13 °C Rethymno, GR
20/01/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εξήντα τέσσερις εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής διορίστηκαν στα σχολεία του Ρεθύμνου

Ικανοποιημένες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου για την κάλυψη των κενών θέσεων

Σημαντικός χαρακτηρίζεται από τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ο αριθμός των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που ανακοινώθηκε για τα σχολεία του Ρεθύμνου, καθώς το υπουργείο ανταποκρίθηκε, όπως ανέφεραν, στα αιτήματα που είχαν καταθέσει σε σχέση με την κάλυψη των οργανικών κενών ειδικής αγωγής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 1.817 διορισμούς εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και 1.628 εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ διαφόρων κλάδων. Στον Νομό Ρεθύμνου με βάση την κατανομή που έγινε αντιστοιχούν 47 εκπαιδευτικοί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 17 στην πρωτοβάθμια.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ακολουθήσει ανακοίνωση προς ενημέρωση των διορισθέντων για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.

Δεκαπέντε εκπαιδευτικοί στα δημοτικά και δύο στα νηπιαγωγεία

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανέφερε η προϊσταμένη Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, αντιστοιχούν 15 δάσκαλοι, οι οποίοι θα καλύψουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες του ειδικού σχολείου και δυο νηπιαγωγοί γα το ειδικό νηπιαγωγείο. Η ίδια εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τον αριθμό των μόνιμων διορισμών τονίζοντας ότι αυτός ήταν ο αριθμός των θέσεων που είχε ζητηθεί.

Χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είχαμε ζητήσει δύο νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής και 13 δασκάλους και προσλήφθηκαν όλοι. Ανακοινώθηκαν τα ονόματα και φαντάζομαι ότι μέσα στον Αύγουστο θα βγει το ΦΕΚ και ορίζει την ημερομηνία που πρέπει να παρουσιαστούν για να ορκιστούν… Αυτοί που ήρθαν πάνε αυστηρά στο ειδικό σχολείο και στα τμήματα ένταξης των ειδικών δημοτικών και νηπιαγωγείων σχολείων ή αλλιώς σε τμήματα ένταξης σχολικών μονάδων γενικής αγωγής που όμως έχουν ιδρυμένο τμήμα ένταξης. Τον πρώτο χρόνο οι προσληφθέντες, μένουν στην διάθεσή μας για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες και του χρόνου θα πάρουν οργανική θέση. Άλλα κενά δεν έχουμε ακόμα γνωστοποιήσει. Ήρθε εγκύκλιος του Υπουργείου ότι πρέπει μέχρι 14 του μηνός, να έχουν ολοκληρωθεί τα κενά. Πέρυσι τα είχαμε δώσει 3/9. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα προκύψει, μια αναρρωτική, μία εγκυμοσύνη, μία λοχεία.

Σε σχέση με τη προετοιμασία των σχολείων για την έναρξη της φετινής χρονιάς, όπως είπε η κα Μαντά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με τυχόν αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων: «Εμείς δουλεύουμε σαν να πρόκειται τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά. Τα κενά θα είναι σαν να ανοίγαμε κανονικά, αλλά δεν γνωρίζω αν θα καλυφθούν άμεσα, καθώς συνήθως ζητούσαμε στελέχωση και μας την έδιναν τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει, λόγω της πανδημίας, αν τα παιδιά έρχονται στα σχολεία εκ περιτροπής αν θα δίνεται η δυνατότητα για άδεια σε γονείς με μικρά παιδιά, σε ευπαθείς ομάδες. Μπορώ να ζητήσω να μου φέρει 10 αναπληρωτές και οι μισοί να βρίσκονται σε ευπαθή ομάδα. Την προηγούμενη φορά ήταν ήδη οργανωμένα τα σχολεία και πάλι δημιουργήθηκε θέμα με τις άδειες. Πόσο μάλλον τώρα, που βρισκόμαστε ήδη στην αρχή και αποτελούμε ένα νομό που κινείται, κάθε χρόνο, και επιβιώνει με τα κενά και τους αναπληρωτές. Με πρόχειρους υπολογισμούς χρειαζόμαστε το λιγότερο 300 αναπληρωτές διαφόρων ειδικοτήτων».

