27 °C Rethymno, GR
02/08/2021

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εμβολιασμοί και τήρηση των μέτρων θα ανατρέψουν την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου

Η κακή επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου τις τελευταίες εβδομάδες που είχε ως αποτέλεσμα όλος ο νομός να συμπεριληφθεί στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, εν όψει μάλιστα και του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού τις επόμενες ημέρες.
Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που, σύμφωνα με τα στοιχειά της διεύθυνσης δημόσιας υγείας του νομού, ανέρχονται σε 432 εκ των οποίων τα σχεδόν τα μισά, 284, στον μητροπολιτικό δήμο και 164 στην πόλη, καταδεικνύουν την έξαρση του κορονοϊού και καθιστούν αναγκαία την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, προκειμένου το κύμα αυτό της πανδημίας να υποχωρήσει και ο νομός να μπορέσει να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας και να υποδεχτεί με ασφάλεια τους επισκέπτες του.
Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου με τα μέλη του να εκφράζουν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για το τι έχει πάει λάθος αλλά κυρίως τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει από δω και πέρα ώστε η κακή εικόνα του νομού να αναστραφεί και με συγκροτημένα βήματα να μπορέσει να βελτιωθεί ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και να μην χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος με δεδομένο ότι τα μηνύματα από τις κρατήσει είναι αρνητικά
Όπως αναφέρθηκε από επιστήμονες, καθηγητές και γιατρούς που συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεσύσκεψη θα υπάρξουν συνεργασίες και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει αφενός μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς καταγράφεται μια εμφανής απροθυμία, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό καθώς το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για να επιτευχτεί η ανοσία του πληθυσμού. Από την άλλη, όπως τονίστηκε χθες από τον υπεύθυνο των εμβολιασμών γιατρό Κώστα Χλίβερο, ήδη κατατέθηκε αίτημα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αναδιανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα του Ρεθύμνου, από την οποία αναμένεται και σχετική απάντηση. Η περιφέρεια από την πλευρά της συνεργάζεται με τον ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο για εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ περαιτέρω ενέργειες και δράσεις θα συζητηθούν και με τον δήμο Ρεθύμνου, ώστε από κοινού να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας, τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στους ηλικιωμένους.
Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αποτελεί μονόδρομο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού ενόψει μάλιστα και του ανοίγματος του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και της σταδιακής άρσης των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα. Ο δήμος είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία των δυο πλευρών ενώ, όπως ανέφερε και η προϊστάμενη της διεύθυνσης δημόσιας υγείας, θα υπάρχουν μεικτά κλιμάκια της υπηρεσίας που θα επιτελούν τόσο συμβουλευτικό ρόλο ως προς την ορθή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων όσο όμως και ελεγκτικό ρόλο, επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εντατικοί. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη και στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τους εμβολιασμούς

Η κακή επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και οι χαμηλοί ρυθμοί του εμβολιασμού του πληθυσμού απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο παραβρέθηκαν ο καθηγητής γενικής ιατρικής του Π.Κ. Χρήστος Λιονής, η προϊσταμένη της διεύθυνσης δημόσιας υγείας Μ. Καββάλου, ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝΡ Α. Χριστονάκης και ο υπεύθυνος των εμβολιασμών στον νομό, γιατρός Κ. Χλίβερος.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλη Φουρφουλάκη, με στόχο να αξιολογηθούν τα δεδομένα και με τις υποδείξεις των ειδικών να διατυπωθούν προτάσεις, ώστε μέσα από συνεργασίες και κοινές δράσεις να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της πανδημίας ενόψει και του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού τον επόμενο μήνα.

Η αγωνία είναι διάχυτη ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Δ.Σ. η κ. Μαρία Καββάλου, διευθύντρια της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έως τις 20 Απριλίου στην πόλη του Ρεθύμνου τα κρούσματα είναι 168, ενώ για το σύνολο του δήμου ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 284. Τα κρούσματα σε επίπεδο νομού ανέρχονται σε 432. Όπως ανέφερε σε συνεργασία με τον ιατρικό και τον φαρμακευτικό σύλλογο θα γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους εμβολιασμούς, μετά και τη σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη.

Η κ. Καββάλου ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι τα 3 εμβολιαστικά κέντρα που διαθέτουν εμβόλιο τα Pfizer (Νοσοκομείο, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας Περάματος) η ανταπόκριση είναι μεγάλη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κέντρα υγείας όπου ο εμβολιασμός γίνεται με Astra Zeneca τα οποία, όπως είπε, έχουν πολύ χαμηλή συμμετοχή.

Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, όπως είπε η κ. Καββάλου, έχει διπλό ρόλο. Από τη μια συμβουλευτικό τόσο στον κλάδο της εστίασης όσο και στα σχολεία, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, η κ. Καββάλου αναφέρθηκε στην απροθυμία που υπάρχει από πολίτες να εμβολιαστούν με την Astra Zeneca και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να γίνει αναδιανομή των εμβολιασμών στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού.

Ο καθηγητής γενικής ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής μίλησε για τους δείκτες της πανδημίας, όπως είναι ο δείκτης συχνότητας που δείχνουν τον αριθμό των ανθρώπων που προσβάλλονται από ιό ανά 100.000 άτομα δείκτης που, όπως εξήγησε, έχει συναποφασιστεί ότι θα πρέπει να είναι κάτω από 150, ενώ αναφέρθηκε και σε δεύτερο δείκτη, το rt, δηλαδή τον ρυθμό αναπαραγωγής που εκπροσωπεί την ταχύτητα μετάδοσης του που θα πρέπει να είναι πάνω από τη μονάδα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Λιονής, στο ΠΑΓΝΗ ο καθηγητής Τζανάκης έχει διαμορφώσει ένα παρατηρητήριο επιδημιολογικής εικόνας που εκπροσωπεί το φορτίο και από κει μπορεί κάνει να παίρνει πληροφορία σε εβδομαδιαία βάση για κατανομή των δεικτών και δίδοντας μια βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στην αύξηση των δεικτών για την ΠΕΡ την οποία απέδωσε τόσο στο γεγονός της κόπωσης του πληθυσμού στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όσο και στο χαμηλό επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης από τον Μάρτιο που, όπως είπε, ευθύνεται για παρά πολύ γρήγορη μετάδοση. «Η επικράτηση παραλλαγής σε συνδυασμό με την κόπωση του πληθυσμού που ήταν επίνοσος ερμηνεύουν το επιδημικό κύμα. Για να μπορεί κανείς να κάνει μια σοβαρή πρόγνωση για το τι θα γίνει με τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τουρισμό θα πρέπει να έχεις κάνεις συστήματα πληθυσμιακής ανάλυσης της κατάστασης, δηλαδή του ποσοστού των ατόμων που έχουν νοσήσει. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει η εικόνα. Πολλοί Ρεθεμνιώτες έχουν νοσήσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς αυτό τον αριθμό. Είναι σε εξέλιξη από το πανεπιστήμιο, την 7η ΥΠΕ η πρόταση του ΕΟΔΥ που συντονίζει ο κ. Παναγιωτακος και συμβάλλει ο καθηγητής Σουρβίνος για την ανάπτυξη δικτύου -αρχείο μελέτης αντισωμάτων όπου επιλεγμένα πρόσωπα ανά φύλο και ανά ΠΕΡ για να έχει σε μηνιαία βάση του αριθμού των ατόμων που έχουν νοσήσει αλλά και τα αντισώματα αυτών που θα αναπτυχθούν από όσους έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται ένα τέτοιο δίκτυο, θα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ και μπορεί να βοηθήσει καλυτέρα στην ανάλυση της κατάστασης εν όψει και του τουρισμού», είπε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με την ισότιμη εμβολιαστική κάλυψη του π πληθυσμού. «Χρειαζόμαστε στρατηγική για ίση εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Όχι μόνο για λόγους τουρισμού αλλά και υγεία πληθυσμού. Θα πρέπει να εξετάσει κανείς τους ρυθμούς ώστε αυτοί να μην διαφέρουν από όμορους νομούς. Αν ο νομός μένει πίσω σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασμένων σε σχέση με τον πληθυσμό θα πρέπει η πρόταση να είναι άμεση ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων ισότιμα κατανεμημένων στην ενδοχώρα αι αστικές περιοχές. Τότε θα πρέπει να εξεταστούν πολλά άλλα δεδομένα κυρίως ανθρώπινο δυναμικό. Ιδιώτες και εθελοντές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπεύθυνος των εμβολιασμών στον νομό Ρεθύμνου Κώστας Χλίβερος ενημέρωσε ότι έγινε πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ενισχυθούν τα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια αποδεκτά από τους εμβολιαζόμενους.

