29 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εντατικοί έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας θα επιτηρούν την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ η ΕΛ.ΑΣ θα μεριμνά για την αποφυγή του συγχρωτισμού

Συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους διενεργούν στο σύνολό τους οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να εξασφαλίσουν την κατά γράμμα τήρηση όλων των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες τόσο για την εφαρμογή του νόμου, που αφορά στις επιχειρήσεις που πρέπει να έχουν βάλει λουκέτο όσο και σε εκείνες που παραμένουν ανοιχτές προκειμένου να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση συνεργάζονται με κύριο γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς τόσο από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τις αρμοδιότητες ελέγχου αισχροκέρδειας που έχει το κλιμάκιο της υπηρεσίας, όσο και από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ., που είναι αρμόδια να πραγματοποιεί ελέγχους στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για την αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα σουπερ μάρκετ και οι λαϊκές αγορές.

Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ανέφερε: «Η Διεύθυνση Υγείας πραγματοποιεί ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτά που είναι ανοικτά και επιτρέπουν τη διανομή φαγητού και κάνει ελέγχους στις κουζίνες, στον τρόπο διανομής φαγητού κτλ. Επίσης το κλιμάκιο από την Διεύθυνση Ανάπτυξης κάνει ελέγχους σε καταστήματα πωλήσεως τροφίμων, για θέματα της αρμοδιότητάς της, κυρίως σε θέματα που αφορούν καταγγελίες για αισχροκέρδεια. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, προσπαθούμε όλα τα καταστήματα, τα οποία πρέπει, να παραμένουν κλειστά, όπως εστιατόρια, καφενεία. Κυρίως στα χωριά γίνεται έλεγχος και ενημερώνουμε τους κατοίκους για την ανάγκη να παραμείνουν κλειστά τα καφενεία, γιατί είναι χώροι συγχρωτισμού πολλών ανθρώπων, άρα είναι εστίες από τις οποίες μπορεί να μεταδοθεί οποιαδήποτε ίωση και ο κορονοϊός. Είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά αυτά τα χωριά, καθώς έχουν συμμορφωθεί με τις υπουργικές αποφάσεις», ενώ απευθυνόμενη στους πολίτες πρόσθεσε ότι: «Θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας να ακούν καθημερινά τα μέτρα που επιτάσσει η Πολιτεία και οι ειδικοί, έτσι ώστε να περάσουμε το κρίσιμο χρονικό διάστημα της επιδημίας, να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και να μην συγχρωτιζόμαστε με κόσμο και κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Τις επόμενες μέρες θα ενταθούν τα μέτρα. Μην νομίζει κάποιος ότι μπορεί να «αλωνίζει» εις βάρος του κόσμου».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Υγείας είναι υποστελεχωμένες, ωστόσο το υπάρχον προσωπικό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι στις επάλξεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας: «Το προσωπικό στις υπηρεσίες μας δεν έχει ενισχυθεί, αντίθετα ελαττώνεται, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται άδεια κτλ. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν μείνει στις θέσεις τους θα κάνουν τους ελέγχους παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ενώ θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των αδειών τους, προτιμούν να παραμείνουν και να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο, οπότε τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο» υπογράμμισε.

«Χειροκροτούμε όλους όσοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξακολουθούν να εργάζονται»

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στις επάλξεις, αλλά και σε όλους τους υπαλλήλους που εν μέσω της πανδημίας παραμένουν στα πόστα τους για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και να ξεκουράζονται για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αυτό καθήκον.

Χαρακτηριστικά, η κα Λιονή, ανέφερε: «Στους υπαλλήλους στις δημόσιες υπηρεσίες και σε εκείνους οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, πρωτίστως τους στέλνω τις καλύτερες ευχές. Τους καλώ να προφυλάσσονται με όλα τα μέσα που θα πρέπει να τους παρέχονται, έτσι ώστε να είναι ασφαλείς για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Θα πρέπει να ξεκουράζονται και να μην έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, γιατί πιθανόν το χρονικό διάστημα που θα βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, να διαρκέσει πάνω από έναν μήνα. Πρέπει λοιπόν να εξοικονομούν δυνάμεις. Θα πρέπει χειροκροτήσουμε όχι μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ως στρατιώτες πρώτης γραμμής, αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε επαγγέλματα επισιτισμού, καταστήματα διανομής τροφίμων, τους δημοσιογράφους που εργάζονται, παρά τις δύσκολες συνθήκες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μας ενημερώνουν και να γνωρίζουμε εμείς την κατάσταση και αυτά που πρέπει να πράξουμε. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους εύχομαι ηρεμία και ξεκούραση» και πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα είναι στις επάλξεις για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο: «Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας και να μας καταβάλλει το άγχος και το στρες. Εάν υπακούμε όλοι στις ίδιες εντολές που δίνει το κεντρικό κράτος και οι ειδικοί, είναι μία μεγάλη μπόρα, που όμως θα περάσει. Εύχομαι και ελπίζω να περάσει με τις μικρότερες δυνατόν ανθρώπινες απώλειες και να μην έχουμε πραγματικά καμία απώλεια. Στο τέλος της ημέρας, όταν θα έχει περάσει αυτή η μπόρα, ελπίζω να γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι πολίτες και όλοι, να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειες που είχαμε μέχρι τώρα. Θεωρούσαμε τα πάντα δεδομένα, ενώ δεν είναι γιατί η ζωή μας μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς σαν Περιφέρεια, ό,τι και αν γίνει θα είμαστε στην θέση μας για να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο».

Με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα λειτουργούν από σήμερα οι λαϊκές αγορές

Εν τω μεταξύ με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα λειτουργούν από σήμερα οι λαϊκές αγορές, όπως αναφέρεται σε σχετική υπουργική απόφαση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται πλέον η πώληση εμπορευμάτων, όπως ρούχα, παπούτσια και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στους πάγκους της λαϊκής, όπου θα πωλούνται μόνο τα νωπά προϊόντα, τρόφιμα και γενικότερα τα είδη καθημερινής ανάγκης, όπως τα χαρτικά.

Επίσης, οι πωλητές της λαϊκής αγοράς οφείλουν να φορούν μάσκες και γάντια και να διαθέτουν αντισηπτικά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής, ενώ επιβάλλεται να τηρείται η απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ πωλητών και καταναλωτών.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στην άμεση εφαρμογή της υπουργικής απόφασης περί προσωρινής απαγόρευσης λιανικού εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑ+ 4782), καθώς και το λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (εξαιρούνται τα χαρτικά είδη καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας), προχώρησε η αρμόδια Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ο πρόεδρος κ. Μαν. Χνάρης και τα Μέλη της Επιτροπής με την υπ. αριθ 12/18-3-2020 απόφασή τους, η οποία βασίστηκε σε σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου και του Περ/χη Κρήτης, ορίζουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με τις απαραίτητες χωροταξικές αναδιατάξεις, ώστε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των επισκεπτών, ως εξής:

  1. Για την υλοποίηση των μέτρων μεριμνούν οι εκπρόσωποι των πωλητών λαϊκών αγορών σε συνεργασία με το φορέα λειτουργίας (Δήμο Ρεθύμνης).
  2. Οι πωλητές οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, χρήση γαντιών).
  3. Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν από 19.3.2020 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID – 19.

Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου».

Σήμερα στην λαϊκή αγορά που θα πραγματοποιηθεί στους Τέσσερις Μάρτυρες, οι πάγκοι των παραγωγών θα αναπτυχθούν και στους χώρους που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν οι πάγκοι των έμπορων, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, ενώ εντατικούς ελέγχους θα πραγματοποιεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.