27 °C Rethymno, GR
07/07/2020

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ο John Kenyon Davies

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή John Kenyon Davies Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ο John Kenyon Davies είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην Αρχαία Ιστορία και Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο Liverpool / Mεγάλη Βρετανία.

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ώρα 12.00, στο Aμφιθέατρο Β’ της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον καθηγητή John Kenyon Davies όχι μόνο για την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο πεδίο της Αρχαίας Ιστορίας, για την ερευνητική του πολυτροπία και τη διδακτική του δεινότητα, για την ευρεία διοικητική του εμπειρία και για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παράλληλα, προς τιμήν του Καθηγητή J. K. Davies, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ITE συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Ρέθυμνο, με τίτλο «Historical Change in the Ancient Aegean», στις 13-15 Μαρτίου 2020 (13/3: Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νικηφόρου Φωκά 130 και 14-15/3: Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, Ψαρρού 46).

Πρόγραμμα τελετής αναγόρευσης

  • Έναρξη Τελετής.
  • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη.
  • Προσφώνηση από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.
  • Προσφώνηση από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Παυλίνα Καραναστάση.
  • Παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τους

Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Kώστα Βλασόπουλο,

Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κατερίνα Παναγοπούλου.

  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Παυλίνα Καραναστάση.
  • Επίδοση των μεμβρανών και του μεταλλίου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη στον Καθηγητή John Kenyon Davies.
  • Αντιφώνηση – Ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «What Use and Value does a Historian of the Pre-Islamic Mediterranean World have for the Present Day?».
  • Τραγούδια από χώρες της Μεσογείου (Γιάννης Καγιαδάκης, Μαέστρος-Πιανίστας και Μαριέλλα Βιτώρου, Σοπράνο, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Ορολογίας, Μέλος ΕΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης).
  • Λήξη Τελετής.

Βιογραφικό του John Kenyon Davies

Ο John Kenyon Davies γεννήθηκε το Σεπτέμβριο 1937 στην Ουαλία, στην πόλη Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας, και έζησε στο Manchester, στην Οξφόρδη, στο Saint Andrews (Σκωτία) και στο Liverpool, έχοντας επισκεφτεί με υποτροφίες το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Washington DC, την Pennsylvania, την Αθήνα και τη Bologna. Παντρεύτηκε δύο φορές: αρχικά, το Σεπτέμβριο 1962, την Anna Elbina Laura Margherita Morpurgo από το Μιλάνο, μετέπειτα Καθηγήτρια Συγκριτικής Ινδοευρωπαϊκής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το δεύτερό του γάμο, το 1978, με την Νicola Jane Perrin από το Cambridge, δικηγόρο, απέκτησε δύο παιδιά, τον Martin και την Penelope.

Ο Davies αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή, υπό την εποπτεία του περίφημου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, David Lewis (1966). Η τρίτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο Αthenian Propertied Families, 600-300 π.Χ., συνιστούσε μια μνημειώδη απόπειρα καταγραφής των αρχαίων Αθηναίων που κατείχαν έγγειο ιδιοκτησία, συνδυάζοντας φιλολογικές με κυρίως επιγραφικές μαρτυρίες. Το κύριο σώμα της μελέτης αυτής, μαζί με μία σύντομη εισαγωγή, δημοσιεύτηκε σύντομα, το 1971, ενώ η αρχική της εισαγωγή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα, με τον τίτλο Wealth and the Power of Wealth in Classical Athens. Μετέφερε εξάλλου τo ενδιαφέρον του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία και σε άλλες περιόδους, όπως η Ελληνιστική εποχή, με συντονισμένες πρωτοβουλίες. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης (κολλέγια Μerton, 1960-61 & 1962-63, Balliol, 1963-65, & Oriel, 1968-1977), του Saint Andrews (1965-1968), της Pennsylvania και στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, ως Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην αρχαία ιστορία και την κλασική αρχαιολογία (1977-2003). Από τη θέση αυτή διατέλεσε αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Liverpool (1986-1990) και μέλος της Leverhulme Trust. Έχει διατελέσει επιμελητής επιφανών περιοδικών στις Κλασικές Σπουδές, όπως το Journal of Hellenic Studies και τα Archaeological Reports. Έχει προεδρεύσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως το Lexicon of Greek Personal Names και η επανέκδοση του τόμου των επιγραφών Inscriptiones Graecae II3 για την αρχαία Αθήνα. Τη σημασία της προσωπικής του έρευνας για την αρχαία ιστορία καταδεικνύει η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Leverhulme Trust μιας ερευνητικής θέσης στη βαθμίδα του καθηγητή (Leverhulme Research Professorship). Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Μέλος της Εταιρείας Αρχαιογνωστών (Society of Antiquaries) και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πληθώρα μελετών και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές, ενώ πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του εργάζονται πλέον ως ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στους επιφανέστερους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας, και στους ελάχιστους πλέον ειδικούς μελετητές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της αρχαίας οικονομίας.