30 °C Rethymno, GR
04/07/2020

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ ΖΥΓΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Εν αναμονή της απόφασης στην Basket League – Ζητεί ελάφρυνση εισφορών ο ΕΣΑΚΕ

Θα ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα της Basket League; Δύσκολη ερώτηση για δυνατούς λύτες. Είναι δεδομένο πως αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή και το πώς θα δοθεί ένα «τέλος» στον κορονοϊό που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του. Όμως οι αρμόδιοι φορείς του μπάσκετ και εν προκειμένω ο ΕΣΑΚΕ, καλείται να πάρει μία σειρά από αποφάσεις. Αποφάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολες, μιας και διακιβέβονται πάρα πολλά.

Οι ομάδες έδωσαν άδειες στους ξένους παίκτες και προπονητές για να γυρίσουν στις πατρίδες τους και στους Έλληνες για επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους. Τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 27 Μαρτίου και το πρωτάθλημα έχει ανασταλεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαρτίου. Με τα τωρινά δεδομένα, η επέκταση του «λουκέτου» είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Επίσης, οι ΚΑΕ έχουν κλείσει και τα γραφεία τους.

Ο ΕΣΑΚΕ ζυγίζει όλα τα δεδομένα, αλλά οριστική απόφαση για το μέλλον του πρωταθλήματος δεν μπορεί να πάρει ακόμα. Και αυτό γιατί αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Από την άλλη, γίνεται αντιληπτό πως οι ήδη επιβαρημένες οι ΚΑΕ, έχουν περιέλθει σε ακόμα πιο δεινή οικονομική θέση. Ουσιαστικά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Έσοδα δεν υπάρχουν, εισιτήρια δεν κόβουν, διαφημίσεις, χορηγίες και τηλεοπτικά έχουν… παγώσει. Ουσιαστικά βρίσκονται… στο σημείο μηδέν.

Το πρώτο βήμα που έκανε ο ΕΣΑΚΕ ήταν να αποστείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να ενταχθούν οι ΚΑΕ στις ευεργετικές διατάξεις για την ελάφρυνση εισφορών εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού. Εφόσον αυτό συμβεί θα αποτελέσει μία τεράστια δόση ανακούφισης.

Επίσης, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του ΕΣΑΚΕ και των εκπροσώπων των ΚΑΕ. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα δεδομένα και φυσικά το τι μέλλει γενέσθαι με τα συμβόλαια των αθλητών, προπονητών και εμπλεκομένων στις ομάδες. Βιαστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να παρθούν από τη διοργανώτρια αρχή.

Πράγμα πολύ λογικό, καθώς εκτός των άλλων έχουν να διαχειριστούν και το «καυτό» ζήτημα του υποβιβασμού και της ανόδου από την Α2. Δύσκολα θα προχωρήσει το σενάριο αναδιάρθρωσης με αύξηση των ομάδων, καθώς η λίγκα δεν μπορεί να επιβιώσει ακόμη και με 14 ομάδες, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν να… σκάσουν.

Ουσιαστικά, ο ΕΣΑΚΕ αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, για να διαπιστώσει αν υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο επιστροφής στη δράση. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναβολή της κλήρωσης των Ολυμπιακών τουρνουά

Την αναβολή της κλήρωσης των Ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ Ανδρών και Γυναικών ανακοίνωσε η FIBA. Η κλήρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου στην Ελβετία, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία σε αναβολή και μάλιστα επ’ αόριστον.

Όπως είναι λογικό, με τα τωρινά δεδομένα και μετά και από αυτή την εξέλιξη, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του προσεχούς καλοκαιριού στο Τόκιο είναι… στον αέρα, όπως φυσικά και το Προολυμπιακό Τουρνουά του Ιουνίου, στο οποίο συμμετέχει και η Εθνική Ανδρών.