13 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ενίσχυση των δράσεων της βιώσιμης κινητικότητας στον Δήμο Ρεθύμνου

• Έξυπνες διαβάσεις, συστήματα ανίχνευσης και καταγραφής της ταχύτητας των ι.χ., προμήθεια ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προμήθειες που έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή

Με προμήθειες νέου εξοπλισμού, που στόχο έχουν τόσο την ήπια και με χαμηλές ταχύτητες κυκλοφορία των οχημάτων εντός του αστικού ιστού, αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζουν συνθήκες οδικής ασφαλές για τους πεζούς αλλά και υιοθέτηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, ο Δήμος Ρεθύμνου στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μια αποτελεσματική λύση στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των αστικών κέντρων, καθώς και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρησή τους. Ο Δήμος Ρεθύμνης με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος βιώσιμης κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση προς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει κατά το μεγαλύτερο βαθμό την προμήθεια εξοπλισμού κινητικότητας και προσβασιμότητας στο Δήμο Ρεθύμνης στα πλαίσια του προγράμματος Civitas Destinations.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη τοποθετήσει στους τρεις κόμβους -στις εισόδους της πόλης, σε Αγιοβασιλιώτικο, κόμβο Ατσιποπούλου και κόμβο στα Μισιρίων, οθόνες ανίχνευσης ταχύτητας των διερχομένων ι.χ. και ταυτόχρονα συστήνουν στους οδηγούς την ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινούνται.

Πρόκειται για ένα νέο εξελιγμένο σύστημα ειδοποίησης που επιβραβεύει «τους οδηγούς όταν κινούνται στα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας εμφανίζοντας ένα «thanks» και ένδειξη είναι σε πράσινο χρώμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ένδειξη είναι κόκκινη εμφανίζοντας ένα θαυμαστικό και ένα τρίγωνο, προειδοποιώντας για την αυξημένη ταχύτητα.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης συστήματα έξυπνων διαβάσεων που θα διευκολύνουν του πεζούς δίδοντας τη σχετική προτεραιότητα αλλά και θερμοπλαστικές διαβάσεις που αντανακλούν διακριτικά το φως, με αποτέλεσμα ο οδηγός να ενημερώνεται έγκαιρα για την ύπαρξή τους, καθώς επίσης δεν ξεθωριάζουν με το χρόνο. Παράλληλα προμηθεύτηκε ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα.

Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, Άγγελος Μαλάς, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «είναι ένας άξονας του προγράμματος Civitas Destinations, με τον οποίο χρησιμοποιούμε μεθόδους που έχουν να κάνουν με την βιώσιμη κινητικότατα, είτε αυτό αφορά την οδική ασφάλεια είτε με τον ελεύθερο χώρο, είτε με την κυκλοφοριακή ροη των οχημάτων, είτε η οδική ασφάλεια πέριξ των σχολείων. Έτσι έχουμε την προμήθεια διαφόρων «έξυπνων συστημάτων» που μπορεί να είναι διαβάσεις, σημάνσεις, όργανα γυμναστικής και άλλα έξυπνα συστήματα, ενώ έχουμε ήδη προμηθευτεί ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια. Μέσα από αυτές τις δράσεις προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα και όλα αυτά τα βλέπουμε να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα των δημοτών με απώτερο στόχο να προωθήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιώσιμη κινητικότητα. Είναι πολύ σημαντικές δράσεις που με στοχευόμενες κινήσεις τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε να τα εντάξουμε στον προγραμματισμό και το τελευταίο διάστημα τα εφαρμόζουμε».

 

Ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια για το προσωπικό του δήμου

Ειδικότερα, ήδη ο Δήμος έχει προμηθευτεί 15 ηλεκτρικά πατίνια και 20 ηλεκτρικά ποδήλατα για να καλύψει τις ανάγκες μετακινήσεων του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, ώστε να ευαισθητοποιούν τους πολίτες και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την πόλη.

