24 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ AREPO

Ενίσχυση της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον πρωτογενή τομέα

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO, με την νέα διοίκηση της, πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παραγωγικών τάξεων και φορέων του νησιού.

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης AREPO-περιφερειακή σύμβουλος Ηρακλείου, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη παρουσιάζοντας το δίκτυο AREPO, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ένωσης μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα (Κρήτη), στις εξελίξεις που έχουν επιτελεστεί για τη νέα ΚΓΠ στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων και στο πρόγραμμα προώθησης προϊόντων για το 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική Farm to Fork, στην πορεία των εξελίξεων που έχουν επιτελεστεί στον τομέα των διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, επεσήμανε το σημαντικό παρεμβατικό ρόλο της Ένωσης AREPO στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., παρουσίασε τα κύρια σημεία των θέσεων του δικτύου και τέλος τους στόχους και τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο.

Στη συνέχεια ο επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα AREPO της Περιφέρειας Κρήτης Χαράλαμπος – Νικόλαος Πίτερης, επεσήμανε τον ρόλο της πνευματικής ιδιοκτησίας που αντιπροσωπεύουν οι Γ.Ε. (Γεωγραφική Ένδειξη) κάθε περιφέρειας και παρουσίασε τη νέα ενιαία πλατφόρμα καταγραφής των ΓΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα των ΓΕ, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν ως ένα ξεχωριστό πρόγραμμα της ΚΓΠ στην ενιαία παρουσίαση των ΓΕ και ετικέτα, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών που έρχονται αντιμέτωποι με πολλές διαφορετικές ετικέτες του ίδιου προϊόντος (π.χ. ελαιόλαδο).

Επισημάνθηκε επίσης, ο ρόλος της καινοτομίας στην παραγωγή και κυρίως στη χημική σύσταση των προϊόντων, ως μέσο παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας της παραγωγής των ΓΕ. Κοινή άποψη όλων των συμμετεχόντων ήταν:

  • Να αναπτυχθεί η συνεργασία και η ισχυροποίηση των δεσμών της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον πρωτογενή τομέα
  • Να ενισχυθεί το πρόγραμμα προώθησης προϊόντων των ΓΕ, με περισσότερα όμως κίνητρα στις μικρές παραγωγές των ΓΕ. Ιδιαίτερα, να υπάρξει ενθάρρυνση και επιπλέον μοριοδότηση των νέων αγροτών και των παραγωγών που εμπλέκονται στην παραγωγή των ΓΕ.
  1. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι, θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, ιδιαίτερα στον τομέα των τροποποιήσεων των φακέλων των ΓΕ, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά και ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής των ΓΕ.

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλείται να αναλάβει η νέα Ομάδα Εργασίας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και ζήτησε από τα μέλη της να υποβάλλουν γραπτά τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο πρόταση της περιφέρειας Κρήτης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προώθηση θεμάτων ΓΕ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω της Ένωσης AREPO και ενόψει της νέας ΚΓΠ .

Ζήτησε επίσης από τα μέλη της ομάδας, να υποβάλλουν ιδέες ή πλάνα δράσεων για την προώθηση και προβολή των προϊόντων ΓΕ στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνάντηση της ομάδας εργασίας παραβρέθηκαν οι κ.κ.: Δρ. Ελένη Γουμενάκη και Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης – Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ, Εμμανουήλ Κοτσάκης – Επιμελητήριο Χανίων, Gian-Andrea Garancint –  Σύμβουλος Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης, Εύα Κατσαράκη – Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Ζαχαρίας Σωμαράς – Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Καδιανάκης – Επιμελητήριο Ηρακλείου, Νικόλαος Μπιρλιράκης – Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Ευάγγελος Πρωτογεράκης – Σύνδεσμος Ελαιουργών Κρήτης, Αναστάσιος Βρέντζος – Παραδοσιακό Απόσταγμα, Πρίαμος Ιερωνυμάκης – Οργάνωση Αμπελουργών – Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης – Ένωση Ηρακλείου, Γεώργιος Ανδρεαδάκης – Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Κων/νος Δαφέρμος – Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου, Δρ. Μιχάλης Βελεγράκης – Ι. Τ. Ε., Δρ. Δημήτριος Λυδάκης – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠΕΠΑ, Ελευθερία Γερμανάκη – Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιόλαδου ΑΣ Ρεθύμνου, Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης – ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Νικόλαος Αφοδράκος – Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, Σταύρος Τζεδάκης – Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, Γεώργιος Περογιαννάκης – Α.Σ. Εμπάρου.