29 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Επελέγη προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

• Δεν κατατέθηκαν ενστάσεις και οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για το μεγάλο έργο της επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου. Ο ανάδοχος πρόσφερε έκπτωση σε ποσοστό 42% και έτσι από 7,2 εκ. ευρώ το έργο θα το υλοποιήσει με 4,2 εκ. ευρώ. Η διαδικασία των ενστάσεων, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας, Κώστας Σπανουδάκης, ολοκληρώθηκες χθες χωρίς να υποβληθεί καμία ένσταση και πλέον καλείται ο ανάδοχος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για την κατακύρωσή του ως οριστικός ανάδοχος, ενώ ακολούθως θα γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω του προϋπολογισμού του έργου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης της Βιβλιοθήκης -που χαρακτηρίζεται ως ένα έργο υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές μέσα σε διάστημα 730 ημερών, δηλαδή, δύο χρόνια από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες του ο ανάδοχος του έργου. Το έργο αφορά στο σύνολο των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών (υλικά και εργασίες), που απαιτούνται για την κατασκευή του κτιρίου της επέκτασης Βιβλιοθήκης, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της υφισταμένης βιβλιοθήκης. Στόχος είναι ο νέος σχεδιασμός να μη διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, τη λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, το φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου. Η επέκταση της Βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, ένας ακόμα βασικός λόγος που κρίνει το έργο ως αναγκαίο, είναι για να εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.

 

Στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου εγκρίνεται η προμελέτη για το κτίριο της Διοίκησης

Εν τω μεταξύ στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης θα δοθεί το πράσινο φως για την προμελέτη του κτιρίου της διοίκησης που σχεδιάζεται να κατασκευάσει στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Με την απόφασή της η Σύγκλητος θα δώσει την έγκριση του μελετητή να προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης, που αφορά στην κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου.

Το έργο αφορά στην ανέγερση ενός κτιρίου 5.000 τ.μ. σε χώρο πλησίον της εισόδου του Πανεπιστημίου. Το κόστος του έργου αυτού εκτιμάται στα 8 εκ. ευρώ, ωστόσο η χρηματοδότηση για το έργο δεν έχει εξασφαλιστεί και διερευνώνται όλες οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης. «Στην συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη εγκρίνεται η προμελέτη για το κτίριο της Διοίκησης για να δώσουμε στο μελετητή που έχει αναλάβει το πράσινο φως να προχωρήσει στην οριστική μελέτη. Πρόκειται για έναν χώρο 5.000 τ.μ., διαρθρώνεται σε πέντε κτίρια που συνδέονται με εσωτερικό διάδρομο και θα κατασκεπαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και την πυρασφάλεια. Το διοικητήριο έχει χωροθετηθεί στην είσοδο του κάμπους από την αριστερή πλευρά. Για την χρηματοδότηση του έργου εξετάζουμε όλες τις πιθανές δυνατότητες και εκτιμούμε ότι μέσα στο έτος θα έχουμε καταλήξει στο χρηματοδοτικό εργαλείο, για το έργο αυτό του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 8 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά το μεγάλο έργο κατασκευής 2.000 φοιτητικών κατοικιών και της ολοκλήρωσης του μεγάλου αμφιθεάτρου, τα οποία θα υλοποιηθούν με την διαδικασία ΣΔΙΤ, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς εργολάβων δόθηκε παράταση ενός μηνός. Αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές θα κατατίθενται μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και στο τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρχουνε εξελίξεις. Το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με τη λειτουργία.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης Κωστής Σπανουδάκης τόνισε: «Η αναβάθμιση των υποδομών του Ρεθύμνου αποσκοπεί στην ολιστική οικιστική ανάπτυξη του Γάλλου και της πανεπιστημιούπολης και οφείλει να συνοδεύεται και από την ανάλογη ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ιδρύματος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να προχωρήσει το θέμα με τη δημιουργία της σχολής τουρισμού και με την εξωστρέφεια του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος».