20 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κρήτη με χαμηλές πληρότητες την πρώτη ημέρα

Η Κρήτη υποδέχτηκε χθες τους πρώτους έξι χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι εγκαινίασαν τη φετινή τουριστική περίοδο εν μέσω της πανδημίας. Συνολικά εβδομήντα πτήσεις προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια του νησιού και συγκεκριμένα 54 στο Ηράκλειο και 16 στα Χανιά. Από τους τουρίστες που έφτασαν στο νησί περίπου χίλια άτομα φιλοξενούνται στα σαράντα περίπου ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που άνοιξαν χθες.

Το πρώτο αεροσκάφος με πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο στο Ηράκλειο και έφτασε με πληρότητα 100%, ενώ οι επιβάτες όλων των ηλικιών που τηρούσαν πιστά τα μέτρα  κατά την άφιξή τους στην Κρήτη δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί. Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορονοϊό. Αντίστοιχα στα Χανιά «ποδαρικό» έκανε στο αεροδρόμιο πτήση της Ryanair από το Βίλνιους της Λιθουανίας μεταφέροντας 126 επιβάτες.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι χαμηλές και θυμίζουν έναν κακό Απρίλιο, όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου. Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων, δεν ξεπερνούν το 20%, όμως υπάρχει αισιοδοξία αυτές να βελτιωθούν αισθητά τις επόμενες ημέρες οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και αυτά του μεγάλου ομίλου της Grecotel.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν βέβαιες τις τεράστιες οικονομικές απώλειες του κλάδου τη φετινή τουριστική περίοδο, όμως επισημαίνουν ότι η τουριστική εικόνα του Ρεθύμνου, του νησιού και της χώρας ειδικότερα, πρέπει να διαφυλαχθεί έτσι ώστε να προετοιμάζουν το έδαφος για μια καλύτερη σεζόν το 2020.

Για τον λόγο αυτό, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχουν λάβει τη  σχετική πιστοποίηση μετά από την παρακολούθηση των σεμιναρίων που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποδείξουν στους τουρίστες ότι ο τόπος μας παραμένει ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός, όπου τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό άλλωστε καλούν όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό κλάδο και στον κλάδο του επισιτισμού να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τους κανόνες της τήρησης των αποστάσεων, της χρήσης προστατευτικής μάσκας και της χρήσης αντισηπτικών, έτσι ώστε οι επισκέπτες να αποκομίσουν θετικές εμπειρίες και να νιώσουν ασφάλεια. Το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας των πρώτων επισκεπτών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ενίσχυση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και σίγουρα να κεφαλαιοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Αναλυτικά,

 

Περίπου 6.000 τουρίστες έφτασαν χθες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων στην Κρήτη, εγκαινιάζοντας τη νέα τουριστική περίοδο.

Το νησί κατείχε την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς από τις προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις σε όλη την επικράτεια στην Κρήτη προσγειώθηκαν 70 πτήσεις. Ειδικότερα, 54 στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» και 16 στα Χανιά στο αεροδρόμιο «Ν. Δασκαλογιάννης». Ενδεικτικό είναι ότι στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν 69 πτήσεις.

