22 °C Rethymno, GR
17/04/2021

Επέκταση Σχεδίου Πόλης: Mια αναπτυξιακή ανάσα στην περίοδο της κρίσης

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗ*

Η είδηση της δημοπράτησης μελέτης Επέκτασης του σχεδίου Πόλεως, ήρθε ως χαρμόσυνο μήνυμα στο ζοφερό κλίμα των ημερών. Το 2020, μας αποχαιρετά αφήνοντας εντέλει ένα μικρό αλλά θετικό και σημαντικό αποτύπωμα. Οι επί σειρά ετών συντονισμένες προσπάθειες του συλλόγου με το Δήμο Ρεθύμνης, ευοδώθηκαν. Ο δρόμος για την ανοικοδόμηση των μέχρι χθες εγκλωβισμένων σε αυστηρούς πολεοδομικούς κανονισμούς, περιοχών του Ρεθύμνου, επιτέλους άνοιξε. Τι σημαίνει αυτό;

Πρωτίστως, ανάπτυξη. Για την πόλη και τους ανθρώπους της. Αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης, οριοθετούνται οι χρήσεις γης, αναβαθμίζονται οικιστικά, πολεοδομικά και αναπτυξιακά, προάστια του Ρεθύμνου που βρίσκονται κοντά στο κέντρο. Εκτός των νέων κατοικιών, δημιουργούνται νέες ασφαλείς, σύγχρονες οδικές αρτηρίες, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια. Η αρχή θα γίνει από τα Περιβόλια και τη Σαρακίνα, περιοχές με ήπιο ανάγλυφο. Σε λιγότερο από 6 μήνες θ’ ακολουθήσει η δεύτερη δημοπράτηση μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα Κουμπέ, Καλλιθέας και Μασταμπά (δηλαδή οι περιοχές που βρίσκονται βόρεια της Νέας Εθνικής Οδού και μέχρι τα όρια του υφιστάμενου σχεδίου πόλεως για τις οποίες έχει εγκριθεί η επέκταση σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το 2013 Γ.Π.Σ.) και εν συνεχεία τα Καστελλάκια και τα 3 Μοναστήρια.

Αυτονόητο είναι πως η γη αποκτά υπεραξία. Επομένως, οι συμπολίτες μας ιδιοκτήτες γης στις προαναφερόμενες περιοχές, που ενδεχομένως σκόπευαν να πουλήσουν, τους συμφέρει πλέον να περιμένουν αφού το κέρδος τους από την πολεοδόμηση θα είναι μεγαλύτερο.

Εξάλλου, ψηφίστηκε την Παρασκευή εκ μέρους της Κυβέρνησης, Σχέδιο Νόμου για την Εκτός Σχεδίου Πόλης Δόμηση και τα τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ). Με το νομοσχέδιο αυτό πολλά εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν και οι πολεοδομήσεις θα είναι πλέον μονόδρομος. Οπότε, ο αγώνας δρόμου για τη μετά- Covid εποχή έχει ξεκινήσει. Παράλληλα με τη μελέτη του Σχεδίου Πόλεως θα εκπονηθούν πλήθος άλλων συναφών μελετών (κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων κλπ) ώστε μόλις παρέλθει τούτη η δύσκολη περίοδος κι επιστρέψουμε σε φυσιολογικές, οικείες, και ελεύθερες συνθήκες ζωής, να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του Νόμου και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται προς όφελος της κοινωνίας μας.

Είναι γνωστό, πως σε αυτή τη διαδικασία θα κληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να συνεισφέρουν (εισφορά σε γη και χρήμα), όπως άλλωστε ορίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Αυτό όμως δεν αναιρεί την αξία της θετικής αυτής εξέλιξης που αφορά την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως.

Θα έχουμε όμως το χρόνο και την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις παραμέτρους στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων που σκοπεύει ο Σύλλογος Οικοπεδούχων εκτός Σχεδίου Πόλης να διοργανώσει μετά τη λήξη της καραντίνας, όπου θα κληθούν ειδικοί, τεχνικοί επιστήμονες για να παράσχουν με επάρκεια κι εγκυρότητα στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες όλες τις πληροφορίες για τον καλύτερο προγραμματισμό των ενεργειών τους και την ορθότερη διαχείριση των περιουσιών τους.

Μέχρι τότε, ας φροντίσουμε να παραμείνουμε όλοι υγιείς και δυνατοί!

 

* Ο Μανώλης Κρεβατσούλης είναι πολιτικός μηχανικός