17 °C Rethymno, GR
29/03/2020

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου. Την τελετή θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσει η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αγγέλα Καστρινάκη, ενώ την παρουσίαση του έργου του θα κάνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Γιάννης Δημητρακάκης. Ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα «Ζήσιμος Λορεντζάτος: ποίηση και μεταφυσική».
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για τη σημαντική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και την εκπαίδευση, για το πολύπτυχο δοκιμιακό έργο του που πραγματεύεται κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας και για την παρρησία των δημόσιων παρεμβάσεών του.
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της Νέας Εστίας, αποκαθιστώντας την ως το σημαντικότερο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό. Ίδρυσε και διεύθυνε τη σειρά «Εστία ιδεών» στις εκδόσεις της Εστίας, όπου δημοσίευσε 36 βιβλία Ελλήνων και ξένων στοχαστών. Σήμερα διευθύνει το Ίδρυμα βιβλικών μελετών Άρτος Ζωής. Από το 2013 είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος· στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία με δοκίμια και μελέτες, δύο βιβλία αυτοβιογραφικού περιεχομένου, καθώς και πλήθος άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικούς τόμους, κ.λπ.
Πρόγραμμα Τελετής
20.00: Έναρξη Τελετής Προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη.
20.05: Προσφώνηση από την κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη.
20.15: Παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Δημητρακάκη.
20.55: Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος και επίδοση των μεμβρανών από τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.
21.00: Επίδοση στον τιμώμενο του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Ιωάννη Καρακάση.
21.05: Ομιλία του τιμώμενου.
21.45: Λήξη Τελετής.
Βιογραφικό τιμώμενου
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της Νέας Εστίας, αποκαθιστώντας την ως το σημαντικότερο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό. Ίδρυσε και διεύθυνε τη σειρά «Εστία ιδεών» στις εκδόσεις της Εστίας, όπου δημοσίευσε 36 βιβλία Ελλήνων και ξένων στοχαστών. Σήμερα διευθύνει το Ίδρυμα βιβλικών μελετών Άρτος Ζωής. Από το 2013 είναι πρόεδρος τον Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος· στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο τον Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία με δοκίμια και μελέτες, δύο βιβλία αυτοβιογραφικού περιεχομένου, καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους, κ.λπ.
Έργα του:
• Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ως άγγελος. Οι θεολογικές προϋποθέσεις της φτερωτής απεικόνισής του, Δόμος, 1992.
• Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική, Εστία, 2002.
• Στη σκηνή τον κόσμου. Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη, Εστία, 2007.
• Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα; Εστία, 2010.
• Ανίερη συγκυβέρνηση. Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση, Πόλις, 2011.
• Η αδερφή μου, Πόλις, 2012.
• Χρυσή Αυγή και Εκκλησία, Πόλις, 2013.
• Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος; Φιλοσοφικά δοκίμια, Πόλις, 2013.
• Χριστιανισμός της χαράς. Η μαρτυρία του πάπα Φραγκίσκου, Πόλις, 2015.
• Υπό το φως του μυθιστορήματος, Πόλις, 2015.
• Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016.
• Για το σχολείο, Πόλις, 2017.
• Αρχή Σοφίας και κατακόκκινα όνειρα. Πίστη και έρωτας στον Τ.Κ. Παπατσώνη, Πόλις, 2017.
• Για το Ολοκαύτωμα. Ομιλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (27 Ιανουαρίου 2018), Πόλις, 2018.
• Στ’ αμπέλια, Πόλις, 2018.
• Άσπονδοι αδελφοί. Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Πατάκης, 2019.
Μεταφράσεις του:
• Emmanuel Levinas, Τέσσερις ταλμουδικές μελέτες, Πόλις, 1995.
• Simone Weil, Το πρόσωπο και το ιερό, Πόλις, 2018.