20 °C Rethymno, GR
23/04/2021

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Ετοιμάζουν τις μελέτες για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Ρέθυμνο

-Εκκρεμεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Μελισσινού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου οι προετοιμασίες των μελετών και των τευχών δημοπράτησης για την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, η οποία περιλαμβάνεται στις δράσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Η πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη και σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Μέσα από τον άξονα αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου φιλοδόξει να την αναδείξει περαιτέρω δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θα την καταστήσουν αφετηρία της εμπορικής αγοράς, αλλά και σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Οι μηχανικοί εξετάζουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην εξυγίανση της πλατείας, με στόχο να ετοιμάσουν τα τεύχη δημοπράτησης και να τα καταθέσουν στην Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων περιλαμβάνονται στην ίδια πρόταση με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στις οδούς Τομπάζη και Τσουδερών.

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί για τοn δήμο Ρεθύμνου περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών -στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας- μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

Εκκρεμεί η έγκριση τευχών δημοπράτησης για την βιοκλιματική ανάπλαση της Μελισσινού

Η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι η αρμόδια αρχή, εκκρεμεί για το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί, ώστε το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στον χειμώνα. Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει αυτή φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.