20 °C Rethymno, GR
21/09/2020

Η ΕΠΟ «ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ» ΣΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ «8»

Εν αναμονή της Γ.Σ. της ΕΠΟ

Οι 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής θέλησαν να τοποθετήσουν τις προτάσεις-θέσεις τους σε μια σειρά όπου αυτές έχουν ευλόγως αλλά και ενδελεχώς ξεκαθαριστεί, τόσο στον πρόεδρο της Super League2-Football League κ. Λεουτσάκο όσο και στον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη.

Η τοποθέτησή τους είναι γνωστή… άνοδος ουσιαστικά δύο κατηγοριών, δημιουργία μίας λίγκας (Β’ Εθνικής που ενδέχεται να παραμείνει ως ονομασία… «Super League2») που θα εντάσσει 32 ομάδες και που αυτές, θα έχουν τη δύναμη να σηκώσουν ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να συνεπικουρούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να παρέχονται διάφορες ευκολίες, εγκαταστάσεις (όπου αυτό χρειάζεται) και εν τέλει να δημιουργηθεί ένας πολύ δυνατός αθλητικός ιστός.

Τα σωματεία με τους 8 προέδρους που προσυπογράφουν τα μέτρα θεωρούν –και δικαίως- ότι αυτή είναι, η κατάλληλη χρονική στιγμή για να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα του πρόσφατου παρελθόντος και να δημιουργηθεί μια πολύ γερή και σταθερή βάση για το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα στη χώρα με όλα τα συμπεραμαρτούντα του.

Δύο οι επαγγελματικές κατηγορίες

Ξεκαθάρισαν δε ότι, αυτό που αποζητούν δεν είναι να επιβληθούν μονομερώς οι προτάσεις τους αλλά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να μελετηθούν οι ιδέες που από τη δική τους πλευρά θεωρούν ότι είναι οι πιο λογικές. Επί παραδείγματι, πέρυσι τέτοιον καιρό γνώριζαν όλοι ότι υπάρχουν δύο σωματεία που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (ΑΕ Ποντίων και Κέρκυρα) κι όμως το πρωτάθλημα ξεκίνησε με εκείνες να παίρνουν μια παράταση τη στιγμή που έμοιαζε δεδομένο ότι δεν μπορούν να αντέξουν.

Τί ζητούν λοιπόν όσον αφορά τον ιστό των τριών κατηγοριών πανελλήνιας εμβέλειας;

  1. Παραμονή της Super League1 (14 ομάδες)
  2. Να διευρυνθεί η Super League2 και Football League και να γίνει μία κατηγορία και δημιουργία 2 ομίλων από 16 ομάδες).
  3. Επαναφορά των τριών επαγγελματικών κατηγοριών
  4. Διατήρηση της σημερινής Γ ́ Εθνικής (μετονομασία σε Football League με τη συμμετοχή 112 ομάδων (8 όμιλοι των 14 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια).

Ο συνεταιρισμός των «8» πρότεινε να παραμείνει η Super League1 με την επαγγελματική της μορφή. Το ίδιο θέλουν και για την Super League2 που προτείνεται να κρατήσει το όνομά της και παράλληλα την επαγγελματική της μορφή πλαισιωμένη με σωματεία ΠΑΕ.

Αντιθέτως, η Γ’ Εθνική θα πρέπει να είναι ερασιτεχνική και να διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζει η ΕΠΟ, για τα μέλη της.

Όλοι οι αγώνες πρωταθλημάτων διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις λειτουργίας και τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ.

Τα ψιλά γράμματα

Στα ψιλά γράμμα του συνασπισμού αυτού, καταγράφονται και κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι ομάδες να παρέχουν σημαντικές υποδομές για να αποτελούν πόλο έλξης για τις περιοχές τους και συνάμα να δημιουργήσουν το ανάχωμα για το μέλλον του προϊόντος που εκπροσωπούν.

Αυτό σημαίνει: Συχνοί έλεγχοι από την ΕΕΑ, γηπεδικές εγκαταστάσεις συγκεκριμένων προδιαγραφών, ιδιωτική περιφρούρηση, άρτια προπονητήρια και τμήματα υποδομών και τοποθέτηση επιτρόπων-υπεύθυνων για τον έλεγχο των παραπάνω λειτουργιών.

Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κριτηρίων-προϋποθέσεων να υπάρξει επιβολή ποινών ή και αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής.

Τα οικονομικά μεγέθη

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, να υπάρξει ένα μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 100.000€ για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) που θα συμμετέχουν. Τα μίνιμουμ έσοδα που θα πρέπει να διασφαλισθούν για τις 32 συμμετέχουσες ομάδες, στη νέα SuperLeague 2, είναι: 6.400.000 €.

Το πακέτο φυσικά μιλάει για, έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, στοιχηματικές εταιρείες αφού υπάρξει ενδελεχής έλεγχος για το αξιόπιστο της διαδικασίας, από το κύπελλο (να βρεθεί τηλεοπτικός πάροχος), κρατική επιχορήγηση για τις υποδομές, μείωση φορολογίας και να δοθούν κίνητρα πάγιων επενδύσεων όπως, αγορά ή μίσθωση οικοπέδου για ανέγερση (γηπέδου/κατασκευή προπονητικού κέντρου, αγορά ή κατασκευή ιδιόκτητου).

Οι εμπορικοί στόχοι φτάνουν στο να μπορέσει να εξοικονομηθεί, μίνιμουμ, το ποσό των 250.000€ για κάθε ομάδα.

Τέλος, στο εγχειρίδιο των «8» εντάσσονται και άλλα σημαντικά κεφάλαια όπως η αντιμετώπισης της βίας μέσα από σεμιναριακές εκπαιδεύσεις, η ξιοποίηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών (τουλάχιστον 15 παικτών στο ρόστερ) με συμμετοχή ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών έως 23 ετών κ.α…