Στο Ρέθυμνο σαράντα συνολικά ξενοδοχεία άνοιξαν χθες, τόσο μεγάλα όσο και μικρά καταλύματα σε όλο τον νομό, τα οποία υποδέχτηκαν τους πρώτους επισκέπτες. Οι πληρότητες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων, είναι πολύ χαμηλές και κυμαίνονται σε ποσοστό 10-15%, ωστόσο σταδιακά θα ανοίξουν και άλλα ξενοδοχεία τις επόμενες μέρες και εκτιμάται ότι οι κρατήσεις θα επανεκκινηθούν και οι πληρότητες τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο θα αυξηθούν. Μάλιστα ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel ανοίγει αύριο τα δυο πρώτα ξενοδοχεία και συγκεκριμένα το Amirandes στο Ηράκλειο και το Meli Palace στο Λασίθι. Στις 10 Ιουλίου, όπως έχει ανακοινώσει, θα ανοίξει το Creta Palace και στις 15 Ιουλίου το Caramel, στο Ρεθυμνο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης επεσήμανε πως οι πρώτοι τουρίστες έδειξαν να τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, ενώ ανέφερε πως στο σύνολο των ξενοδοχείων του νομού υπάρχει ετοιμότητα και πλήρης προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως τόνισε όλοι οι συνάδελφοι του εκπαιδεύτηκαν από τα σεμινάρια που διοργάνωσε η ιατρική σχολή και το πανεπιστήμιο Κρήτης και έχουν πλέον την κατάρτιση για να διαχειριστούν τυχόν ύποπτο κρούσμα κορονοϊού: «Οι πληρότητες με τις οποίες άνοιξαν τα ξενοδοχεία είναι χαμηλές. Όμως είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι πρώτοι επισκέπτες δείχνουν να πειθαρχούν στα υγειονομικά μέτρα, είναι ενημερωμένοι για τα μέτρα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των ξενοδόχων του Ρεθύμνου, την περιφέρεια Κρήτης, τον περιφερειάρχη, αλλά και την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης που φρόντισαν να εκπαιδευτούν αρκετές χιλιάδες κόσμου εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ώστε να υποδεχτούμε με ασφάλεια τους τουρίστες μας. Αυτό εμείς το κάνουμε και στα ξενοδοχεία μέσα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη συνεργασίας όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα και οι επισκέπτες μας να νιώσουν ασφαλείς: «Θέλω να παρακαλέσω να φροντίσουμε όλοι όσο οι πελάτες μας θα είναι εκτός των ξενοδοχείων, να αποκομίσουν την ίδια εικόνα ασφάλειας. Να μην δουν συγχρωτισμό και να δουν την τήρηση των μέτρων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και παραλίες. Πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για την υγειονομική ασφάλεια του τόπου μας. Εμείς οι ξενοδόχοι παρά τις βέβαιες οικονομικές απώλειες ανοίξαμε τις μονάδες μας και καλώ και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο να πράξουν το ίδιο, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να μην έχουμε στην πόλη μας εικόνα εγκατάλειψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόσο μια εικόνα ζωντανής πόλης όσο κυρίως η εικόνα ενός υγειονομικά ασφαλούς προορισμού μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο κίνητρο για δυνητικούς επισκέπτες, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου. «Αυτό θα βοηθήσει να πολλαπλασιαστούν αυτοί οι οποίοι δεν είχαν σκοπό να έρθουν αλλά βλέποντας την καλή κατάσταση που επικρατεί να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν. Περιμένουμε τον Αύγουστο τα πράγματα να είναι σαφώς καλύτερα, όπως και τον Σεπτέμβριο. Εάν καταφέρουμε και δώσουμε τις τρεις πρώτες εβδομάδες θετικό μήνυμα στις αγορές για ασφάλεια και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες για να σώσουμε ότι σώζεται. Ανάλογη θα είναι και η εξέλιξη της χρονιάς του 2021. Ότι δουν οι επισκέπτες φέτος θα το μεταφέρουν. Φέτος θα δώσουμε την παρακαταθήκη για το 2021, αυτός είναι και ο λόγος που ανοίξαμε φέτος», υποστήριξε ο κ. Τσακαλάκης.

 

Η υποδοχή των τουριστών στα αεροδρόμια της Κρήτης

Με μια πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο το Ηράκλειο. Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.

Το πρώτο αεροσκάφος έφτασε με πληρότητα 100% στο Ηράκλειο, ενώ οι επιβάτες, όλων των ηλικιών και τηρούσαν πιστά τα μέτρα, κατά την άφιξή τους στην Κρήτη δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.

Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορονοϊό.

