11 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 7ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εξουθενωμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητούν μόνιμες προσλήψεις

• Δηλώνουν αδυναμία κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών

Την οριακή λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και την εξουθένωση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα εφημεριών, εξέθεσαν στην διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου και των γιατρών του Νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο.

Η συνάντηση έγινε με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ελένη Μπορμπουδάκη, και τον υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου, κατόπιν αιτήματος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου τόνισαν την ανάγκη μόνιμης λύσης του προβλήματος έλλειψης γιατρών και κάλυψης ζωτικών τμημάτων όπως το ΤΕΠ, η Παθολογική, η Πνευμονολογική, η Ουρολογική κ.λ.π. τονίζοντας η κατάσταση επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Στην Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τέθηκε το θέμα έλλειψης πρωτοβάθμιας οργανωμένης περίθαλψης στο νομό, εξ αιτίας της οποίας επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο και οι γιατροί ζήτησαν την δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας πόλης, ολοήμερης λειτουργίας, με ειδικευμένους γιατρούς και εργαστηριακό τομέα όπως αυτά που λειτουργούν ήδη και στους δυο όμορους νομούς, έτσι ώστε να «ανασάνει» το Δημόσιο Νοσηλευτικό ίδρυμα Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με την συνάντηση και τα ζητήματα που τέθηκαν, αναφέρει:

«Κατόπιν αιτήματος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο συνάντηση εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου και των Νοσοκομειακών γιατρών, με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ελένη Μπορμπουδάκη, και τον υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Στεφανάκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαρκάκης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Άννα Ελευθεριάδου, μέλος του Δ.Σ., ενώ από το νοσοκομείο συμμετείχαν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Μαρκάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ηλίας Σαμιώτης και η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένη Ιωαννίδου.

Στην πολύωρη συζήτηση που ακολουθήσε, οι γιατροί του Νοσοκομείου έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την κάλυψη ζωτικών τμημάτων όπως το ΤΕΠ, η Παθολογική, η Πνευμονολογική, η Ουρολογική αλλά και των άλλων κλινικών και τόνισαν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Οι γιατροί, δήλωσαν αδυναμία κατάρτισης προγράμματος εφημεριών ήδη από τον Δεκέμβριο, οριακή λειτουργία των τμημάτων και αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων αλλά και την εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού.

Παρά την κατανόηση, την διάθεση και την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση της ΥΠΕ, που αναγνωρίζουμε όλοι, θεωρούμε ότι επιχειρείται για μια ακόμη φορά να λυθεί το πρόβλημα εκ των ενόντων.

Η ανανέωσή του Ε.Σ.Υ. θα γίνει μέσα από την άμεση πρόσληψη νέων γιατρών με μόνιμες θέσεις εργασίας, καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε καλύτερα νοσοκομεία.

Τα περισσότερα από τα 150 νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. της χώρας αντιμετωπίζουν ίδια ή και χειροτέρα προβλήματα για να μην αναφερθούμε στις ακριτικές περιοχές μας.

Η όλη κατάσταση τώρα της δημόσιας περίθαλψης στο νόμο μας δεν είναι καλή.

Επισημάναμε για μια ακόμη φορά προφορικά αλλά και με αναλυτικό υπόμνημα προς την διοικήτρια, την έλλειψη πρωτοβάθμιας οργανωμένης περίθαλψης, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας πόλης, ολοήμερης λειτουργίας, με ειδικευμένους γιατρούς και εργαστηριακό τομέα όπως αυτά που λειτουργούν ήδη και στους δυο όμορους νομούς, είναι πάγια θέση μας και τώρα πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά.

Ελπίζουμε να πετύχει ο έκτακτος σχεδιασμός της ΥΠΕ, ειδικά ενόψει της χειμερινής περιόδου και να καλυφθούν έστω και προσωρινά οι ανάγκες.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο και περιμένουμε από τους υπεύθυνους των πολιτικών υγείας, ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για την Δευτεροβάθμια όσο και για και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που θα αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις πριν συμβούν».