27 °C Rethymno, GR
28/09/2020

Ευκαρπίας έπαινος για τον Ιστορικό Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» έχει στο διάβα των χρόνων αποδείξει ότι υπηρετεί τον πολιτισμό και την παράδοση πιστά, αφήνοντας το αποτύπωμά του αναλλοίωτο, αλλά και σηκώνοντας ως Αίαντας το βάρος της προσφοράς προς το αγαπημένο του τόπο, διατρανώνοντας ότι το Ρέθυμνο είναι των γραμμάτων.

Μέσα σε χαλεπούς χρόνους αλλά και γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα του Ρεθέμνους ο σύλλογός μας πασχίζει να κρατήσει ψηλά την σημαία του πολιτισμού και της παράδοσης αποδοκιμάζοντας οποιεσδήποτε ενέργειες (πχ. χρήση όπλων, κακοποίηση γυναικών και παιδιών, κά).

Ο ιστορικός σύλλογος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό στο πέρασμα των 90 ετών (1930-2020) από ιδρύσεώς του να πορεύεται με στόχους υψηλούς, ξεχωριστούς και αξιοζήλευτους, λαμβάνοντας επαίνους και διαρκώς να καταξιώνεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και στις καρδιές των συμπατριωτών του ως ένας από τους καλύτερους συλλόγους όχι μόνον στην Κρήτη αλλά παντού.

Ένα τέτοιος ιδιαίτερος έπαινος αποτελεί και η συνεργασία του με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν το 2016 με πρόταση του προέδρου κου Γεωργίου Βλατάκη επιτεύχθηκε και εορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά η επέτειος των 150 ετών από το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ως Εθνική Εορτή με απόφαση της συγκλήτου.

Καταστάλαγμα αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης αποτέλεσε η κίνηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να συμπεριλάβει το εν λόγω σπουδαίο γεγονός του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», με όλους τους λόγους των ομιλητών του, από την σελίδα 89 έως 129, σε έναν καλαίσθητο τόμο, ο οποίος παραδοσιακά εκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις, μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

Έτσι στον παρόντα τόμο (37ο) – Επίσημοι Λόγοι που πρόσφατα παραλάβαμε, μνημονεύονται οι αναγορεύσεις και οι εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2015-2019.

Ο καλαίσθητος αυτός τόμος έφτασε στα χέρια μας πριν λίγες ημέρες, με φροντίδα της κας Αικατερίνης Λενάκη σύζυγος του αείμνηστου στρατηγού Ιωάννη Τζανιδακη, την οποία ευχαριστούμε δημοσίως για την μέριμνα αυτή.

Επί τη ευκαιρία να θυμίσω ότι η εκδήλωση αυτή υπό τον τίτλο «Αρκάδι -150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα 1866-2016» πραγματοποιήθηκε την 4/11/2016 επί πρυτανείας του κου Μελετίου – Αθανασίου Δημόπουλου, ο οποίος απηύθυνε προσφώνηση, χαιρετισμό του προέδρου κου Γεωργίου Βλατάκη, με βασικούς ομιλητές τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ κο Πασχάλη Κιτρομηλίδη με θέμα «Οι Κρητικές επαναστάσεις ως επιστημονικό ζήτημα», ο διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Δρακάκης με τίτλο «Το Αρκάδι, η ιστορία και η θυσία του 1866», ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ κο Δημήτριος Παυλόπουλος με τίτλο «Το Αρκάδι στις εικαστικές τέχνες».

Η άνω εκδήλωση ξεκίνησε με την μουσική εισαγωγή «η Ρίμα του Αρκαδίου» εκτέλεσης από την κα Ειρήνη Δερέμπεη και τον κο Κάρολο Κουκλάκη διδάσκοντες του μουσικού σχολείου Παλλήνης, ενώ κατέκλεισε με τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα σε εκτέλεση από το κουαρτέτο εγχόρδων της Αθηναϊκής συμφωνικής ορχήστρας Νέων. Την εκδήλωση παρακολουθήσαν πλήθος προσωπικοτήτων του Εκκλησιαστικού, πολιτικού, στρατιωτικού και πολιτιστικού κόσμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και ιδιαιτέρως τον Ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ κο Πασχάλη Κιτρομηλίδη και την σύζυγο του καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Μαρία Κωνσταντουδάκη για την αμέριστη συμπαράστασή τους ως και τον κο πρύτανη κ. Μελέτιο Δημόπουλο για την συμβολή του.

Ο σύλλογος μας για μια ακόμη φορά αισθάνεται υπερηφάνεια και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης σημειώνοντας επάξια με χρυσά γράμματα το βιβλίο της ιστορίας του.

Ο εν λόγω τόμος θα κοσμεί την βιβλιοθήκη του συλλόγου μας αλλά παράλληλα θα αποτελεί πολύτιμο οδοδείκτη για τις επόμενες γενιές, οι οποίες διψούν εκ της ανομβρίας τέτοιων σπουδαίων εκδηλώσεων, προς παραδειγματισμό και υπερηφάνειας για το άξιο Ρέθυμνο.