26 °C Rethymno, GR
24/09/2020

Ευρωεκλογές 2019

Έχουμε ακριβώς δυο εβδομάδες για να δώσουμε τη μάχη για το «μεγάλο το αληθινό και το ωραίο», για την Ευρώπη που είναι το σπίτι όλων μας, γι’ αυτό το οικοδόμημα που εκπροσωπεί μια θεμελιώδη αξία, που αντέχει όσες χιλιάδες χρόνια αντέχει και ο πολιτισμός μας.
Οι πολιτικές αποφάσεις της συντηρητικής Ευρωπαϊκής διακυβέρνησής της Ε.Ε., τα τελευταία χρόνια, όπως η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού των ανισοτήτων και της Ακροδεξιάς, ο κίνδυνος της αποχώρησης ενός κράτους μέλους, η έλλειψη ίσης μεταχείρισης μεταξύ των μελών κρατών, η διαχείριση της Ευρώπης από τους λίγους χωρίς ανοιχτές διάφανες διαδικασίες, έτειναν προς την κατεύθυνση της αποδημοκρατικοποίησης των θεσμών της έχοντας αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα ασφυκτιά και ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παραπαίει και αποδομείται. Αλλά όσο χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν η Ευρώπη θα παραπαίει επίσης, ενισχύοντας την ασφυξία των χωρών που πάσχουν μεταξύ των οποίων είναι και της πατρίδας μας.
Θεωρούμε ότι μόνον ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως- σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει την χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσες στην χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες.
Αυτό ακριβώς πρεσβεύει το ΜέΡΑ25, το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου στην ιστορία διεθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά – του DiEM25.
Στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ψηφίζουμε για να εκφράσουμε το νόημα που θέλομε να δώσουμε στη ζωή μας, στο σύντομο αυτό πέρασμα απ’ τον πλανήτη Γη. Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μια Νέα Ευρώπη και να αφήσουμε για τις επερχόμενες γενιές ένα αποτύπωμα αλληλεγγύης, μοντερνισμού, πρωτοπορίας, ανοιχτότητας διαφάνειας. Αυτό μπορεί να γίνει όχι από πολιτικούς μεσάζοντες, αλλά από το άθροισμα των επιμέρους επιδιώξεων του καθ’ ενός μας ξεχωριστά, αν συνεργασθούμε όλοι εμείς που προσδοκούμε σε μια βαθιά πολιτικά ενωμένη Ευρώπη που θα δουλεύει δίκαια για όλους μας.
Έχουμε λοιπόν λίγες μέρες να μοιρασθούμε μαζί σας την αγάπη μας για αυτό το θεάρεστο έργο, με όλους εσάς τους πολλούς που έχετε το ίδιο όραμα και θα μας άρεσε να συνοδοιπορήσετε μαζί μας. Γιατί όλοι εσείς και όλοι εμείς είμαστε η δύναμη του οράματος μας. Αν γίνουμε όλοι μαζί συνεργοί ακτιβιστές της μεγάλης ανατροπής, θα ‘θελα να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να δώσουμε σάρκα και οστά στην Ενοποιημένη Ευρώπη που θα δουλεύει για όλους ανεξαιρέτως εμάς τους ευρωπαίους πολίτες.
Την Ευρώπη της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, την Ευρώπη των δημοκρατικών θεσμών και την Ευρώπη της δικαιοσύνης με σεβασμό στις αρχές της ισότητας και των λοιπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτό τον τρόπο η Δ ψηφιακή επανάσταση που καλπάζει επιθετικά θα έλεγα, θα μας βρει ενωμένους και δυνατούς, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με βάση τη Συλλογική Σοφία τις συνέπιες που θα ακολουθήσουν (Collective wisdom).
Ο άνθρωπος είναι ο χρήστης της τεχνολογίας, αφού την δημιουργεί με βάση τους σκοπούς που θέλει να εξυπηρετήσει. Επομένως μπορεί να την χρησιμοποιήσει είτε προς όφελος είτε προς ζημία του ανθρωπίνου είδους. Η πορεία για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του είδους μας επιβάλει την θωράκιση των ηθικών αξιών μας σαν αδιαπραγμάτευτες σταθερές. Αλλά και από την πολιτική μας βούληση θα εξαρτηθεί αν διατηρήσουμε τις ηθικές αξιακές μας σταθερές. Αν το πετύχουμε αυτό, αντί να καταλήξουμε δούλοι των μηχανών, η Δ ψηφιακή επανάσταση θα μας χειραφετήσει μέχρι κι από τον μόχθο της εργασίας φέροντας θετικά αποτελέσματα ευημερία για τους λαούς της Ευρώπης και για την ανθρωπότητα ολόκληρη.
Σ’ αυτό τον τομέα της θωράκισης των θεμελιωδών αξιών μας, ώστε να ξεπεράσουμε με επιτυχία τις επερχόμενες προκλήσεις της Δ Ψηφιακής επανάστασης, προστατεύοντας συγχρόνως τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανήλικοι και οι ηλικιωμένοι, χρειαζόμαστε άτομα όχι μόνο εκπαιδευμένα αλλά κυρίως με μεράκι. Νομίζω ότι μπορώ να φανώ χρήσιμη όχι βάση του βιογραφικού μου, άλλα βάση το μεράκι της ανθρωποκεντρικής τοποθέτησής μου στη ζωή. Γιατί δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο κανείς για να λειτουργεί σαν άνθρωπος, να εκφράζει δηλαδή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους συνανθρώπους όταν έχουν ανάγκη. Αφού όλοι μαζί συνδημιουργούμε τον κόσμο μας, αφού ο εαυτός μου ανακλάται στο σύμπαν και το σύμπαν στα μάτια μου, θα ‘θελα να βοηθήσω ώστε αυτό το ολιστικό μοντέλο ζωής να παρακινήσει όλο και περισσότερους προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτός ο σκοπός για μένα, είναι η υψηλότερη τιμή ύπαρξης και επιθυμώ με αυτό τον τρόπο να δίνω νόημα και ομορφιά στη ζωή μου, γιατί αυτό θα γυρίσει πίσω σ’ εμένα.
Συνεπώς αφού λύσουμε συνεργατικά τα πρακτικά κρίσιμα προβλήματα που φέρνει μαζί της η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη, να καταφέρουμε να ανελιχθούμε υπηρετώντας τις αρχές της καλοκαγαθίας όλοι μαζί, σαν παρέα, σαν πόλη, σαν Ελληνικό έθνος, σαν Ευρωπαϊκή ομοσπονδία κρατών, προς τις ανώτερες πνευματικές σφαίρες του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού.
* Η Ευαγγελία Παναγιωτάκη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής ΜέΡΑ25, πολιτικός επιστήμων – καθηγήτρια μπαλέτου, συντονίστρια ομάδας ΜέΡΑ25 στο Ρέθυμνο