21 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Εντός του καλοκαιριού η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της Μελισσινού

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος, αφού εξασφαλίστηκε η απαραίτητη έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο της Αρχαιολογίας και τις επόμενες ημέρες σχετική έγκριση αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής για να ανοίξει ο δρόμος της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 1,7 εκ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την δράση «Ανοιχτό κέντρο εμπορίου», που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Το έργο αυτό θα είναι το πρώτο από τις δράσεις που θα δημοπρατηθεί, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς και θα τρέξει ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν στην παλιά πόλη, αλλά και τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου. «Πήραμε την έγκριση από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, απαιτείται μια ακόμα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια προχωράμε στη δημοπράτηση του έργου, η οποία εκτιμώ ότι θα γίνει εντός του καλοκαιριού» τόνισε ο κ. Μαλάς.

Η βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο αυτό αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο «στοίχημα» του Δήμου Ρεθύμνης. Πλέον οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν, η μελέτη είναι έτοιμη και ο φάκελος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης και αφού λάβει το πράσινο φως να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Βασικός στόχο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός πεζοδρομίων που είναι ασφαλή και προσπελάσιμα απ’ όλους.

Η μελέτη φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Ανοικτό κέντρο εμπορίου στην παλιά πόλη

H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του Δήμου περνά της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος, προβλέπεται η αναμόρφωση και βελτίωση πλακόστρωτων στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και τις οδούς Τσουδερών και Τοπάζη, καθώς και επισκευή των τεσσάρων WC που βρίσκονται στην περιοχή με προϋπολογισμό 435 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, αναμένεται η βελτίωση φωτισμού σε μνημεία της παλιάς πόλης, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων με τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων και βιώσιμης κινητικότητας με προϋπολογισμό 373 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου θα μεριμνήσει μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των καταστημάτων, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και δημιουργία βάσεων για τη διαδικτυακή προβολή των επιχειρήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα έξυπνο εργαλείο για την εικονική περιήγηση των επισκεπτών στα καταστήματα της περιοχής.