31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΤΟ «10 ΤΟ ΚΑΛΟ»

Επιφύλαξη στο άγνωστο

Η πανδημία έχει απλώσει ένα στρώμα προβληματισμού και μια άνευ προηγουμένου επιφύλαξη από τους πάντες για τα πάντα. Ανεξάρτητα εάν η χώρα μας έχει προετοιμαστεί γρήγορα ή αρκετά γρήγορα, τα πάντα εναπόκεινται στην ατομική ευθύνη του καθενός μας.

Ο ιός που μπορεί να μοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις μ’ ένα απλό κρυολόγημα στους νέους, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μπορεί να σκοτώσει. Επειδή όμως η ίδια η παγκόσμια επιστημονική ιατρική κοινότητα εξετάζει τρόπους να βρει το πολυπόθητο εμβόλιο που θα σώσει την ανθρωπότητα, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε από τώρα τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η χώρα μας.

Στην πραγματικότητα μοιάζει με «τσουνάμι» που έρχεται, που γνωρίζουμε την άφιξή του αλλά που δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι η κατάληξη σε όλα αυτά που διαδραματίζονται. Γιατί, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι νέοι όσο οι ευπαθείς ομάδες και οι έγκυες γυναίκες. Και δω υπογραμμίζουμε για να μην… «καρατσεκάρουμε» κιόλας… Η Ελλάδα είναι μια γηρασμένη χώρα και (το 40% είναι πάνω από 45 χρονών) ενώ τα μωρά που έρχονται, εκτός από θείο δώρο είναι ένα πραγματικό λάφυρο για το «αύριο» της Ελλάδας.

Επειδή όμως το να κινδυνολογούμε είναι το πιο εύκολο πράγμα κι επειδή –επίσης- γιατροί δεν είμαστε, ούτε έχουμε το μαγικό φίλτρο για να μιλάμε εκ του ασφαλούς (η τελευταία είναι ίσως η πιο ακριβή λέξη στις μέρες μας), ο μόνος τρόπος ασφάλειας είναι παραμείνουμε σταθεροί στις εντολές των αρμοδίων με το να μείνουμε σπίτια μας.

Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του ιού, ήδη όπως μπορεί εύλογα να αντιληφθεί κάποιος, οι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για μία μαύρη τρύπα, πιο μεγάλη κι από αυτή του… όζοντος με αποτέλεσμα να πληγεί η παγκόσμια οικονομία. Όχι ανεπανόρθωτα…

Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες, το ελληνικό χρηματιστήριο (δυο μέρες αμέσως μετά το «κραχ») εμφάνισε αυξητικές τάσεις με κέρδη άνω των 2 δις ευρώ… Έτσι, ίσως να ανάσανε λίγο το κράτος δηλαδή οι τράπεζες… Η βουτιά ωστόσο είναι δεδομένη γιατί πολύ απλά, προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ύπαρξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να μοιράζει χρήματα τα οποία ωστόσο θα πρέπει να έχουν, όχι μόνο αναλγητικό αλλά και θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πάλι (πάντοτε, ακόμα και στις επιστημονικές ταινίες στο τέλος κερδίζει η ανθρωπότητα) μόλις πήγαμε να αποκτήσουμε λίγο «λίπος» ως κράτος μετά την 10ετή οικονομική κρίση, φαίνεται πως θα «ξαναδοκιμαστούμε».

Για την ώρα βέβαια, φαίνεται πως ο παγκόσμιος οικονομικός ιστός αντέχει.

