21 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο στον Νομό

• Αυξητική τάση παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι κρατήσεις από τη Ρωσία, την Αγγλία και την Πολωνία

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού το εν λόγω «προϊόν» είναι εξαιρετικά «ευαίσθητο» και εύκολα μπορεί να «λαβωθεί», βλέπουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες του Ρεθύμνου τη νέα σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Αυτή την περίοδο ωστόσο, καταφθάνουν στα γραφεία τους τα πρώτα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τις κρατήσεις που -σε κάποιες περιπτώσεις- έχουν ήδη γίνει ή από τις προκρατήσεις που υπάρχουν, ενώ ξεκάθαρη εικόνα και ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι, θα υπάρξει το αργότερο μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου.

Τα πρώτα «σημάδια» πάντως για την τουριστική περίοδο του 2020, αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους παράγοντες του τουρισμού τόσο στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, όσο και πανελλαδικά, καθώς από την ερμηνεία των μέχρι σήμερα μηνυμάτων, εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια η φετινή σεζόν να είναι αντίστοιχη του 2019.

Παρουσιάζοντας στα «Ρ.Ν.» ένα δείγμα από τα πρώτα μηνύματα που έχουν για το 2020 από τις μεγάλες τουριστικές αγορές, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Νίκος Κουμνάς, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η άνοδος που καταγράφεται από την αγορά της Ρωσίας.

Και μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε από έναν βαθμό και πάνω θεωρείται «ανεξήγητη» η αύξηση αυτή, η οποία όμως είναι «καλοδεχούμενη» για τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι Ρώσοι τουρίστες χαρακτηρίζονται ως «καλοί πελάτες». Πάντως εάν τα μηνύματα από την ρωσική αγορά επαληθευτούν το επόμενο διάστημα, αυτό σημαίνει ότι και η Κρήτη -που τα τελευταία χρόνια «εισέπραξε» μια αρνητική στάση από πλευράς των Ρώσων- φέτος θα ωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχω στην διάθεσή μου ακριβή στοιχεία και ποσοστά για να παρουσιάσω επίσημα, όμως συμπερασματικά αυτό που προκύπτει είναι η «ανεξήγητη», θα έλεγα, αύξηση που παρουσιάζεται φέτος στις κρατήσεις από την ρωσική αγορά για τη χώρα μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμνάς.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου έκανε ειδική αναφορά και στην αύξηση που παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα, τα πακέτα διακοπών που κλείνουν ήδη οι Άγγλοι επισκέπτες μας. «Για αυτό σημαντικό ρόλο παίζει το Brexit, καθώς όσοι κλείσουν τα πακέτα τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα βγουν κερδισμένοι οικονομικά. Άρα, είναι πολύ λογικό να παρατηρείται αύξηση αυτή τη περίοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κουμνάς.

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα στοιχεία και για τους πελάτες του τόπου μας από την Πολωνική αγορά, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση. Ωστόσο, στάση αναμονής τηρείται από τις υπόλοιπες παραδοσιακές αγορές που «τροφοδοτούν» τη χώρα μας με τουρίστες, καθώς αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, εντούτοις, το πρόσημο εκτιμάται ότι θα είναι θετικό.

Πρόκειται για αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, ενώ ερωτηματικό παραμένει για το τι θα γίνει με τους τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες που επίσης τελευταία «γύρισαν την πλάτη» τους στο Ρέθυμνο.

«Σε γενικές γραμμές έχουμε ελπίδες ότι το 2020 μπορεί να είναι ένα αντίστοιχο του 2019. Δηλαδή, μια εξίσου καλή χρονιά για τον τουρισμό του Ρεθύμνου, η οποία βέβαια δεν θα θυμίζει τις περιόδους παλαιότερων ετών, όπως το 2016, αλλά τουλάχιστον θα κινηθεί αξιοπρεπώς», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Κουμνάς.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν, αυτή προσδιορίζεται για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες γύρω στις 10 Απριλίου, δεδομένου ότι στις 12 του ίδιου μήνα εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών, ενώ μία εβδομάδα αργότερα -δηλαδή στις 19 Απριλίου- εορτάζεται το Πάσχα των Ορθοδόξων.

«Γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου προγραμματίζονται να ανοίξουν για φέτος τα πρώτα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο, ενώ μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα ξεκινήσει δειλά – δειλά η νέα τουριστική περίοδος, εκτιμάται ότι σίγουρα θα υπάρξει η λεγόμενη «κοιλιά». Όμως πιστεύουμε, ότι εάν επιβεβαιωθούν τα μηνύματα που έχουμε μέχρι στιγμής, θα έχουμε και πάλι μια καλή σεζόν», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.