12 °C Rethymno, GR
07/04/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Εξωτικούς και ελληνικούς προορισμούς επιλέγουν οι Ρεθεμνιώτες για τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις τους

• Λιγότεροι προγραμματίζουν ταξίδια σε Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ φθίνουσα πορεία καταγράφει ο εσωτερικός τουρισμός

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Μαλδίβες, Καραϊβική και Μπαλί είναι μερικοί μόνο από τους εξωτικούς προορισμούς που φιγουράρουν φέτος στις προτιμήσεις των Ρεθεμνιωτών για τις ολιγοήμερες χριστουγεννιάτικες αποδράσεις τους. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι με «μικρότερο πορτοφόλι», επιλέγουν κυρίως την ελληνική πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, καθώς και άλλες ειδυλλιακές γωνιές της χώρας μας για να περάσουν τις εορταστικές ημέρες.

Αυτά προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία των εισιτηρίων και των κρατήσεων που έχει στην διάθεσή του ο Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού, σχετικά με τα ταξίδια που προγραμματίζουν και φέτος οι Ρεθεμνιώτες για να περάσουν κάπως ξεχωριστά τις εορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στράτος Μπερέτης, φέτος μέχρι στιγμής έχουν ήδη κλειστεί πολλά πακέτα διακοπών για χειμερινά ταξίδια την εορταστική περίοδο. Η πλειοψηφία μάλιστα των ταξιδιωτών επιλέγει -ανάλογα με το «βαλάντιο» της- είτε προορισμούς εντός Ελλάδας, είτε εξωτικούς «γυρνώντας» όμως επιδεικτικά την «πλάτη» στις στολισμένες, λαμπερές και «παγωμένες» πόλεις της Ευρώπης, τις οποίες τελικά επιλέγουν να επισκεφθούν αυτή την περίοδο ολοένα και λιγότεροι Ρεθεμνιώτες.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας από την κίνηση που καταγράφεται στα τουριστικά γραφεία της πόλης, παρατηρούμε μια αύξηση της τάξεως του 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό δείχνει ότι φέτος ολοένα και περισσότεροι Ρεθεμνιώτες έχουν επιλέξει να «εγκαταλείψουν» το νομό μας και να περάσουν τις εορταστικές ημέρες σε κάποιον προορισμό μακριά από τον τόπο κατοικίας του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερέτης.

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που παρατηρείται φέτος είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών έχει επιλέξει να αποδράσει μεμονωμένα και όχι με ομαδικά γκρουπ, όπως γινόταν στο παρελθόν. Κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη, ότι αρκετοί ταξιδιώτες «έκαναν στροφή» επιλέγοντας μόνοι τους να κλείσουν τα εισιτήρια και την διαμονή τους μέσω διαδικτύου.

«Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που πρέπει να αναφερθεί και το οποίο προκύπτει από τα ίδια στοιχεία είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων Ρεθεμνιωτών που έχει αποφασίσει να ταξιδέψει, επιλέγει εξωτικούς προορισμούς όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από αυτές που επικρατούν αυτή την περίοδο στην χώρα μας. Ωστόσο, οικογένειες με παιδιά προτίθεται κυρίως να ταξιδέψουν σε κοντινούς προορισμούς εντός Ελλάδας επιλέγοντας κατά βάση την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η «στροφή» που παρατηρήθηκε φέτος στους μεμονωμένους ταξιδιώτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου.

 

Φθίνει ο εσωτερικός τουρισμός

Και την ώρα που κάποιοι Ρεθεμνιώτες φτιάχνουν βαλίτσες, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την -γιορτινά- στολισμένη πόλη τους, ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια για να βρεθούν στο Ρέθυμνο προκειμένου να περάσουν εδώ τις εορταστικές ημέρες. Κατ’ επέκταση το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον Στράτο Μπερέτη είναι ότι χρόνο με τον χρόνο ο εσωτερικός τουρισμός την περίοδο του χειμώνα, παρουσιάζει πτωτική πορεία.

«Στο Ρέθυμνο δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι ότι σταδιακά ο εσωτερικός τουρισμός φθίνει στην διάρκεια του χειμώνα και αυτό διότι επιλέγουν να έρχονται ολοένα και λιγότεροι επισκέπτες. Ωστόσο, οι επισκέπτες μας αυτή την περίοδο είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι που είτε έχουν συγγενείς ή φίλους εδώ στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν, είτε όσοι κατάγονται από το Ρέθυμνο και κατ’ επέκταση διαμένουν σε δικά τους σπίτια.

Επίσης, υπάρχει μία ακόμα κατηγορία επισκεπτών -αλλοδαπών αυτή την φορά- οι οποίοι όμως δεν θα διαμείνουν σε κάποιο από τα ανοικτά ξενοδοχεία της πόλης μας, αφού οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερέτης.

Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα όμως, καταλήγει μιλώντας στην εφημερίδα μας και ο ταμίας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου με την ονομασία «Ξένιος Ζεύς», Μανόλης Χλιαουτάκης. Όπως μας εξήγησε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι και αυτή την περίοδο υπάρχουν διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα στην πόλη και πέριξ αυτής, εντούτοις, η κίνηση που καταγράφεται είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Ο επισκέπτης -ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χλιαουτάκης- μπορεί να βρει διαθέσιμα αυτόνομα τουριστικά καταλύματα στην παλιά πόλη σε πολύ λογικές τιμές, όπως επίσης υπάρχουν και βίλες πολυτελείας με όλες τις ανέσεις στα περίχωρα του Ρεθύμνου. Παρόλα αυτά όμως, η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη την περίοδο του χειμώνα, είτε πρόκειται για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είτε για οποιαδήποτε άλλη στιγμή».

 

Στο σημείο μηδέν και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Και ενώ παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου το Ρέθυμνο να προσελκύει επισκέπτες από άλλες χώρες τον χειμώνα -και όχι απαραιτήτως μόνο στην διάρκεια των εορταστικών ημερών- τελικά φαίνεται πως ούτε αυτό φέτος δεν έγινε εφικτό.

Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, φέτος ο Νομός μας δεν συμμετείχε τελικά στο τριετές πιλοτικό πρόγραμμα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις ξενοδοχειακές μονάδες και συγκεκριμένα από τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων, οι οποίοι φέρεται να μην δέχτηκαν να συνεχίσουν την εργασία τους στην διάρκεια του χειμώνα.

Ο κ. Τσακαλάκης μάλιστα είχε τονίσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς φέτος το Ρέθυμνο δεν θα συμμετέχει στο εν λόγω χειμερινό πρόγραμμα τουρισμού -όπως έκανε τα δύο προηγούμενα χρόνια- διότι δεν το δέχτηκαν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων μας, καθώς προτίμησαν το ταμείο ανεργίας. Βέβαια αυτό που ακόμα με «εκπλήσσει» είναι πως η Πολιτεία προτιμά να επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. Θέλω, δηλαδή να πω ότι θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα που μόνο οφέλη θα είχε για μια περιοχή όπως η Κρήτη και ειδικότερα για το νομό μας».

Υπενθυμίζεται ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού επρόκειτο να ξεκινήσει και φέτος γύρω στα μέσα Οκτωβρίου και θα διαρκούσε σχεδόν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε και θα σταματούσε για λίγο, ενώ θα συνεχίζει εκ νέου αμέσως μετά τις γιορτές και θα ολοκληρωνόταν μέχρι και τις αρχές Απριλίου, οπότε και ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος.

Ο κ. Τσακαλάκης πάντως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού αποτελούσε μια πολύ καλή ευκαιρία για το νησί, προκειμένου να κάνει έστω και δειλά – δειλά κάποια «βήματα» στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δωδεκάμηνου τουρισμού, που χρόνια τώρα αποτελεί ζητούμενο για την Κρήτη.