17 °C Rethymno, GR
17/05/2021

ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 18 ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓOΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Ενίσχυση του νοσοκομείου Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

-

Μήνυμα πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η μάχη που δίνεται θα συνεχιστεί, έστειλε  από το Ρέθυμνο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, που πραγματοποιεί από το πρωί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, με στόχο να συναντήσει διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικό προσωπικό, είπε ότι η χώρα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται ψηλά στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς εμφανίζει και πράσινα σημεία στον επιδημιολογικό χάρτη και πως με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό «όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρη Πύρρο βρέθηκαν  το απόγευμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή Λευτέρη Μαρκάκη και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη και ο υποδιοικητής Δημήτρης Αγαπίου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει το νοσοκομείο με προσωπικό επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή προκηρύχτηκαν 18 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

«Γνωρίζουμε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα η Κρήτη επέδειξε πολύ καλά αποτελέσματα και αντιμετώπισε με επιτυχία τη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η μάχη με την πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια αυξημένα κρούσματα στον νομό. Θα συζητήσουμε πως θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Υπάρχει προετοιμασία από την πρώτη μέρα της πανδημίας, έχουμε σχεδιάσει με βάση το πιο ακραίο σενάριο, ενισχύομε τις δομές μας τόσο σε προσωπικό, ήδη έχουμε από την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσει σε προκήρυξη 18 επιπλέον θέσεων μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, ενισχύουμε το νοσοκομείο, όπως και τις υπόλοιπες δομές με προσωπικό, με εξοπλισμό. Σε ότι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων επανεξετάζονται τα δεδομένα κάθε μέρα. Η επιτροπή ειδικών θα συνεδριάσει την Παρασκευή και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη. Εφόσον υπάρχουν ακραίες καταστάσεις θα προσαρμόσουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι στη χώρα μας, που έχει διασφαλίσει τα εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, διεξάγεται ομαλά. Επανέλαβε την αποτελεσματικότητά του διευκρινίζοντας ότι στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθούν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές.

«Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την επικράτεια και 73 στην Κρήτη. Όσο έρχονται εμβόλια τόσο θα ανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμβολίων και μάλιστα το έχουμε πει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, για κάθε πρώτη δόση που γίνεται, κρατάμε και τη δεύτερη, για να είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας θα θωρακιστούν πλήρως, ακόμη και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα σε σχέση με την παράδοση εμβολίων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη δυνατότητα να χτιστεί το τοίχος ανοσίας και, όπως και στην Κρήτη, έτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα να ανοίξει η τουριστική περίοδος και η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Προτεραιότητά μας είναι, στο σύνολο της χώρας, να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εμβολιασμοί. Αυτό εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν ζητήματα με κάποιες παραδόσεις όπου εξομαλύνθηκαν. Χθες παραλάβαμε τα εμβόλια της AstraZeneca και έρχονται και άλλα εμβόλια κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει και η παραγωγική δυνατότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες να περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Υπάρχει συγκεκριμένος καθορισμός προτεραιοτήτων στο ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ο καθορισμός αυτός γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπάρχει σχέδιο για το ποιες ομάδες κατά προτεραιότητα θα εμβολιάζονται και θέλουμε ο προγραμματισμός αυτός να συνεχιστεί και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού, για να ανοίξει ο τουρισμός» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε γραπτό χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ άλλων στον γραπτό χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο για θέματα προσλήψεων και έργα υποδομών και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Δράττομαι ωστόσο της ευκαιρίας να μεταφέρω εκ μέρους της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, τον σεβασμό και την εκτίμηση στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία τόσο με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, όσο και με τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος, ως ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο, για την επίλυση διαχρονικών και σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και δημόσια, καθώς, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, λειτουργήσατε και συνεχίζετε να λειτουργείτε αδιάκοπα και με θεσμική υπευθυνότητα κινούμενοι στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων.

Αυτό το επιβεβαιώνει άλλωστε και η σημερινή παρουσία του κ. Κοντοζαμάνη, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η αλήθεια είναι ότι διανύσαμε μια σημαντικά δύσκολη περίοδο, καθώς ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων οδήγησε στη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων, για τα οποία από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου. Δίνοντας με αυτό τον τρόπο συντονισμένες απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.

Γνωρίζω πως η παρουσίας σας στο νοσοκομείο μας, πέρα από την παρακολούθηση του προγράμματος των εμβολιασμών, δεν είναι καθόλου εθιμοτυπική αλλά έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της σταθερής ενίσχυσης του ιδρύματος και της μόνιμης επίλυσης των ζητημάτων ελλιπούς στελέχωσης που το ταλανίζουν. Χαίρομαι διπλά σήμερα, καθώς η παρουσία σας σηματοδοτεί την ξεκάθαρη βούληση σας να θωρακιστεί άμεσα το ίδρυμα, κάτι που αποδεικνύεται και από τις προθέσεις σας για τον προγραμματισμό του 2021 με την προκήρυξη ενός αξιοσημείωτου αριθμού μόνιμών θέσεων για το Ρέθυμνο.

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως παρακολουθώ στενά και είμαι ενήμερος για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Από τη μεριά μου, εύχομαι μια δημιουργική και παραγωγική συζήτηση, εκφράζοντας την ειλικρινή μου δέσμευση να σταθώ αρωγός σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση των δομών υγείας νομού Ρεθύμνου».