«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία, ενώ υπήρξε και περίπτωση εταιρείας που ενώ είχε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος 320, το άλλαξε σε 330 και από 160 επιβάτες θα φέρει 300, καθώς το ενδιαφέρον ήταν έντονο. «Αυτό είναι καλό σημάδι για τον τουρισμό. Μέχρι τις 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση» συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας. Στα Χανιά «ποδαρικό» έκανε στις 10:00  η πτήση της Ryanair από το Βίλνιους της Λιθουανίας μεταφέροντας 126 επιβάτες. Οι πρώτοι επισκέπτες αποβιβάστηκαν τηρώντας όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας και δήλωσαν ότι επέλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές τους καθώς είναι μία ασφαλής περιοχή. Παράλληλα, τόνισαν ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, οπότε είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Συνολικά χθες ήταν προγραμματισμένες 9 πτήσεις: από η Λιθουανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία και τη Δανία.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου εκπροσώπησε την περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν που έγινε με πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», για πτήσεις από το εξωτερικό.

Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου. Σε δήλωσή του ο κ. Κώτσογλου τόνισε:

«Είναι η έναρξη μιας σεζόν, όχι βέβαια με τη δυναμική που θα θέλαμε αλλά για εμάς είναι σημαντικό και υποστηρίζουμε την εξέλιξή της. Η περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τον τουρισμό, διαφημίζοντας το νησί, φιλοξενώντας δημοσιογράφους και κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τον τουριστικό τομέα».

«Με το σημερινό άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων, η ευχή όλων είναι να ξεκινήσει και να κυλήσει ομαλά η ιδιαίτερη αυτή τουριστική σεζόν, με όσο το δυνατόν λιγότερες οικονομικές απώλειες. Ας δείξουμε στους επισκέπτες μας το πλέον φιλόξενο πρόσωπό μας, ας μοιραστούμε μαζί τους τις ομορφιές του νησιού μας, θέτοντας βάσεις για τις επόμενες χρονιές.  Αφήνοντας πίσω μας τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η μόνη μας επιλογή είναι να τα καταφέρουμε, και να επιτύχουμε όλοι μαζί. Καλό μήνα, και καλή σεζόν», ανέφερε σε γραπτό μήνυμα του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της περιφέρειας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου βρέθηκε χθες το βράδυ και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποίησε στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με αφορμή την επαναλειτουργία τους. Ο υπουργός θα παραμείνει στην Κρήτη μέχρι την Παρασκευή που θα βρεθεί στο Ρέθυμνο όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, τον σύλλογο ξενοδόχων και φορείς του τουρισμού.

 

Περισσότεροι από τους μισούς ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ρεθύμνου εκτός εργασίας

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία έμειναν φέτος εκτός εργασίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων υποστηρίζοντας ωστόσο οτι όσο αυξάνονται οι κρατήσεις τόσο οι ξενοδόχοι θα προσλαμβάνουν προσωπικό: «Τολμώ να πω ότι το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι εκτός εργασίας. Όμως έχουν φροντίσει όλοι αυτοί εφόσον το ξενοδοχείο τους δεν ανοίξει να μπορούν να μπουν μόνοι τους στο ΕΡΓΑΝΗ και να κάνουν την πρόσληψη τους, ούτως ώστε να πληρωθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα επαναπροσληφθούν όσοι ήταν πέρυσι. Θα τους προσλάβουμε όλους, θα κρατήσουμε όσους χρειαζόμαστε και τους υπόλοιπους θα τους βάλουμε σε αναστολή. Αν αυξάνονται οι πελάτες θα ανακαλούμε την αναστολή των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος. Εύχομαι να διαψευστούμε όλοι μας και να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και να προσληφθούν όλοι ο εργαζόμενοι. Είναι ένα όνειρο αλλά ειλικρινά το ευχόμαστε και το ελπίζουμε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι» ανέφερε..