28 °C Rethymno, GR
31/07/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενέργειες Επιτροπής Αγώνα Δ. Αγίου Βασιλείου για τους δασικούς χάρτες

Η Συντονιστική Επιτροπή δήμου Αγίου Βασιλείου για τους Δασικούς Χάρτες, θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους Αγιοβασιλιώτες που συμμετείχαν στην αγωνιστή κινητοποίηση της 17ης Μαρτίου, αλλά και να ενημερώσει παράλληλα για τις ενέργειες που κάνει, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Οι Αγιοβασιλιώτες έδειξαν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τον τρόπο, που η πολιτεία αποφάσισε να παρουσιάσει ένα χρήσιμο εργαλείο (τους Δασικούς Χάρτες) χωρίς να έχει την συναίνεση, την αποδοχή, αλλά και την ενημέρωση, για το τι μέλει γενέσθαι με την περιουσία τους.

Μια διαδικασία που γίνεται χρόνια τώρα με ένα θεσμικό τρόπο οι περιουσίες άλλαζαν χέρια από γενιά σε γενιά και ήταν ένας από τους συνδετικούς κρίκους στον οικογενειακό ιστό.

Ο τρόπος ανάρτησης των δασικών χαρτών όπως γίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι απαράδεκτος, δημιουργεί μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα στην κοινωνία, που αναστατώνεται σε μια δύσκολη περίοδο, χωρίς να δίνονται επιλογές και λύσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα για τους δασικούς χάρτες του δήμου Αγίου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την συγκυρία που επικρατεί σήμερα, αλλά βλέποντας και την αδιαλλαξία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποφόρτιζαν την ένταση και θα προχωρούσε σε ένα ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

 • Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη και καθόρισαν από κοινού ένα πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας του Αγίου Βασιλείου, συντονίζοντας ενέργειες που αποσκοπούν στην διόρθωση των λαθών των δασικών χαρτών.
 • Συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και ζήτησε την στήριξη και την συμπαράσταση του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, αλλά και του Περιφερειακού συμβουλίου στην διόρθωση των λαθών, που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες.
 • Συνέβαλε τα μέγιστα και κινητοποίησε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα την Αγιοβασιλιώτικη κοινωνία, η οποία συμμετείχε μαζικά (αλλά και τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας) στην εκδήλωση της 17της Μαρτίου, στην μηχανοκίνητη πορεία στο Ρέθυμνο.
 • Έστειλε επιστολές και ζήτησε συναντήσεις, από όλους τους θεσμικούς εκπρόσωπους του Νομού μας, για να τους ενημερώσει ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί όπως είναι αναρτημένοι οι δασικοί χάρτες.
 • Συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Ξανθό και ζήτησε τη στήριξη και βοήθεια του, για να έλθει το θέμα στη βουλή και πάλι το θέμα, μέσω κοινοβουλευτικής επερώτησης.
 • Έχει υποβάλει αίτημα για συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και ζήτησε την στήριξη και παρέμβαση του στο θέμα που απασχολεί όλη τη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.
 • Θα ζητήσει ενυπόγραφα από τους Αγιοβασιλιώτες να εκφράσουν την αντίρρησή τους και θα την στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, από το οποίο θα ζητούν την απόσυρση και αναμόρφωση των δασικών χαρτών, δείγμα της μαζικής αντίδρασης των πολιτών.

Η επιτροπή Αγώνα του Δήμου Αγίου Βασιλείου θέλει να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη γιατί, από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και συστρατεύθηκε μαζί μας στον αγώνα για το δίκιο των πολιτών.

Δείγμα της αντίληψης της ευστροφίας ενός αυτοδιοικητικού παράγοντα, που συναισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης, αλλά και των προβλημάτων και στέκεται αλληλέγγυος στους πολίτες που υπηρετεί.

Καλεί δε όλους τους αιρετούς του Νομού μας, να συστρατευθούν και να γίνουν μπροστάρηδες, έτσι ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι συμπαρατάσσονται όλοι μαζί με το αίτημα της κοινωνίας που είναι καθολικό.

Η Επιτροπή Αγώνα θέλοντας να συμβάλει έτσι ώστε το πρόβλημα που το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιούργησε και να βρεθεί η χρυσή τομή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ζητά:

 • Την απόσυρση για εύλογο χρονικό διάστημα και αναμόρφωση των δασικών χαρτών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.
 • Την νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών, έτσι ώστε να μην χαθούν περιουσίες κατά την εφαρμογή του Κτηματολογίου.
 • Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δασαρχείων αλλά και των δήμων, με δημιουργία αποκεντρωμένων γραφείων, όπου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες.
 • Μείωση ή μηδενισμό των τελών αντιρρήσεων, λόγω και των ιδιόμορφων καταστάσεων της πανδημίας του covid-19.
 • Να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, καθώς και η χλωρίδα και οι μικροϊδιοκτησίες που ανεβάζουν υπέρμετρα τα κόστη.

Δηλώνουμε παράλληλα ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς που σήμερα έχουν εκφράσει την αντίδραση τους, θα συστρατευθούμε σε μια κοινή πορεία, έτσι ώστε να εμποδίσουμε να συντελεστεί το έγκλημα που σχεδιάστηκε χωρίς εμάς για εμάς.

Καλούμε δε τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και θα ενημερώνουμε για τις ενέργειες που πραγματοποιούμε με κάθε πρόσφορο μέσον.

 

Η συντονιστική επιτροπή Αγώνα Δ. Αγίου Βασιλείου