28 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ετοιμάζονται οι μισθώσεις για τα «ξενοδοχεία καραντίνας» στην Κρήτη

- Η περιφέρεια έχει καταθέσει πρόταση για λειτουργία δέκα μονάδων για τη φιλοξενία επισκεπτών με κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων οι δυο στο Ρέθυμνο

 

Με τη χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Τουρισμού στο νομοσχέδιο για την παιδεία ανοίγει ο δρόμος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία θα φιλοξενούν επισκέπτες με κορονοϊό, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να απομονωθούν οι νοσούντες τουρίστες στα συγκεκριμένα δωμάτια μπαίνοντας σε καραντίνα.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Τουρισμού ζήτησε από τις περιφέρειες της χώρας να προτείνουν τον αριθμό των καταλυμάτων που χρειάζεται να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία καραντίνας ανά περιοχή. Στην Κρήτη η περιφέρεια πρότεινε να λειτουργήσουν δέκα ξενοδοχεία εκ των οποίων τα δυο στο Ρέθυμνο, ένα στα Χανιά, τέσσερα στο Ηράκλειο και τρία στο Λασίθι.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν το υπουργείο θα κάνει δεκτή την παραπάνω πρόταση, ωστόσο το βέβαιο είναι πως ο χρόνος κυλά αντίστροφα με δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στο νησί αναμένονται στις αρχές Ιουλίου.

Ασαφές είναι ακόμα και το τοπίο για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί το ξενοδοχείο που θέλει να λειτουργήσει ως μονάδα καραντίνας, καθώς απαιτείται εκτός από τα υγειονομικά μέτρα και μια σωστή διαχείριση του περιστατικού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο φαίνεται πως είναι το οικονομικό καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Ρ.Ν.», το κονδύλι που θα διαθέσει το υπουργείο Τουρισμού για το σύνολο των ξενοδοχείων καραντίνας που θα λειτουργήσουν στη χώρα είναι μόλις 3,5 εκ. ευρώ. Κάνοντας τους υπολογισμούς εκτιμάται ότι στην Κρήτη θα διατεθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 700.000 ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται πολύ μικρό για να μπορέσει μια μονάδα να λειτουργήσει αξιοπρεπώς παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τον απαραίτητο αριθμό του εκπαιδευμένου προσωπικού στους επισκέπτες.

Τα ξενοδοχεία αναφοράς θα αποζημιώνονται ανά δωμάτιο με 10 ευρώ αν δεν φιλοξενούν κανένα άτομο με ύποπτα συμπτώματα και 30 ευρώ ανά δωμάτιο εάν φιλοξενεί άτομα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Κυριάκο Κότσογλου το κονδύλιο είναι πολύ μικρό και τίθενται σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που σε αυτή τη συγκυρία η ποιότητα αποτελεί ζητούμενο με δεδομένο ότι ο στόχος είναι η διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού και της τουριστικής εικόνας της Κρήτης.

Για τον λόγο αυτό και με δεδομένη την τεράστια σημασία αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας αυτών των μονάδων ζητείται αύξηση και συγκεκριμένα τριπλασιασμός του ποσού που δίδεται για τις μισθώσεις ξενοδοχείων καραντίνας.

Παράλληλα, οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου και όσες μονάδες δηλώσουν ενδιαφέρον και επιλέγουν να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, ώστε να είναι έτοιμα να δεχτούν τυχόν κρούσματα από επισκέπτες με κορονοϊό και να μην παρουσιαστούν εικόνες, όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας από επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία των Αθηνών.

Αναλυτικά,

Τέσσερις μόλις μέρες πριν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων εποχικής δραστηριότητας και δεκαπέντε πριν την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών του νησιού με πτήσεις τσάρτερ και το τοπίο παραμένει ασαφές, όχι μόνο για την πορεία της τουριστικής κίνησης στο νησί αλλά και για τα θέματα διαχείρισης τυχόν επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού επισκεπτών που δεν χρήζουν νοσηλείας.

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία αναφοράς-καραντίνας που θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή για να φιλοξενούνται επισκέπτες παραμένει στα χαρτιά. Κανείς δεν γνωρίζει τι προδιαγραφές πρέπει να πληρούν οι συγκεκριμένες μονάδες και ούτε πόσες από αυτές τελικά θα είναι ανά νομό της Κρήτης.

