28 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ετοιμάζεται η μελέτη αποκατάστασης για το κτίριο του ΚΕΓΕ

Έως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί η πρόταση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» Στο τελικό στάδιο βρίσκονται

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης που αφορά στο κτίριο του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης) στην περιοχή των Μισσιρίων, προκειμένου το κτίριο αυτό να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να στεγαστούν οι δομές ειδικής αγωγής.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός είναι στο κτίριο αυτό να στεγαστούν το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, δομές που επί του παρόντος στεγάζονται σε ακατάλληλες υποδομές στα Μισίρια και στο Γεράνι αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Άγγελο Μαλά, υπάρχει ήδη το κτιριολογικό πρόγραμμα και η μελέτη βρίσκεται στην τελική φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο δεκαήμερο, ώστε ο φάκελος πλήρης και ώριμος να κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» έως το τέλος του Μαρτίου. «Έχουμε το υφιστάμενο κτιριολογικό πρόγραμμα και έχουμε κάνει μια πρόταση κτιριολογικού, βάσει του οποίου θα δημοπρατηθεί το έργο και θα περάσει σε διαδικασία μελετοκατασκευής. Δηλαδή ο ανάδοχος θα προσκομίσει τη μελέτη κατασκευής, την οριστική μελέτη και θα κάνει και την κατασκευή. Η διαγωνιστική διαδικασία θα κρίνει το αποτέλεσμα τόσο της μελέτης όσο και της κατασκευής με κριτήρια κόστους και ποιότητας μελέτης. Αυτό προετοιμάζουμε τώρα και το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είμαστε έτοιμοι. Έχει ειδικές προδιαγραφές ως ειδικό σχολείο και αυτό κάνουμε τώρα για να καταλήξουμε και στον προϋπολογισμό και εκτιμούμε ότι θα κατατεθεί ως το τέλος του μήνα», ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε η έγκριση παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό χώρο 9,8 στρεμμάτων, που μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα είναι 1.550 τ.μ. περίπου.

Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του Νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής, μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.

Εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμος ο φάκελος με το τεχνικό δελτίο, που είχε ετοιμάσει ο Δήμος με μια πρώτη αποτύπωση και τοπογραφικό διάγραμμα, που ανάφερε τις παρεμβάσεις που προβλέφθηκαν να γίνουν, ώστε τα υφιστάμενα κτίσματα να είναι ασφαλή και λειτουργικά για να φιλοξενήσουν τη λειτουργία των σχολικών δομών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου.

Η λειτουργία των δομών ειδικής αγωγής θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, ενώ οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα είναι και οι μοναδικές δομές ειδικής αγωγής που θα δέχονται μαθητές από όλο τον Νομό.

 

Αναζητείται χώρος για τη στέγαση του ΕΕΕΚ

Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Ρέθυμνου, καθώς η ανάγκη για στέγαση των δομών ειδικής αγωγής σε αξιοπρεπείς συνθήκες είναι επιτακτική.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει σήμερα είναι ότι σε ένα χώρο συστεγάζονται το ειδικό νηπιαγωγείο, το δημοτικό και τα ΕΕΕΕΚ (εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης). Ο χώρος είναι πολύ μικρός για τα 35 παιδιά που φοιτούν στα εργαστήρια και τους τριάντα εκπαιδευτικούς τους. Ήδη για πολλοστή φορά ο Δήμος Ρεθύμνου αναζητά ένα χώρο να μισθώσει προκειμένου να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αίθουσες οι σπουδαστές του ΕΕΕΕΚ. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και είναι σοβαρό. Το καλοκαίρι φτιάξαμε μια τουαλέτα -γιατί δεν είχαν- (ανδρικές – γυναικείες) προκειμένου να εξυπηρετείται η σχολική κοινότητα και να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής. Σίγουρα δεν αρκεί όμως να κάνουμε συνέχεια προσπάθειες προκειμένου να βρούμε ένα κατάλληλο χώρο για να στεγαστούν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ ως βραχυπρόθεσμη λύση έως ότου κατασκευαστεί το κτίριο του ΚΕΓΕ. Στο ΕΕΕΕΚ έχουμε περίπου 35 παιδιά και 30 εκπαιδευτικούς και στοιβάζονται σε μικρούς χώρους, οι οποίοι δεν επαρκούν γιατί χρειάζονται εργαστήρια και αίθουσες μεγάλες. Έχουν γίνει προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου και στο παρελθόν όμως δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να βρεθεί λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου -Γκίκα.

 

Έτοιμη η μελέτη για το σχολείο Ρουσσοσπιτίου

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται η επικαιροποιημένη μελέτη για το έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Ρουσσοσπίτι, το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ και προβλέπει την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου εντός του οικισμού Ρουσσοσπίτι του Δήμου Ρεθύμνης σε δύο συνεχόμενα οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τμ. Πρόκειται για έναν σύγχρονο σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής σε ένα ασφαλές κτίριο με επάρκεια χώρων.