«Αυτή η εισήγηση μας έχει αποσταλεί κεντρικά και περιμένουμε τις αποφάσεις ώστε ιδιαίτερα τα μεγάλα εμβολιαστικά να ενισχυθούν με άλλα εμβόλια που να είναι αποδεκτά», ανέφερε. Ο κ. Χλίβερος είπε πως η ανταπόκριση των πολιτών στα εμβόλια των Astra Zeneca είναι χαμηλή, ωστόσο διευκρίνισε πως από την Πέμπτη μέχρι και χθες καταγράφεται μια αύξηση. Ανέφερε μάλιστα ότι χθες μέχρι τις 5 το απόγευμα στο κέντρο υγείας Ρεθύμνου είχαν εμβολιαστεί 80 άνθρωποι.

Για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μίλησε ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Αντώνης Χριστονάκης, επισημαίνοντας πως η πανδημία έχει επιδράσει στην κοινωνική ζωή. «Όσο παρατείνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση και η οικονομική κρίση τόσο θα επεκτείνονται οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία» ανέφερε.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την αγωνία του για την επιδημιολογική εικόνα του νομού. Υπεραμύνθηκε του εμβολίου της Astra Zeneca τονίζοντας ότι θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα σθεναρά να διαφωτίσει τον κόσμο σε σχέση με το εμβόλιο, ενώ τόνισε πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον νομό ήταν από την έναρξη των εμβολιασμών και πριν ακουστούν οι παρενέργειες του εμβολίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στη διαδικασία των τεστ τονίζοντας ότι οι πολίτες που προσέρχονται για να κάνουν τεστ είναι οι επιμελείς, οι συνεπείς, ενώ οι περισσότεροι δεν συμμετέχουν είτε γιατί είναι αρνητές του ιού, είτε γιατί δεν θέλουν να μπουν σε καραντίνα. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται σε πολίτες που συνωστίζονται στις πλατείες ή στην παραλία φαινόμενα που, όπως είπε, παρατηρούνται πολύ συχνά στην πόλη. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και του πληθυσμού εκείνου που δεν πιστεύει τον ιό. «Μήπως θα πρέπει εκεί να πάμε. Πρέπει να μιλήσουμε με την κοινωνία που αρνείται την ύπαρξη του ιού ή τον κίνδυνο που διατρέχει. Κάποιοι τον έχουν υποτιμήσει τον ιό. Επίσης είναι ανύπαρκτη η συνεργασία του κεντρικού κράτους με τους δήμους. Αυτό που ενδιαφέρει τον δήμαρχο και την κοινωνία είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στα χωριά. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι νοοτροπίες. Θα βάλουν πλάτη οι πρόεδροι; Οι παπάδες; Οι σύλλογοι οι πολιτιστικοί; Επίσης, είναι δυνατόν 120 υγειονομικοί να μην έχουν εμβολιαστεί συνειδητά; Δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Είναι αδιανόητο γιατροί και εργαζόμενοι νοσοκομείου να μην εμβολιάζονται και να είναι στο νοσοκομείο. Είναι εν δυνάμει μεταφορείς μικροβίων ή κινδυνεύει να αποδυναμωθεί η δύναμη του νοσοκομείου και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας. Επίσης, δεν έχει δικαίωμα κανένας νεαρός που νομίζει ότι είναι άτρωτος, ότι επάγγελμα και αν κάνει, να θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ότι γουστάρει με τους όρους που εκείνος κανονίζει αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Αυτό είναι επίδειξη αυταρέσκειας, εγωισμού και έλλειψη οποιασδήποτε αλληλεγγύης προς τους υπολοίπους ανθρώπους που έχουν την αγωνία τους.

Υγειονομικά είμαστε κατακόκκινοι και είναι τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στα εισοδήματα, έχει προεκτάσεις και κοινωνιολογικές και ψυχολογικές και παθολογικές. Πρέπει να δούμε πως θα βάλουμε πλάτη. Πρέπει να αλλάξουμε τα μοντέλα επικοινωνίας με τον κόσμο.

Είμαι πολύ ανήσυχος γιατί έχει πειραχτεί το μυαλό μας, γιατί κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ας σκεφτούμε τον κόσμο που το υγειονομικό αποτύπωμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με οικονομική επιβίωση. Δεν παίρνουν όλοι μισθούς, ούτε επιδοτήσεις».

Μετά από πρόταση του δήμαρχου την οποία αποδέχτηκαν οι κ. Χλίβερος, Καββάλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ν. Αγριμάκης και η αντιδήμαρχος παιδείας και κοινωνικής πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου να συνεργαστούν για να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολο τους εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εμφανίστηκαν όλοι διατεθειμένοι όπως μπορούν να συνδράμουν.