Το υπουργείο ζήτησε από τις περιφέρειες να καταθέσουν την πρόταση τους για το πόσες μονάδες χρειάζεται να λειτουργήσουν σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ευκολία συγκοινωνιακής σύνδεσης με κοντινό νοσοκομείο, τον βαθμό δυσκολίας πρόσβασης σε νοσοκομείο αναφοράς (το πλησιέστερο), την αναμενόμενη ένταση της τουριστικής κίνησης.

Από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες ζητήθηκε να ορίσουν τον αριθμό των ξενοδοχείων που κρίνουν ότι θα καλύπτουν γεωγραφικά την περιφέρεια τους, ώστε να βρεθούν οι μονάδες που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό.

Η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου πρότεινε δυο ξενοδοχεία, ένα να καλύπτει τη βόρεια πλευρά του νομού και ένα να καλύπτει τη νότια πλευρά, πάντα βέβαια σε περίπτωση που χρειαστούν. Τα Χανιά πρότειναν 3 ξενοδοχεία, το Ηράκλειο 4 και το Λασίθι 3. Το υπουργείο Τουρισμού προφανώς θα προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να εξασφαλιστούν τα ξενοδοχεία αναφοράς.

Αναλυτικά η πρόταση που κατατέθηκε από την περιφέρεια Κρήτης για τον αριθμό των ξενοδοχείων καραντίνας που πρέπει να λειτουργήσουν στο νησί έχει ως εξής:

Χανιά: 1 ξενοδοχείο στα Χανιά ή στον Πλατανιά

Ρέθυμνο: 1 ξενοδοχείο Ρέθυμνο και ένα ξενοδοχείο σε Σπήλι, Πλακιά ή Αγ. Γαλήνη, Νότο

Ηράκλειο: 1 ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, 1 σε Χερσόνησο-Μάλια, 1 ξενοδοχείο στην περιοχή της Μεσσαράς και 1 ξενοδοχείο στην περιοχή Άρβης – Κερατόκαμπου

Λασίθι: 1 ξενοδοχείο Αγ. Νικόλαο – ευρύτερη περιοχή, ένα στην Ιεράπετρα και ένα στη Σητεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονδύλι το οποίο σκοπεύει να διαθέσει το υπουργείο για τις μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχεία καραντίνας ανέρχεται σε 3.5 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα. Το ποσό αυτό αρχικά χαρακτηρίζεται ελάχιστο καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η Κρήτη θα απορροφήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 15-20%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτό σημαίνει ότι το κόστος ανέρχεται σε 10,00€ για ένα δωμάτιο σε μη χρήση και 30€ για δωμάτιο σε χρήση. Για τις 120 ημέρες δηλαδή από μέσα Ιουνίου έως μέσα Οκτωβρίου το κόστος ανά ήμερα κυμαίνεται 4.300€ έως 5.800€. Η τιμή είναι μεταβλητή καθώς δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν τα δωμάτια θα είναι γεμάτα ή άδεια. Με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς και παίρνοντας υπόψη μια μέση τιμή 20€ ανά δωμάτιο, οι διανυκτερεύσεις βγαίνουν 215 έως 290 ανά ημέρα, που σημαίνει, αν μιλήσουμε για ποσοστά 25% σε Χανιά, 15% σε Ρέθυμνο και Λασίθι, 45% Ηράκλειο, η κατανομή είναι Χανιά 55 – 70 δωμάτια, 30-45 δωμάτια Ρέθυμνο, 30-45 Λασίθι και 100-130 Ηράκλειο. Με το παραπάνω σκεπτικό και λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των υπηρεσιών, που όφειλε να έχει κάθε μονάδα ώστε να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν της Κρήτης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως αυτά που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας με καταγγελίες πελατών που διέμειναν σε καταλύματα με πλημμελή καθαριότητα και φροντίδα για τη διαμονή τους, το ποσό αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να αυξηθεί.