Σαράντα επτά εκπαιδευτικοί στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού θα στελεχωθούμε με 47 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων. Οι καθηγητές αυτοί θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα το Ειδικό Γενικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το ΕΕΕΚ.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι μόνιμες θέσεις για τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

ΠΕ02 Φιλολόγων: 20

ΠΕ03 Μαθηματικών: 7

Πε0401 Φυσικών: 4

ΠΕ0402 Χημικών: 2

ΠΕ0404 Βιολόγοι: 1

ΠΕ0405 Γεωλόγοι: 1

ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής: 1

ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών: 1

ΠΕ79 Μουσικής : 1

ΠΕ80 Οικονομίας: 2

ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων: 1

ΠΕ86 Πληροφορικής: 2

ΠΕ88 Γεωπόνων: 3

ΠΕ89 Εφαρμοσμένων Τεχνών: 1

Σύνολο: 47

«Θα πάνε στις δύο δομές που είναι το ΕΝΕΓΥΛ, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, το ΕΕΕΕΚ και τα τμήματα ένταξης των Γυμνασίων, στην πόλη και στην επαρχία. Τμήματα ένταξης έχουν τα εξής σχολεία: 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 4ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, Γυμνάσιο Επισκοπής, Γυμνάσιο Περάματος, Γυμνάσιο Σπηλίου, Γυμνάσιο Γαράζου, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ. Πρόκειται για οργανικές θέσεις, και το υπουργείο μας έστειλε όσους εκπαιδευτικούς είχαμε ζητήσει. Θα συνεδριάσουμε την Τρίτη για να αρχίσουν οι τοποθετήσεις των μονίμων εκπαιδευτικών. Τα λειτουργικά κενά θα πρέπει να τα έχουμε καταχωρήσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τα λειτουργικά κενά γενικής παιδείας που θα καλυφθούν από αναπληρωτές, φέτος είναι περίπου 90- 92».

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τη διαδικασία διορισμού 3.445 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Πρόκειται για αγωγή και εκπαίδευση απαραίτητες για την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τη βελτίωση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους. Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη δημιουργία σταθερών μαθησιακών δεσμών και να βελτιώσει έτσι περαιτέρω την εξέλιξη των μαθητών. Καλή σταδιοδρομία στους εκπαιδευτικούς μας και καλή νέα σχολική χρονιά σε όλους».

Σχετικά με τα σενάρια για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες της χώρας, η υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά τα οποία έχουν συζητηθεί για την επάνοδο των μαθητών στο σχολείο, όπως να είναι όλα τα παιδιά στο σχολείο με αυξημένα μέτρα προστασίας και το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής διδασκαλίας. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα απασχολεί και το υπουργείο Παιδείας και όπως είπε η κ. Κεραμέως «είναι σαφές ότι υπάρχει μια έξαρση και παραμένει πρώτο μέλημα μας η προστασία της δημόσιας υγείας». Σχετικά με τα παιδιά, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το κατά πόσο μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία και τα μικρά παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά».

Δρομολογούνται οι μόνιμες προσλήψεις γενικής αγωγής

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν χθες από το ΑΣΕΠ οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση, μετά τη δημοσίευση των αντίστοιχων πινάκων της Πρωτοβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, από τους οποίους θα προκύψουν μόνιμοι διορισμοί 10.500 εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κάνοντας για άλλη μία φορά τη δέσμευσή μας πράξη και ενάντια στις «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για «πάγωμα» διαδικασιών, προχωρούμε τη διαδικασία μόνιμων διορισμών και στη Γενική Εκπαίδευση, ενισχύοντας το δημόσιο σχολείο με ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας τη μαθησιακή διαδικασία, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα, προοπτική και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης. Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια, η Γενική Εκπαίδευση αποκτά εκ νέου, παρά τις αντιξοότητες, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης και απορριπτέων της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 αναρτήθηκαν στο ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 46/24-12-2019 και ΦΕΚ 5/26-2-20 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας ΠΕ κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90 και ΠΕ91, κατά κλάδο και ειδικότητα, για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των οικείων βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται με το δωδεκαψήφιο γραμμωτό κώδικα οπτικής αναγνώσεως (barcode).

Ενστάσεις κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ από την 7η Αυγούστου 2020, ημέρα Παρασκευή έως και την 17η Αυγούστου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πολίτες • Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες • Είσοδος Μέλους • Επιλογή • ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.

Για την ένσταση απαιτείται και παράβολο είκοσι ευρώ (20€), άλλως η ένσταση δεν εξετάζεται.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το παράβολο το οποίο έχει προμηθευτεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ») ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Ο υποψήφιος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό του παραβόλου στην ένσταση και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παραβόλου μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων.

Στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ έχει αναρτηθεί Εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες χρήσης για τη συμπλήρωση και την υποβολή της ένστασης (Βοήθεια • Εγχειρίδια Χρήσης • Ηλεκτρονική Ένσταση). Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών ενστάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο ή τηλεφωνικά (2131319100 – Επιλογή 4), τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 14:00.