17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ενισχύεται η υδροδότηση της πόλης με νέα δίκτυα

Με την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης αναμένεται να ενισχυθεί η υδροδότηση του Δήμου Ρεθύμνου με τη νέα χρονιά, καθώς θα εξελιχθούν σχετικά έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα, που χαρακτηρίζονται απαραίτητα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει τα 3 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, εδώ και δέκα ημέρες ξεκίνησε ο εργολάβος με τις εργασίες αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου στο Ατσιπόπουλο με τίτλο «παράκαμψη αγωγού ύδρευσης Αργυρούπολης Γάλλου» με προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.649.200 ευρώ.

Πρόκειται για δίκτυα που, όπως διαπιστώνουν τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., αντιμετώπιζαν ζητήματα από τότε που κατασκευάστηκαν, δεδομένου ότι πολλά από αυτά περνούν από μη προσβάσιμα σημεία, ακόμη και κάτω από την Εθνική οδό. Πρόκειται για δίκτυα που, όπως διαπιστώνουν τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., αντιμετώπιζαν ζητήματα από τότε που κατασκευάστηκαν, δεδομένου ότι πολλά από αυτά περνούν από μη προσβάσιμα σημεία, ακόμη και κάτω από την Εθνική οδό. Παράλληλα ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει να εκτελέσει και το έργο που αφορά την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Καλλιθέας, μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου το δίκτυο αδυνατεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά βλάβες, που συνοδεύονται με διακοπή της υδροδότησης. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα της περσινής σεζόν, όπου η Καλλιθέα έμενε για πολλές ώρες χωρίς νερό.

Το έργο με τίτλο «αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Καλλιθέας πόλης Ρεθύμνου» έχει προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.091.200 ευρώ. Παράλληλα, εργασίες αντικατάστασης των δικτύων θα εκτελεστούν στην περιοχή του Κολωνακίου.

Ένα ακόμα έργο με τίτλο «Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Κολωνάκι – Κριάρη πόλης Ρεθύμνου» με προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 979.600 ευρώ θα ενισχύσει την υδροδότηση της πόλης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ανάδοχο, που είναι ο ίδιος για τα τρία έργα, ξεκίνησαν οι εργασίες από την περιοχή του Ατσιποπούλου και καιρού επιτρέποντος θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες περιοχές.

Αρχές του χρόνου τίθεται σε λειτουργία το σύστημα τηλεμετρίας

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, έως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί το έργο εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας στην πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο τοποθετείται στην πόλη και στους οικισμούς του καποδιστριακού δήμου, με στόχο την πλήρη καταγραφή των ποσοτήτων του νερού που καταλήγει στις δεξαμενές και κυρίως στον εντοπισμό των διαρροών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου.

Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του χρόνου δίδοντας χρήσιμες πληροφορίες στη δημοτική επιχείρηση τόσο για τις ποσότητες παραγωγής νερού όσο και της κατανάλωσης, ενώ με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο θα εντοπίζονται βλάβες και διαρροές στις οποίες θα επεμβαίνουν τα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο -του οποίου η σύμβαση του υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο- έχει ως τίτλο του: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης δήμου Ρεθύμνου» και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα το κονδύλι αυτό εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλη Θεοδωράκη, το σύγχρονο αυτό σύστημα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της δημοτικής επιχείρησης, καθώς θα μπορούν μεταξύ άλλων να εντοπίζονται γρήγορα και οι διαρροές νερού σε όλες τις περιοχές του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ρεθύμνου και να επιδιορθώνονται το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει και εξοικονόμηση νερού. Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργείται ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. του Δήμου Ρεθύμνου, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, επιτρέποντας τη συνεχή εποπτεία του, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού προβλέποντας:

α. Εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) και Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε κτίρια της Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και Φορητών Σταθμών Ελέγχου (ΦΣΕ), σημεία απ’ όπου θα εκτελείται ο τηλεέλεγχος και ο τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης.

β. Εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) και (ΣΜΔ) που θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις του δικτύου ύδρευσης απ’ όπου θα παρέχεται τοπικός έλεγχος, και τηλεχειρισμός. Περιλαμβάνονται συνολικά (81) εγκαταστάσεις κεφαλών δικτύου (ΤΣΕ) ήτοι Γεωτρήσεις, Δεξαμενές, προωθητικά αντλιοστάσια και (18) φρεατίων ηλεκτρονικής Μέτρησης παραμέτρων Δικτύων ύδρευσης (ΣΜΔ – κυρίως μέτρηση Παροχών και Πιέσεων).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., η δημοτική επιχείρηση ετοιμάζει μια πρόταση που αφορά την επέκταση του συστήματος τηλεμετρίας και σε άλλους οικισμούς του καλλικρατικού δήμου, με στόχο να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η επέκταση του συστήματος θα αφορά και δεξαμενές και γεωτρήσεις του καλλικρατικού δήμου.

«Το έργο της εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας προχωρά κανονικά και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε από τις αρχές του χρόνου. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την επέκταση του προγράμματος αυτού και σε άλλες περιοχές, ώστε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του καλλικρατικού πλέον Δήμου, αφού υπάρχει σχετικός άξονας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.