 

«Πρέπει να διαφυλαχτεί η τουριστική εικόνα της Κρήτης»

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κυριάκο Κότσολγου απαιτείται τριπλασιασμός του ποσού που θα δοθεί για τη λειτουργία των ξενοδοχείων καραντίνας στην Κρήτη, προκειμένου να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που θα διαθέσουν τις μονάδες τους για τον σκοπό αυτό να μπορούν να ανταποκριθούν με ασφάλεια και ποιότητα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγειονομική ασφάλεια και την άψογη διαμονή των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε ο κ. Κότσογλου, παραμένουν ακόμα άγνωστα βασικά σημεία για τη λειτουργία των μονάδων αναφοράς. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:

«Άποψή μας ότι το ποσό θα πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστεί. Ελπίζω να μην έχουμε κακές ή και μη ποιοτικές εικόνες που δεν συνάδουν με την Κρήτη. Τα ξενοδοχεία καραντίνας αποτελούν έναν ενδιάμεσο χώρο φιλοξενίας, μια δευτεροβάθμια φροντίδα. Αλίμονο μας αν δεν περάσει καλά στον χώρο αυτό επισκέπτης μας. Δεν είναι η Κρήτη για να παίζεις με τη φιλοξενία. Άρα απαιτούμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στην περιφέρεια και να ληφθεί μεγαλύτερη μέριμνα. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί με ξενοδοχειακούς όρους. Λογικά θα πρέπει να είναι έτοιμα τα ξενοδοχεία μόλις ανοίξει ο τουρισμός στις 15 Ιουνίου», τόνισε ο κ. Κότσογλου εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για τους χειρισμούς, οι οποίοι μοιάζουν πρόχειροι και της τελευταίας στιγμής.

«Υπάρχει τεράστια προχειρότητα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανακοινώθηκαν 1 Ιουνίου και η εκπαίδευση του προσωπικού διαρκεί ως τις 20 Ιουνίου. Εμείς στην Κρήτη έχοντας κοντά το πανεπιστήμιο που μας δίνει μια παραπάνω δυνατότητα να αντιδράσουμε γρηγορότερα και πάλι θα εκπαιδεύσουμε 9 με 12 16 με 19. Οι επόμενες δράσεις θα πάνε 23 26 και 33. Θα πάει και ένας πέμπτος κύκλος για τους οδηγούς. Με την ίδια προχειρότητα αντιμετωπίζουν και τους προορισμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα. Εάν βρεθεί ύποπτο κρούσμα, ποιο είναι το ακριβές πρωτόκολλο που ακολουθείται; Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρωτόκολλο που λέει: «Υπάρχει εμπύρετος πελάτης με ένδειξη λοίμωξης ιογενούς, βήχει, κρυώνει, έχει πυρετό. Πρώτη ενέργεια καλώ τον γιατρό, ο οποίος έρχεται είτε διά ζώσης είτε τηλεϊατρική, ανάλογα με τι έχω κάνει». Εάν ο γιατρός αποφανθεί ότι έχει κορονοϊό στέλνεται στο νοσοκομείο. Εάν το αποτέλεσμα στο νοσοκομείο είναι θετικό, αφού έχει κριθεί από τον ΕΟΔΥ, ότι έχει ελαφρά συμπτώματα, μπαίνει στο ξενοδοχείο αναφοράς. Εάν είναι δύσκολα παραμένει στο νοσοκομείο. Το micro management είναι πως γίνεται η μεταφορά, με τι μέσα τον χειριζόμαστε. Περιμένουμε από τον Χαρδαλιά τα πρωτόκολλα που θα βγουν όταν ανοίξουν και τα αεροδρόμια. Παράλληλα το micro management θα καθορίσει τι πρέπει να έχει το ξενοδοχείο μέσα, τις προδιαγραφές. Όμως με τόσα λίγα λεφτά κανείς ξενοδόχος δεν θα το κάνει. Στο ξενοδοχείο καραντίνας τα έξοδα θα τα πληρώνει το κράτος. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα για το φαγητό εάν θα είναι παραπάνω. Η εκπαίδευση θα είναι παντού η ίδια, εμείς χειριζόμαστε τα ξενοδοχεία σαν να έχουμε εν δυνάμει ασθενείς. Συμπερασματικά, ο χρόνος μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία είναι πάρα πολύ λίγος. Υπάρχει μεγάλη προχειρότητα και το micro mangment πρέπει να διευκρινιστεί με περαιτέρω λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η εικόνα του τουρισμού γι’ αυτό και το ποσό πρέπει να τριπλασιαστεί. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε εικόνες που δεν συνάδουν με την Κρήτη, το ποσό είναι δύσκολο για ένα εξυπηρετήσει μια τέτοια ανάγκη».

 

«Η φετινή σεζόν μοιάζει με κακό πόκερ»

Ως μια σεζόν που θυμίζει κακό πόκερ με καλά και κακά σημεία χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική περίοδο ο περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κότσογλου. Ασφαλείς προβλέψεις και συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν, λόγω της ιδιοτυπίας και της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ωστόσο, όπως εκτίμησε, με βάση τα τωρινά δεδομένα και τις ταξιδιωτικές οδηγίες που υπάρχουν από χώρες-δεξαμενές τουριστών για την Κρήτη, όπως είναι οι σκανδιναβικές σοβαρές θα είναι οι απώλειες στη δυτική Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά, όπου το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών είναι Σκανδιναβοί και Άγγλοι, λιγότερες απώλειες θα μετρά το Ρέθυμνο και ακόμα λιγότερες το Ηράκλειο ενώ το Λασίθι θα χάσει σημαντικό κομμάτι επισκεπτών από τη Σκανδιναβία, ενώ ενδέχεται να μην λειτουργήσει και το αεροδρόμιο της Σητείας.

«Υπάρχει κακό πόκερ με κακά και καλά σημεία. Τα καλά και τα κακά συνυπάρχουν. Υπάρχουν ζητήματα που αφήνουν ακάλυπτο το ξενοδοχείο, υπάρχουν ζητήματα με τις πληρότητες των μονάδων, θέματα συμβολαίου, αστικής ευθύνης, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει εάν κάποιος πελάτης νοσήσει από κορονοϊό. Παράλληλα ο ίδιος ο ξενοδόχος θέλει να ανοίξει τη μονάδα για να μην χαθεί η σεζόν, θέλει να ανοίξει για τους εργαζόμενους του, θέλει να ανοίξει για να προετοιμαστεί και να μην τα βρει μπροστά του την επόμενη σεζόν. Από την άλλη οι tour operatorς δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και του δίνει μια μεταβλητή «ότι πουλήσω, θα πάρω». Δεν ζητά να θησαυρίσει ο ξενοδόχος αλλά να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, να μην έχει αστική ευθύνη. Προκαταβολές δεν υπάρχουν, διαβεβαίωση δεν χρειάζεται. Από πλευράς τουριστικής κίνησης θα παλεύουμε για 3 στα 10 κρεβάτια. Θα είμαι ευτυχισμένος εάν πάμε στο 40 % της περσινής σεζόν, δηλαδή στα 2 εκατομμύρια για την Κρήτη και θα είμαι πολύ δυσαρεστημένος εάν πέσουμε στο 20%, δηλαδή 1 εκατομμύριο για την Κρήτη. Όταν στο Ρέθυμνο δουλεύουμε με Αγγλία και Γερμανία, η Γερμανία θα δουλέψει, η Αγγλία παραμένει άγνωστο. Η Σκανδιναβία το συζητάει. Η Δανία έδωσε κλείσιμο μέχρι 30 Ιουλίου και η Νορβηγία μέχρι 20 Αυγούστου. Εκτιμώ εάν πάνε καλά θα ξανασυζητηθεί το θέμα στις 20 Ιουλίου. Φυσικά και υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των νομών. Τα Χανιά έχουν χάσει το παιχνίδι που δουλεύουν με Άγγλους και Σκανδιναβούς (η κίνηση είναι 14% Άγγλοι, 13% Νορβηγοί, 12% Σουηδοί, συνολικά είναι το 62% των επισκεπτών). Στο Ρέθυμνο οι Γερμανοί είναι 30% ενώ στα Χανιά 7,8 %, άρα ξεκινάει με άλλη βάση. Το Ηράκλειο έχει Γερμανούς παραπάνω από το Ρέθυμνο, 3,5 εκατομμύρια έχει το Ηράκλειο, 1.100 έχουν τα Χανιά και 2.000 χιλιάδες έχει Ρέθυμνο και Λασίθι. Το Ρέθυμνο τα πάει καλύτερα. Έχει Ισπανούς, μπορεί να πάρει και κεντρική Ευρώπη. Επίσης μπορεί να μην ανοίξει καθόλου το αεροδρόμιο της Σητείας οπότε όλα είναι ρευστά», επεσήμανε ο κ. Κότσογλου.