31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Εννέα μόνιμες θέσεις προσωπικού για το Γηροκομείο του Ρεθύμνου

Θετικές είναι οι εξελίξεις για την στελέχωση του παραρτήματος μονάδας ΑμεΑ Ρεθύμνου – Γηροκομείου αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη του παραρτήματος Ρεθύμνου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, Ζωή Μπριλάκη, στα Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας αντιστοιχούν 317 θέσεις. Στην Κρήτη ο αριθμός ανέρχεται σε 45 άτομα μόνιμου προσωπικού, εκ των οποίων τα εννέα αφορούν τη μονάδα του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα γιατρό, ένα κοινωνικό λειτουργό, δυο Τ.Ε. νοσηλευτικής, τέσσερις Δ.Ε. νοσηλευτικής και 2 Υ.Ε. τραυματιοφορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εννέα άτομα επικουρικό προσωπικού που ήδη υπηρετούν στο γηροκομείο και των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στο τέλος του 2019, έγινε ανανέωση των συμβάσεών τους έως τις 30 Ιουνίου του 2020. Αυτό έγινε όπως εξηγεί η κα Μπριλάκη, προκειμένου να μην υπάρξει κενό και πρόβλημα προσωπικού στις μονάδες, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει σε ένα περίπου εξάμηνο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι αιτήσεις που πρέπει να ελεγχτούν από τον ΑΣΕΠ είναι χιλιάδες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι μόνιμες προσλήψεις των εννέα ατόμων αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την μονάδα του Ρεθύμνου, η οποία μέχρι σήμερα διαθέτει μόλις τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων μια νοσηλεύτρια, ένας υγειονομικός, δυο καθαρίστριες (για τους ηλικιωμένους), ενώ τρεις διοικητικοί υπάλληλοι είναι με συμβάσεις αόριστου χρόνου, τη στιγμή που για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική λειτουργία του Γηροκομείου απαιτούνται συνολικά σαράντα άτομα προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της νέας πτέρυγας εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαμονής και φροντίδας των 47 συνολικά ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, έχει αυξήσει όμως και τις απαιτήσεις στελέχωσής της με το κατάλληλο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες που ανήκουν στο κέντρο, αλλά και οι διαδικασίες που θα γίνουν έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού.

Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη του παραρτήματος Ρεθύμνου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, Ζωή Σιταρένιου-Μπριλάκη, ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών των αιτήσεων για τις προσλήψεις του μονίμου προσωπικού. Τώρα ακολουθεί η διαδικασία ελέγχου που είναι αρκετά χρονοβόρα. Πρόκειται για 317 θέσεις για όλα τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. Στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης αντιστοιχούν 45 άτομα εκ των οποίων τα 9 αφορούν το παράρτημα του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα γιατρό, έναν κοινωνικό λειτουργό, ένα ΤΕ νοσηλευτών, 4 ΔΕ νοσηλευτές, και δυο ΥΕ τραυματιοφορείς. Οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν και οι εννιά θέσεις. Είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, ωστόσο σίγουρα δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης της μονάδας, η οποία τώρα που λειτουργεί και η νέα πτέρυγα απαιτεί επιπλέον προσωπικό. Δηλαδή για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της χρειάζονται περίπου 40 άτομα προσωπικό. Όμως θεωρούμε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ήδη, με απόφαση του υπουργείου παρατάθηκαν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού -εννέα ατόμων μέχρι τις 30 Ιουνίου και συγχρόνως ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός των μόνιμων θέσεων. Η παράταση δόθηκε ουσιαστικά έως ότου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό. Και μάλιστα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ πριμοδοτούνται όσοι έχουν προϋπηρεσία στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οπότε δεν αποκλείεται κάποιοι από τους ήδη υπηρετούντες ως επικουρικό προσωπικό να μονιμοποιηθούν μέσω του ΑΣΕΠ. Εμείς σαν γηροκομείο και πάλι θα έχουμε ανάγκη προσωπικού, καθώς η λειτουργία της νέας πτέρυγας συνεπάγεται μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούμενων ηλικιωμένων άρα και απαιτείται παραπάνω προσωπικό. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση και να πάνε όλα καλά».

Υπενθυμίζεται πως η νέα πτέρυγα που λειτούργησε σταδιακά από τις αρχές του 2018 δίνει τη δυνατότητα επιπλέον φιλοξενίας 30 ηλικιωμένων. Μετά από τη μεσολάβηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαίρης Λιονή και τη δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για διάθεση κονδυλίου ύψους 60 χιλιάδων ευρώ, ποσό το οποίο διατέθηκε, αγοράστηκε ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός εξοπλισμός για να λειτουργήσει πλήρως η μονάδα.

Πρόκειται για τον βασικό εξοπλισμό συνολικά 14 κλινών της νέας πτέρυγας που περιλαμβάνει νοσοκομειακά κρεβάτια, νοσοκομειακά κομοδίνα, τηλεόραση με τη βάση και καθίσματα γενικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι το Γηροκομείο του Ρεθύμνου ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του το 1973 σε έναν χώρο 5.200 τ.μ., ενώ η νέα πτέρυγα, έργο το οποίο ξεκίνησε το 2006, έχει έκταση 1.000 περίπου τ.μ. Το έργο εντάχθηκε τότε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ. Δέκα χρόνια μετά το διώροφο κτίριο (υπάρχει και υπόγειο, όπου βρίσκονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις) παραδόθηκε προσωρινά τον περασμένο Ιούλιο, αφού το κτιριακό του κομμάτι ολοκληρώθηκε.

Κάθε όροφος περιλαμβάνει επτά δωμάτια, εκ των οποίων τα έξι είναι δίκλινα και ένα τρίκλινο, άρα συνολικά σε κάθε όροφο υπάρχουν 15 δωμάτια, που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν επιπλέον τριάντα ηλικιωμένους. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα βραχείας νοσηλείας, δωμάτιο για τους νοσηλευτές και έχει συνδεθεί και με το παλαιό κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γηροκομείο του Ρεθύμνου, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Και φέτος μοιράζει καθημερινά φαγητό στο 8ο δημοτικό σχολειό διανέμοντας 15 μερίδες για αντίστοιχο αριθμό παιδιών τόσο για το μεσημεριανό τους όσο και για το δεκατιανό της επόμενης ημέρας.