27 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»

Ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάπλαση της οδού Μελισσινού

Μετά την έγκριση όλων των αδειοδοτήσεων για την μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης στις οδούς Μελισσινού και Σαλαμίνος αυτή την περίοδο ετοιμάζονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου σε σύντομο χρόνο αυτά να κατατεθούν προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης γα να μπορέσει μέσα στο καλοκαίρι το έργο να προκηρυχθεί.

Αυτός είναι ο στόχος του Δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος εκτιμά ότι το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση της περιοχής της παλιάς πόλης, που χρήζει άμεσων επεμβάσεων, ώστε αυτή να καταστεί λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

«Έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν από τις υπηρεσίες και ετοιμάζει αυτές τις μέρες η Τεχνική Υπηρεσία τα τεύχη δημοπράτησης για να κατατεθούν στην Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου προκειμένου να πάρουμε την σχετική έγκριση για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου, η οποία εκτιμώ ότι θα γίνει εντός του καλοκαιριού» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς.

Η βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας. Βασικός στόχο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός πεζοδρομίων που είναι ασφαλή και προσπελάσιμα απ’ όλους.

Η μελέτη φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και αφορά στην δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του Δήμου εκτός από την βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος, προβλέπεται η αναμόρφωση και βελτίωση πλακόστρωτων στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και στις οδούς Τσουδερών και Τοπάζη, καθώς και η επισκευή των τεσσάρων WC που βρίσκονται στην περιοχή με προϋπολογισμό 435 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, αναμένεται η βελτίωση φωτισμού σε μνημεία της παλιάς πόλης, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων με τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων και βιώσιμης κινητικότητας με προϋπολογισμό 373 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφορά μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των καταστημάτων, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και δημιουργία βάσεων για τη διαδικτυακή προβολή των επιχειρήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα έξυπνο εργαλείο για την εικονική περιήγηση των επισκεπτών στα καταστήματα της περιοχής.