Επίσης πραγματοποιήθηκε η προμήθεια 20 συμβατικών πατινιών, ώστε να χρησιμοποιηθούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων κυκλοφοριακής αγωγής.

 

«Έξυπνες διαβάσεις»

Παράλληλα, πέντε Συστήματα Ασφαλούς διάβασης με αισθητήρα πεζών πρόκειται να τοποθετηθούν εντός των επόμενων ημερών σε κεντρικές διαβάσεις στην πόλη μας, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το σύστημα αυτό έχει σαν σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των διερχόμενων οδηγών για την ύπαρξη διάβασης πεζών στην κατεύθυνση που κινούνται. Έτσι, ο οδηγός ενημερώνεται έγκαιρα και ο πεζός ενθαρρύνεται να διασχίσει την οδό από τη διάβαση. Τα σημεία που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση είναι στην Κουντουριώτη απέναντι από τους Τέσσερις Μάρτυρες, πλησίον του Δημοτικού Κήπου, στη Ζυμβρακάκη πλησίον της Σχολής Χωροφυλακής, στη Μοάτσου στο ύψος της Δημητρακάκη και στη λεωφόρο Παχλά στο ύψος του Παλαιού Πανεπιστημίου.

Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να εγκατασταθούν θερμοπλαστικές διαβάσεις σε 10 σημεία στην πόλη επί των οδών Κουντουριώτου και Μοάτσου. Οι θερμοπλαστικές διαβάσεις έχουν το όφελος ότι αντανακλούν διακριτικά το φως με αποτέλεσμα ο οδηγός να ενημερώνεται έγκαιρα για την ύπαρξή τους, καθώς επίσης δεν ξεθωριάζουν με το χρόνο.

 

Πινακίδες ένδειξης ταχύτητας στις εισόδους της πόλης

Στις τρεις εισόδους της πόλης μας έχουν ήδη εγκατασταθεί Πινακίδες Ένδειξης Ταχύτητας με ραντάρ οι οποίες ανιχνεύουν την ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων και συμβουλεύουν για μείωση της ταχύτητας, όπου το όριο ξεπερνάτε. Απώτερος στόχος η μείωση των οδικών ατυχημάτων και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας διερχόμενοι στην πόλη.

 

Σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων

Για πρώτη φορά, στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Civitas Destinations, έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο, σε 11 επιλεγμένες θέσεις, οι οποίες καλύπτουν χωρικά όλες τις εισόδους της πόλης, κεντρικά σημεία που παρουσιάζουν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο καθώς και περιοχές, όπως είναι ο Μασταμπάς, η Καλλιθέα, τα Περιβόλια και ο Πλατανιάς.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν αναμφίβολα στοιχεία και μπορούν να συνδράμουν στην υφιστάμενη, καθώς και σε κάθε μελλοντική αξιολόγηση μέτρων και δράσεων βελτίωσης της κινητικότητας στην πόλη μας.

 

Όργανα γυμναστικής υπαίθριου χώρου

Τέλος στην πόλη μας έχουν εγκατασταθεί σε τρία σημεία (Δημοτικό Κήπο, Μαρίνα Ρεθύμνου και σε δημόσιο χώρο κατά μήκος της Άρη Βελουχιώτη) όργανα γυμναστικής υπαίθριου χώρου για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

«Στα πάρκα αυτά θα μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται. Πρέπει να επιλέξουμε τις σωστές θέσεις που θα τοποθετηθούν, εμείς θα κάνουμε τις υποδομές και να προχωρήσει η διαδικασία. Περνάμε σε μία νέα εποχή στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας» ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Το Civitas Destinations χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Civitas Destinations στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης καθαρών και εναλλακτικών οχημάτων, στην αλλαγή της νοοτροπίας και στροφή σε βιώσιμους τρόπους μετακίνησης σε ένα πιο υγιές τοπικό περιβάλλον, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2, την μείωση του θορύβου εντός της πόλης και την βελτίωση της πόλης και προβολή ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός.