη μεριά της Ασίας. Είναι όμως μόνο αυτά ή συμβαίνει και κάτι άλλο που αδυνατούμε να αντιληφτούμε;
Από την αρχή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας έχω κάποιες απλές απορίες. Το φυσιολογικό θα ήταν όλοι αυτοί οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας και είναι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκεύματος, να πηγαίνουν σε μια φιλικά διακείμενη χώρα με ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και ίδιο θρήσκευμα. Γιατί άραγε δεν το κάνουν; Όλες οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στην αραβική χερσόνησο είναι πλούσιες, λόγω πετρελαίου, ίδιου θρησκεύματος με τους μετανάστες και πιο κοντά απ’ όσο η χώρα μας. Όλοι οι μετανάστες έχουν κινητά για να επικοινωνούν με τον οποιονδήποτε. Ποιος πληρώνει αυτούς τους λογαριασμούς; Γιατί άραγε προτιμούν τη χώρα μας η οποία έχει παρατεταμένη οικονομική κρίση και τη δύση; Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 57 χώρες στον κόσμο και μάλιστα αραιοκατοικημένες, με μουσουλμανική θρησκεία. Γιατί άραγε δεν πάνε σε μια από αυτές τις χώρες, αλλά προτιμούν τη δική μας και γενικότερα την Ευρώπη;
Τα αίτια είναι προφανώς βαθύτερα και ίσως η Ευρώπη δεν τα έχει αντιληφτεί ακόμη ή πιθανόν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες εξυπηρετούν μεμονωμένα συμφέροντα, τα οποία ένας απλός πολίτης δεν μπορεί να αντιληφτεί. Όσοι έχουμε διαβάσει 2-3 βιβλία γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ειδικότερα δε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει εγκαταλείψει την κυριαρχία της θρησκείας επί των πάντων και έχει περάσει στο διαφωτισμό και την περαιτέρω εξέλιξη των κοινωνιών, με την ανοχή στη διαφορετικότητα του άλλου και την ανοχή της αντίθετης γνώμης, με κυρίαρχο τον διάλογο. Το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις τους άλλους λαούς με τη δική σου ίδια λογική, ενώ είναι εντελώς διαφορετικής κουλτούρας και θρησκεύματος, είναι κάτι μάλλον εξωπραγματικό και ουτοπικό. Τα ΜΜΕ που ελέγχουν την ενημέρωση φροντίζουν να βγάζουν πάντα τις ειδήσεις όπως συμφέρει τα ίδια ή ανάλογα με τις εντολές που έχουν πάρει άνωθεν. Πολλές φορές, για να μην πούμε σχεδόν πάντοτε, αποκρύπτουν την αλήθεια, για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές καταστάσεις, κάτι που βέβαια δεν επιθυμεί καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο.
Πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης προέβει στην εκπληκτική δήλωση ότι, όποιος τρώει χοιρινό και πίνει μπύρες διαπράττει κτηνωδία. Αν το κάνει μάλιστα και κοντά σε δομές που φιλοξενούν μουσουλμάνους μετανάστες, μάλλον είναι και ακροδεξιός σύμφωνα με τον ίδιο. Η απλή λογική (την οποία έχω ζήσει και προσωπικά) λέει πως, τόσα χρόνια ζουν μουσουλμάνοι στην Ελλάδα και ποτέ κανένας δεν θίχτηκε αν ο διπλανός του έτρωγε χοιρινό ή αν έμενε δίπλα σε χασάπικο ή σουβλατζίδικο, πολλές φορές μάλιστα έτρωγαν και οι ίδιοι. Τώρα ξαφνικά γιατί θίγονται, κατά τον Χρήστο Γιαννούλη πάντα; τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχουμε πλέον και έθιμα που προβληματίζουν έντονα για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι γιορτάζουν κάθε χρόνο πλέον την Ασούρα, στην Αθήνα και αλλού στη χώρα μας. Ένα έθιμο με εικόνες που σοκάρουν, ειδικά τα παιδιά, καθώς οι πιστοί αυτομαστιγώνονται με μαχαίρια γιατί είναι η επέτειος θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν. Κι εμείς γιορτάζουμε τη σταύρωση του Χριστού κάθε χρόνο, αλλά δεν σταυρώνουμε άτομα, ούτε μαστιγώνουμε ανθρώπους. Είναι ακριβώς η διαφορετικότητα που έλεγα στην αρχή, για τις κοινωνίες και τον πολιτισμό τους, που απέχει λεύγας και παρασάγγας η μια από την άλλη, με σημείο συνάντησης ουτοπικό..
