23 °C Rethymno, GR
08/07/2020

Επανεξετάζονται χώροι για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον δήμο

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει η χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον δήμο Ρεθύμνου, καθώς η δημοτική αρχή παρά το γεγονός ότι έχει χωροθετηθεί η περιοχή των Τριών Μοναστηριών για το σκοπό αυτό, εν τούτοις μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων επανεξετάζει το θέμα.
Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων προβλέπεται στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ο οποίος βασίζεται στη λογική της διαλογής στην πηγή, δηλαδή, στον διαχωρισμό και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο κάθε Δήμου, με στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει σε κάθε δήμο να υπάρχουν πράσινα σημεία, όπου θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα για να διαχειρίζονται μετά αναλόγως από τον δήμο. Ο ΕΣΔΑΚ μέσω διαγωνισμού ανέθεσε σε μελετητή την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την χωροθέτηση πράσινων σημείων στους δήμους του νησιού.
Ειδικότερα, για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου αν και ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό σε σχέση με την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός χωροθετήθηκε να κατασκευαστεί στα Τρία Μοναστήρια, ενώ ο φάκελος κατατέθηκε για χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η μελέτη προβλέπει θέσεις εκφόρτωσης κατασκευή μικρού προκατασκευασμένου οικίσκου και όλων των συνοδών έργων υποδομής για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του, όπως οι περιφράξεις, αντικεραυνική προστασία, ηλεκτροφωτισμό, φυτεύσεις, ασφαλτοτάπητες, σύστημα πυρόσβεσης, κ.α., όπως επίσης και προμήθεια 8 ελκυστήρων και 11 αποσυμπιεζόμενων containers χωρητικότητας τουλάχιστον 55 m3 και ωφέλιμου φορτίου τουλάχιστον 20 τόνων.
Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κατοίκους της περιοχής αλλά και σχετική αυτοψία μηχανικών του ΕΣΔΑΚ, το θέμα «πάγωσε» και ο δήμος ξεκίνησε την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών χώρων μεταξύ των οποίων και πλησίον του Ατσιποπούλου, όπου επίσης συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Η αναγκαιότητα όμως για τη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων χαρακτηρίζεται μεγάλη, ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων του μητροπολιτικού δήμου, περιορίζοντας σημαντικά τα δρομολόγια που σήμερα εκτελούν τα απορριμματοφόρα του δήμου προς το ΧΥΤΑ εξοικονομώντας καύσιμα και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και δημιουργώντας περιβαλλοντικά οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα περίπου 15 απορριμματοφόρα φτάνουν στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, περνούν από οικισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργείται. Με τη λειτουργία του σταθμού θα γίνεται μεταφόρτωση των απορριμμάτων και ο προγραμματισμός είναι να υπάρξει όφελος και εξοικονόμηση τόσο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και κόστους, ενώ το κυριότερο θα είναι το περιβαλλοντικό όφελος.
Σημειώνεται ότι για τον δήμο Ρεθύμνου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπει επί της ουσίας τρία μεγάλα έργα: α) ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βάσει του ΓΠΣ έχει χωροθετηθεί σε οικοπεδικό χώρο 4,5 στρεμμάτων του δήμου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, δίπλα από το δημοτικό νεκροταφείο, όπου εκεί θα μεταφέρονται αρχικά τα απορρίμματα και θα συμπιέζονται για να οδηγούνται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ β) «Πράσινα Σημεία» -στα οποία θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων και γ) διαλογή στην πηγή, δηλαδή διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων ανά κατηγορία, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των σύμμεικτων, που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Αναζητούνται χώροι και για πράσινα «σημεία» για την διαλογή στην πηγή
Σε ό, τι αφορά στα «Πράσινα Σημεία» από τις πρώτες επαφές που είχε η υπηρεσία του δήμου με τον ΕΣΔΑΚ φαίνεται πως προτείνεται αντί για δυο μεγάλα να γίνει μόνο ένα και αντί για οχτώ μικρά να γίνουν δέκα. Η μελέτη για τα πράσινα σημεία θα γίνει από τον ΕΣΔΑΚ, ενώ ο ανάδοχος μελετητής βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο, όπου είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Δημήτρη Λελεδάκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν πιθανοί χώροι για τη δημιουργία πράσινων σημείων, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Λελεδάκης δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, αφού θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους φορεις για να καταλήξουν και συλλογικά η δημοτική αρχή να αποφασίσει το καταλληλότερο σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότασή του για την ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» ο δήμος Ρεθύμνου έχει υποβάλλει ως προτεινόμενο έργο την κατασκευή πράσινων σημείων στον δήμο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, το Πράσινο Σημείο είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
H ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων συντελεί ουσιαστικά στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στα ακόλουθα:
– προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων,
– ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης,
– εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ,
– ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων,
– χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού,
– διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, μείωση της ευκολίας απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών, καθώς και ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα τόσο για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων όσο και για τα πράσινα σημεία -εκτιμάται ότι θα γίνει ένα μεγάλο περιφερειακά του δήμου, ενώ αναζητείται οικοπεδική έκταση για την στέγαση της υπηρεσίας Καθαριότητας σε σύγχρονους χώρους. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Η οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το ίδιο το περιβάλλον όσο και για την εικόνα της πόλης, την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και την εξοικονόμηση κόστους.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, ανέφερε: «Πρέπει να αποφασίσουμε συγκεκριμένα και να χωροθετήσουμε συνολικά το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τα πράσινα σημεία και το κτίριο της υπηρεσίας Καθαριότητας. Σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπονται δυο μεγάλα πράσινα σημεία και οκτώ μικρά. Όμως τώρα ο μελετητής του ΕΣΔΑΚ θα κάνει μελέτη για ένα πράσινο σημείο στον δήμο Ρέθυμνου. Ουσιαστικά ο μελετητής θα ασχοληθεί με την διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Του υποδείξαμε κάποια σημεία, ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβει η δημοτική αρχή μετά και τις υποδείξεις του μελετητή».
Αναφερόμενος στα πράσινα σημεία, ο κ. Λελεδάκης εξήγησε: «Το πράσινο σημείο πρέπει να είναι σε ένα χώρο περιφερειακά της πόλης, αλλά εύκολα προσβάσιμο στους δημότες. Στα πράσινα σημεία που είναι ελεγχόμενα, έκτασης 3-4 στρεμμάτων εναποτίθενται όσα απορρίμματα δεν μπαίνουν στους κάδους. Θα είναι οργανωμένος, ελεγχόμενος, περιφραγμένος χώρος με φωτισμό και πυρασφάλεια και θα πληροί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Μιλάμε για μια οργάνωση χώρου όπου θα συγκεντρώνονται για παράδειγμα χωριστά τα κλαδιά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα ανακυκλώσιμα. Θα τα εναποθέτουν εκεί οι πολίτες και στην συνέχεια θα τα διαχειρίζεται αναλόγως ο δήμος. Σαν δήμος, είμαστε σε φάση αναζήτησης, γιατί πρέπει οι χώροι που θα εξευρεθούν να πληρούν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές. Πρέπει να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις με βάση τις προδιαγραφές που υπάρχουν και να επιλέξουμε τους καταλληλότερους χώρους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό είναι το σημαντικότερο και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε. Κατά δεύτερον θα εξυπηρετηθούν οι δημότες και κατά τρίτον θα διευκολυνθεί η υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία θα μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και με λιγότερο κόστος. Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, πράσινο σημείο και νέο κτίριο Καθαριότητας είναι τρεις δράσεις που θα δρομολογηθούν συνολικά και συλλογικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων».