27 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡ

Επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων για την πρόληψη πυρκαγιών στο νομό

 

 

Στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης πυρκαγιών  και της προστασίας ανθρώπινων ζωών, περιουσιών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος,το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,εξέδωσε οδηγό τον οποίο θέτει υπ’όψη των πολιτών έτσι ώστε να γνωρίζουν τι απαγορεύεται καθ’ολη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου,δηλαδή από την 1η Μαΐου  έως την 31η Οκτωβρίου αλλά και τι πρέπει να κάνουν εαν αντιληφθούν εστία πυρκαγιάς καθώς και τα μέτρα αυτοπροστασίας τους σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάζει στα σπίτια τους.

Παράλληλα,το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας  υπενθυμίζει ότι  οι ένοχοι εμπρησμού (από αμέλεια ή πρόθεση) υφίστανται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς επίσης σταματούν να είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων.

  «Δεδομένου ότι ο νομός Ρεθύμνου έχει πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων μας προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρο μας από μια παρόμοια καταστροφή, ιδιαίτερα λόγω αμέλειας.

Φέτος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα έχουν προκαλέσει αύξηση της βλάστησης, η οποία τώρα, αφού έχει ξεραθεί, αποτελεί άριστο μέσο διάδοσης μιας φωτιάς» τονίζει η υπηρεσία της ΠΕΡ.

Επίσης,ο Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτικής Προστασίας,Τάσος Κουρουπάκης, σε μήνυμα του προς τους πολίτες,αναφέρει: «Ο αύλειος χώρος του καθενός από εμάς, είτε αφορά το σπίτι απέξω ή το καθαρισμό του οικοπέδου μας, είναι ηθική υποχρέωση και ευθύνη μας να καθαριστεί, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ξερόχορτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά ή εν γένει οτιδήποτε, που θα μπορέσει να προσδώσει τροφή και ελπίδα σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Επιβάλλεται να είμαστε συνεργάσιμοι στο συγκεκριμένο θέμα και να προχωρήσουμε άμεσα στο καθαρισμό και τη συντήρηση της καθαρότητας τους. Είναι αδιανόητο κάποιοι συμπολίτες μας, ενώ το γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποια κλαδιά – και κάποιοι στύλοι που έχουν τοποθετηθεί συνειδητά από ορισμένους – που ενοχλούν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, ειδικά τα μεγάλου μεγέθους, να πράττουν αμερόληπτα. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, πως δυστυχώς βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Όμως σε μια δύσκολη κατάσταση, όταν δε θα μπορεί να περάσει το πυροσβεστικό όχημα, καταλαβαίνετε ότι θα το βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας, με πολλαπλάσιο μέγεθος».

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ,υπενθυμίζει  ότι είναι σε ισχύ η υπ.αριθμόν 270/5-7-2019 Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης περί απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, του Νομού Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την παραπάνω Απόφαση,  τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων  καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση  έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

 

Δήμος Ρεθύμνης:

  1. Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη
  2. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου

 

Δήμος Αγίου Βασιλείου:

1.Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου

2.Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη ( με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού, έως την λίμνη Πρέβελη

3.την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

 

Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών

Η παράβαση της παραπάνω Απόφασης επισείει ποινικές κυρώσεις βάση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα.

Καλούνται οι πολίτες και επισκέπτες του νομού Ρεθύμνου όπως σεβαστούν τις παραπάνω απαγορεύσεις, καθώς και τις υποδείξεις από εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στο έργο της πυρασφάλειας

Σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια. Υπενθυμίζεται δε ότι η εκούσια ή ακούσια πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται ποινικά.

Επισημαίνεται επίσης ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα, πολλά παράκτια πρανή έχουν υποστεί έντονη διάβρωση, με αποτέλεσμα πολλές πέτρες να είναι ετοιμόρροπες. Πρέπει λοιπόν οι λουόμενοι και λοιποί χρήστες μιας παραλίας με απότομα πρανή να αποφεύγουν να κάθονται κοντά σε αυτά, λόγω κινδύνου πτώσης κάποιου βράχου.

 

                                                           Γενικές Οδηγίες

Μην κάνετε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο (κάψιμο σκουπιδιών ή ξερών χόρτων, άναμμα υπαίθριων ψησταριών, εργασίες που προκαλούν σπινθήρες) κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα, όταν πνέουν  ισχυροί άνεμοι.

          Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο, ενώ είστε σε κίνηση.

          Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

          Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών. Οι παραβάτες δύναται να υποστούν ποινικές κυρώσεις βάση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικά.

.

          Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

          Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

          Ενημερωνόμαστε από το site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για την επόμενη ημέρα, ώστε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητές μας.

 

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

          Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

          Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

          Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

          Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

          Μην τοποθετείτε εύφλεκτα αντικείμενα ( ξύλα, πλαστικά, κτλ ) πλησίον του σπιτιού σας.

          Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

          Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

          Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

 

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

          Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
–   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
–   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
–   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

          Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

          Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

          Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

          Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.

          Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

          Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.

          Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

          Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

          Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.

          Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

          Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

          Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:
–  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
–  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
–  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
–  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
–  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
–  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
–  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
–  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

 

Προκειμένου να αξιολογήσει κάποιος το κατά πόσο κινδυνεύει το σπίτι του από πυρκαγιά, το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει αναπτύξει μια Φόρμα Αξιολόγησης Κινδύνου Κατοικίας που είναι κοντά σε δασική βλάστηση, λόγω πιθανής δασικής πυρκαγιάς Αυτή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο: http://www.fria.gr/prolipsi/ergaleia_prolipsis.html

όπου μπορεί οποιοσδήποτε να υπολογίσει τον κίνδυνο κινδυνεύει η κατοικία του, και να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε διότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, είτε προκειμένου να αναφέρετε ένα έκτακτο γεγονός μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, με δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του καλούντα, ακόμα και σε περιοχές χωρίς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.