Οι χορηγίες και το «πετσοκομένο» Champions League

Κι επειδή αυτή είναι μια αθλητική στήλη, σε ανάλογο επίπεδο τώρα, ανεξάρτητα το αν θα ολοκληρωθούν κάποιες διασυλλογικές διοργανώσεις ή όχι, το βέβαιον είναι πως οι χορηγοί δεν θα καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα ποσά. Αυτό θα συμβεί, είτε έχουμε να κάνουμε με το Champions League, είτε με το Europa League. Εφόσον υπάρξει συνέχεια και όχι ακύρωση, οι αγώνες είναι δεδομένο ότι θα είναι λιγότεροι σε αριθμό καθώς συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο οι διπλές αναμετρήσεις να γίνονται σε ένα γήπεδο όπου θα διεξάγεται με κλήρωση η έδρα. Προϋπόθεση είναι, να πραγματοποιηθούν δίχως κόσμο. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει τεράστια ύφεση στον ιό, σε περίπτωση που τα γήπεδα ανοίξουν στο κοινό, θα απαγορευτεί η προσέλευση των φιλοξενούμενων οπαδών.

Όσο για το Euro 2020 που μάλιστα φέτος ήταν να έχει έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και να απλωθεί από εκεί κι έπειτα σε άλλες 12 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναβάλλεται και μεταφέρεται ως διοργάνωση το 2021. Αυτό τουλάχιστον έδειχναν να υποστηρίζουν τα 55 μέλη της UEFA.

Ουδέν νεότερον για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Στο ελληνικό ποδοσφαιρκό γίγνεσθαι δεν γνωρίζουμε πραγματικά τί μέλλει γενέσθαι.

Η πρόταση του Αλέξη Κούγια, έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ που κι αυτά ωστόσο παραμένουν εμβρόντητα μπροστά στις πρωτόγνωρες εξελίξεις. Κι αυτό γιατί το βέβαιον είναι, όπως όλα δείχνουν πως δεν θα ξεκινήσει τίποτε πριν ολοκληρωθεί το Πάσχα (19 Απριλίου). Άρα, θα έχει προηγηθεί ένας μήνας δίχως προπονήσεις. Τί σημαίνει αυτό; Νέα προετοιμασία για τις ομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των ποδοσφαιριστών θα τραυματίζεται στα μισά των αγώνων. Πόσοι ποδοσφαιριστές και ποιοι μάνατζερ θα θελήσουν οι πελάτες τους να τραυματισθούν για λίγους αγώνες πριν την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο…;

Η μεγάλη απόφαση για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Τέλος, το μεγάλο πλήγμα, οικονομικό, οργανωτικό, αθλητικό, είναι οι Ολυμπιακοί και παραολυμπιακοί αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για τις 25 Αυγούστου και τις 6 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, σε μια πόλη της προβληματικής από τον ιό Άπω Ανατολής, το Τόκυο.

Οι Ιάπωνες έχουν προετοιμάσει τα πάντα για να μπορέσουν να μείνουν στην ιστορία όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι πιο σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες. Με την επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και με δεδομένο ο ιός είναι τόσο απειλητικός, οι ιατρικοί αναλυτές –με βάσει των όσων καταστάσεων εξετάζονται τη τωρινή χρονική περίοδο- κάνουν λόγο για μία νέα «Χιροσίμα» ή ένα νέο «Ναγκασάκι» σε περίπτωση που δεν ληφθούν στο απόλυτο τα μέτρα.

Γιατί αν ο ιός εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και η ΔΟΕ λάβει την απόφαση να τους πραγματοποιήσει, η μόνη διαφορά θα είναι ότι οι θανατηφόρες βόμβες δεν θα είναι από σιδερένιο ιστό με οβάλ πρόσοψη όπου μέσα θα έχουν πυρηνικές κεφαλές και θα πέφτουν από κάποιο αεροπλάνο. Αντιθέτως θα είναι ό,τι πιο απρόβλεπτο… Θα έχουν ανθρώπινη μορφή, θα κινούνται ανάμεσα στα πλήθη και θα φέρονται απόλυτα φιλικά στους συναθρώπους τους…

Για την ώρα η FIBA έκανε το αυτονόητο και ανέβαλλε την κλήρωση για τα προολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ. Είπαμε στο τέλος κερδίζει ο άνθρωπος…