16 °C Rethymno, GR
04/12/2020

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Επιπλέον χρηματοδότηση για συμπληρωματικό έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι ζητά ο Ο.Α.Κ.

• Ο στόχος είναι το νερό να καταλήγει με φυσική ροή στη δεξαμενή

Προσπάθειες για να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί ένα συνοδό έργο για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι, ώστε το νερό που θα διυλίζεται να καταλήγει με φυσική ροη στην δεξαμενή και από κει να διοχετεύεται στα δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., καταβάλλει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του χωρίς περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ήδη σύμφωνα με το εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ., Θοδωρή Νίνο, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με την παραχώρηση του χώρου από πλευράς Δήμου που ήταν απαραίτητη και μένει μόνο η εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου. Το συνοδό αυτό έργο που σχεδιάστηκε να γίνει στην θέση «Πατρέλα» είναι απαραίτητο έτσι ώστε το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στη δεξαμενή και στη συνέχεια να υδρεύει την πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις.

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Νίνο το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερωθεί και το αίτημα του Ο.Α.Κ. αφορά στην χρηματοδότηση του έργου μέσα από το πρόγραμμα Τρίτσης.

Εφόσον η χρηματοδότηση αυτή εξασφαλιστεί είναι πολύ πιθανό το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 21 εκ. ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, από την οποία ζητήθηκε και δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση του ποσού, μαζί με το συνοδό έργο της δεξαμενής.

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Θοδωρής Νίνος ανέφερε: «Ψάχνουμε μια συμπληρωματική χρηματοδότηση για το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι και είμαστε και σε μία επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μας εξασφαλίσει τα 3 εκατ. του συνοδού έργου της δεξαμενής. Ήδη πήραμε από την κοινότητα Ρεθύμνου την προέγκριση για σύμφωνη γνώμη παραχώρησης του χώρου από τον Δήμο, ακολουθεί η έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβούλιου και εκκρεμεί μόνο η χρηματοδότηση. Το έργο αφορά στην δεξαμενή, η οποία είναι απαραίτητη για να πηγαίνει το διυλισμένο νερό και να μπορεί να δίνει φυσική ροή σε όλες τις υφισταμένες δεξαμενές του δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Θα διυλίζεται δηλαδή το νερό στο Γιαννούδι και θα πηγαίνει στην δεξαμενή του Ο.Α.Κ., στη θέση «Πατρέλα» (στο ύψος του Προφήτη Ηλία) και από το δίκτυο αυτό θα τροφοδοτεί τις υφιστάμενες δεξαμενές του Γάλλου, Καστελάκια, Πλατανιά και Πολυχρονάκη. Εμείς δηλαδή θα παραδίδουμε το νερό σε αυτήν την δεξαμενή και από εκεί η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. θα το δίνει στα δίκτυά της. Ο αρχικός προϋπολογισμός της δεξαμενής, υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ με επιπλέον 2,5 εκατ. που υπάγονται στη μελέτη για το διυλιστήριο. Για τα 3 εκατ. πιστεύω θα τα εντάξουμε είτε με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είτε με Π.Δ.Ε. Θα γνωρίζουμε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη».

 

Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά το αρδευτικό έργο

Εν τω μεταξύ, αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου. Όπως ανέφερε το εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος, η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφτηκε και αυτός έχει ήδη εγκατασταθεί και προετοιμάζεται για να ξεκινήσει το έργο.

Το αρδευτικό έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι οι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.