17 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΑΝΟΥΣΟ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ

Επίθεση σε δημοτική αρχή και αντιπολίτευση για τα δημοτικά τέλη

Επίθεση κατά της δημοτικής αρχής αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης εξαπολύει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου για τα δημοτικά τέλη.

Ο κ. Μανουσογιάννης υποστηρίζει ότι οι δυο δημοτικές παρατάξεις δεν διαφέρουν ενώ από τα πυρά του δεν εξαιρεί ούτε τις δυο άλλες παρατάξεις αναφέροντας ότι απλά στήνουν ….καβγαδάκια στις συνεδριάσεις για να μην ακούγονται οι θέσεις της δικής του παράταξης.

Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη ο κ. Μανουσογιάννης υποστηρίζει πως οι έχοντες προστατεύονται και πληρώνουν οι φτωχοί, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του δήμου αντιλαϊκή.

Σε ανακοίνωση του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Κανείς τους δεν θυμήθηκε πως από τα σχεδόν 20 εκατ. των τακτικών εσόδων του δημοτικού Π/Υ το 2018, οι δημότες υποχρεώθηκαν να καταβάλουν τα 13 και το κράτος μόλις τα 7 εκ. Πως το 2019 είναι η χρονιά, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που οι δημότες πληρώσουν τον κύριο όγκο και των επενδυτικών δαπανών. Από τα 5,4 εκ επενδ. δαπάνες στο 9μηνο η κρατική και ενωσιακή χρηματοδότηση είναι μόλις 2,2 εκ και τα 3,2 από τις άδειες τσέπες μας.

Τσιμουδιά για το ότι η δημοτική, είναι έμμεση, η πιο αντιλαϊκή μορφή φορολογίας. Δεν είναι ανάλογη με το εισόδημα και τη φοροδοτική ικανότητα αλλά με βάση το κεφάλι, τα τετραγωνικά κ.λπ. Η βίλα του μεγαλοεπιχειρηματία έχει τον ίδιο συντελεστή με το χαμόσπιτο του άνεργου, του συνταξιούχου κ.λπ. Να γιατί οι δικές μας διεκδικήσεις είχαν αφετηρία να δώσουν ανάσες ανακούφισης στο εργαζόμενο τον μικροεπαγγελματία κ.λπ. Να πληρώσουν τα ισχυρά συμφέροντα. Γιατί είναι αλληλένδετες με τον αγώνα για πλήρη κατάργηση της τοπικής φορολογίας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ. Όσο κι αν τα βαφτίζουν ουτοπίες, εμείς δεν παραιτούμαστε από αυτά. Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθούν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του λαού μας. Αναμφίβολα απαιτούνται βαθιές ρήξεις και ανατροπές αλλά το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη.

Στην καθαριότητα που αντιπροσωπεύει περί το 40% των «ίδιων εσόδων» του δήμου, για πρώτη φορά είχαμε μια αποτύπωση των τετραγ. μέτρων ανά κατηγορία. Υπολογίσαμε όλοι τι πληρώνει κάθε κατηγορία στο σύνολο των μέχρι στιγμής 6 εκατ. ευρώ της καθαριότητας. Έκρυψαν όμως τους υπολογισμούς τους γιατί έβγαιναν σκληρές αλήθειες. Μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε πίνακα που τις έβγαζε φόρα παρτίδα».

Ο κ. Μανουσογιάννης επισημαίνει την ανάγκη να πληρώνουν περισσότερα οι επιχειρηματίες και λιγότερα οι εργαζόμενοι και όχι να χαίρουν προνομίων οι πρώτοι.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι: «Είναι φανερό πως αυτά τα προνόμια των λίγων θα τα προστατεύουν όλοι τους ως κόρη οφθαλμού γιατί η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι για τους λίγους με υποζύγια τους πολλούς. Κι αυτό θα αλλάξει μόνο όταν αυτοί οι πολλοί αρχίσουν πιο αποφασιστικά να σηκώνουν κεφάλι, να αλλάζουν τους συσχετισμούς, να διεκδικούν τη ζωή που τους στερούν».