Εμείς σαν προηγμένη υποτίθεται κοινωνία, δεχόμαστε την πολυπολιτισμικότητα, εκείνοι τη δέχονται; ή θέλουν να επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου αυτά που λέει το κοράνι στις κοινωνίες της δύσης;
Είναι γνωστό πια και τεκμηριωμένο ότι μας αρέσει να είμαστε αυτοκαταστροφικός λαός. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στη χώρα μας είναι μνημειώδεις και προκειμένου να δούμε να ψοφά η κατσίκα του γείτονα πουλάμε και την ψυχή μας στον διάβολο, χωρίς ποτέ να σκεπτόμαστε ότι ο διάλογος και η συνεργασία, παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις, μόνο οφέλη μπορούν να έχουν σε μια κοινωνία και ένα κράτος.
Έτσι λοιπόν για καθαρά ιδεολογικούς και κομματικούς λόγους καταντήσαμε σαν χώρα όταν κάποιος καίει το εθνικό σύμβολο, τη σημαία μας, να λέγεται προοδευτικός. Όταν γελοιοποιείς κάθε ιερό και όσιο στις εθνικές παρελάσεις να είσαι προοδευτικός! Όταν κάνεις επιδεικτικά μπάρμπεκιου την μεγάλη εβδομάδα θεωρείσαι προοδευτικός! Όταν ξεπουλάς εθνικό όνομα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως τη Μακεδονία, είσαι προοδευτικός! Όταν μιλάς για συνωστισμό στη Σμύρνη θεωρείσαι προοδευτικός! Και όταν τρως δίπλα σε μουσουλμάνους χοιρινό θεωρείται ότι διαπράττεις κτηνωδία και σαδισμό! Έχει γούστο να ακούσουμε σε κάποιο δελτίο στην τηλεόραση ότι συνελήφθη Έλληνας με μικροποσότητα χοιρινού στην κατοχή του!
Κάποιος υψηλά ιστάμενος στη χώρα μας είπε ότι οι μετανάστες θα μπολιάσουν με θετικές αξίες τον πολιτισμό μας. Προφανώς και θα υπάρχουν κάποιες τέτοιες εξαιρέσεις. Αλλά κοιτάζοντας στο διαδίκτυο τα κατά διαστήματα καταγεγραμμένα περιστατικά φανατισμού, βίας, μαχαιρωμάτων, αποκεφαλισμών, μαστιγωμάτων, λιθοβολισμούς γυναικών, βιασμών, παιδεραστίας και άλλων τινών, που αρέσκονται να διαπράττουν οι ομοϊδεάτες των μεταναστών στις χώρες τους, μπορεί να καταλάβει κάποιος για τι μπόλιασμα θετικών αξιών μιλάμε σε συντριπτικό ποσοστό!
Το ότι κάποιος μπορεί να ανήκει στην αριστερά, στη δεξιά ή οπουδήποτε αλλού, δεν σημαίνει πως ότι λέει είναι και σωστό. Από προοδευτικές ιδέες, την πραγματοποίηση τους και τα αποτελέσματα τους έχει μπαφιάσει ο Έλληνας πολίτης πλέον. Φωνές λογικής και ελληνικών συμφερόντων θέλει να ακούει, μιας και γεννήθηκε Έλληνας και όχι φωνές υστερίας και κομματικών συμφερόντων, απλά για να ακουστεί κάτι διαφορετικό και υποτίθεται προοδευτικό, αμφίβολου θετικού τέλους.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δεν είναι ρατσιστές. Όταν σε φιλοξενώ στο σπίτι μου όμως, δεν μπορείς να κάνεις ότι σου γουστάρει χωρίς την άδεια μου και θα πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες που διέπουν την οικογένεια μου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φιλοξενία μου προς εσένα προφανώς θα καταστεί προβληματική και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να οδηγηθείς προς την έξοδο. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν είναι κατατρεγμένοι μετανάστες, αλλά άλλου είδους.. Εύχομαι η χώρα και όλοι εμείς οι πολίτες, το μεταναστευτικό να μην το βρούμε μπροστά μας, γιατί γνωρίζουμε την ελληνική παροιμία «Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος». Αν συμβούν τα χειρότερα και μη αναστρέψιμα τότε πια θα είναι αργά για δάκρυα..

 

*Ο Βαγγέλης Παπαδάκις είναι καθηγητής φυσικής αγωγής