11 °C Rethymno, GR
16/01/2021

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανέγερση του 16ου δημοτικού σχολείου

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για δυο σημαντικά έργα του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος του 16ου δημοτικού σχολείου, καθώς και για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για την ένταξη των δυο έργων στο χρησμοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Εσωτερικών και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πάγιο αίτημα της κοινωνίας που υλοποιείται, τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι υπεγράφη η ένταξη των δυο πολύ σημαντικών έργων για το Ρέθυμνο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον υπουργό Εσωτερικών για την αποδοχή του αιτήματος του δήμου, έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα δύο αυτά έργα».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δυο αυτά έργα έμειναν εκτός χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και ο δήμαρχος έκανε επανειλημμένες συναντήσεις και οχλήσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών για μεγάλο διάστημα διεκδικώντας τα δυο αυτά έργα και αρκετούς μήνες μετά ήρθε το αίσιο αποτέλεσμα.

«Έτσι δόθηκε και μία γρήγορη απάντηση σε όσους βιάστηκαν να πουν ότι είχαμε εγκαταλείψει τα έργα αυτά έναντι άλλων», κατέληξε ο Γ. Μαρινάκης.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου ανέρχεται σε 3.604.375,20 ευρώ και σε 1.273.978,57 ευρώ το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η ανέγερση του 16ου δημοτικού σχολείου θα δώσει λύση στο χρόνιο ζήτημα της στέγασης του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται στον Μασταμπά και εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει εγκριθεί προβλέπεται η ανέγερση διώροφου κτιρίου, με υπόγειο, με βάση όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές και με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοση του κτιρίου και την πλήρωση όλων των κριτηρίων προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Η σχετική πρόταση του δήμου Ρεθύμνης αποτυπώθηκε σε έναν πλήρη φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται μελέτες με άδεια δόμησης, για την ανέγερση διώροφου κτιρίου, με υπόγειο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η επιδιωκόμενη από καιρό υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, μιας νέας σχολικής μονάδας, που θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Φιλαρμονικής, θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσής του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά 3 κατηγορίες.

 

«Αντώνης Τρίτσης»: Έργα 22,5 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο ΥΠΕΣ

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την ένταξη δέκα έργων, ύψους άνω των 22,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν υποδομές, όπως σχολεία, αποχετεύσεις λυμάτων, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία κ.λπ., τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αναλυτικότερα τα έργα που υπάγονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι:

– Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης (3.604.375,20 ευρώ).

 – Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Ρεθύμνης (1.273.978,57 ευρώ).

– Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου, για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων (1.494.689,95 ευρώ).

– Κατασκευή κτιρίου Κ1 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), μεταλλικού στεγάστρου και υποσταθμού ΔΕΗ στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδίτσας (3.187.731,10 ευρώ).

– Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο δημοτικό σχολείο Βόλου (1.880.000 ευρώ).

– Επεμβάσεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου στο κτίριο που παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ για τη στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Κρυονερίου (3.100.000 ευρώ).

– Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και βοθρολυμάτων με δίκτυα συλλογής, προσαγωγής και διάθεσης οικισμού Σκάλας Αγκιστρίου (5.000.000 ευρώ).

– Αγροτική οδοποιία Σαλαμίνας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (550.000 ευρώ).

– Απορροή όμβριων υδάτων περιοχής Ν. Τέρματος Αμαρουσίου (1.716.000 ευρώ).

– Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη (δυτικός κλάδος δύο ρέματα ) του δήμου Αγρινίου (730.000 ευρώ).