18 °C Rethymno, GR
17/05/2021

Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ: Αίτημα επανέναρξης λειτουργίας των αθλητικών συλλόγων

Επιστολή στους Λευτέρη Αυγενάκη, Γιώργο Μαυρωτά και στην Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. έστειλε η Ε.Φ.Ε.Ο. Ζίτσου Ζίτσου, ζητώντας την επιστροφή στις προπονήσεις των αθλητών Ζίου Ζίτσου και κλάδων άθλησης που ανήκουν στην Ομοσπονδία.

Μετά από δύο επιστολές (3/11, 15/12), τονίζει ξανά την αναγκαία επιστροφή στις προπονήσεις μετά από την πολύμηνη αποχή που ήδη έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα σωματικής, αθλητικής και ψυχικής υγείας.

Η Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ παραθέτει όλα τα δεδομένα, όπως την πλήρη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το πράσινο φως σε άλλα αθλήματα, τις διεθνείς υποχρεώσεις των αθλητών της τον Απρίλιο και την άριστη επιδημιολογική εικόνα στο χώρο της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, επισημαίνει την δεινή θέση προπονητών και αθλητικών σωματείων που βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας, την επιθυμία και των γονιών για συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας και το   πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας συλλόγων και σωματικής άσκησης που έχει καταθέσει.

Η επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ:

«ΠΡΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΕΛ.ΑΥΓΕΝΑΚΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. Γ. ΜΑΥΡΩΤΑ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Γ.Α.

Με την παρούσα επιθυμούμε να επαναλάβουμε την ανάγκη να επιστρέψουν στην αθλητική δραστηριότητα οι αθλητές Ζίου Ζίτσου και κλάδων άθλησης της Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου (Ε.Φ.Ε.Ο. Ζ-Ζ), μέσω της επαναλειτουργίας των αθλητικών συλλόγων μελών μας. 

Σε συνέχεια των από 03/11/2020 και 15/12/2020 επιστολών μας προς την Γ.Γ.Α. και την Επιστημονική Υγειονομική Επιτροπή, σας καλούμε να λάβετε υπόψιν σας την αναγκαία επιστροφή στις προπονήσεις των αθλητών μας, καθώς απέχουν πολλούς μήνες από την αθλητική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα σωματικής, αθλητικής και ψυχικής υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 • Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 • Επαναλειτουργούν από τα μέσα Ιανουαρίου πολλοί τομείς δραστηριοτήτων
 • Επιτρέπονται οι προπονήσεις σε άλλα αθλήματα υπό τη μορφή μικρών γκρουπ
 • Αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Ζίου Ζίτσου θα κληθούν να αγωνιστούν σε διεθνή πρωταθλήματα από τον Απρίλιο του 2021
 • Η επιδημιολογική εικόνα στο χώρο μας είναι άριστη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας
 • Οι διοικήσεις και οι προπονητές των αθλητικών συλλόγων μελών μας φροντίζουν να τηρούνται όλα τα μέτρα στις αθλητικές εγκαταστάσεις
 • Οι προπονητές και το προσωπικό των αθλητικών σωματείων βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της αναστολής λειτουργίας της εργασίας τους
 • Αθλητικά σωματεία βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας και αρκετά από αυτά αδυνατούν να συνεχίσουν να καλύπτουν τις πάγιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη μίσθωση ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, κατά συνέπεια οδηγούνται στο κλείσιμο
 • Εντείνεται η επιθυμία μελών, αθλητών, γονέων για συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας, δηλώνοντας ότι η αποχή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια
 • Οι αθλητές μικρής ηλικίας μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα
 • Η ομοσπονδία μας έχει καταθέσει πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας συλλόγων και σωματικής άσκησης

Ζητούμε:

 • Να επιστρέψουν οι αθλητές και οι αθλήτριες στις προπονήσεις άμεσα τηρώντας τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα
 • Να προσδιοριστεί ημερομηνία επαναλειτουργίας των αθλητικών συλλόγων εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2021
 • Το άνοιγμα να συνοδεύεται από υγειονομικό πρωτόκολλο και μέτρα προστασίας σύμφωνα με εκείνα που ίσχυαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020, πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown

Επισημαίνεται ότι:

 • Το Ζίου Ζίτσου, στο τεχνικό μέρος του, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, έχει ευρύ φάσμα προπόνησης χωρίς σωματική επαφή, με αποστάσεις και αθλητές σε μικρά γκρουπ για ατομική προπόνηση. Το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης στους συλλόγους δεν περιλαμβάνει επαφή.
 • Τα σωματεία μας διαθέτουν σύγχρονες και νόμιμες αθλητικές εγκαταστάσεις
 • Τα αθλητικά σωματεία μέλη μας, στην πλειοψηφία τους μισθώνουν ακίνητα, έχουν λειτουργικά έξοδα, δεν φιλοξενούνται σε γηπεδικές εγκαταστάσεις Δήμων ή Φορέων, πολλών τετραγωνικών, και μέσα από τους χώρους αυτούς αναπτύσσεται το πιο υγιές κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δημιουργώντας πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.
 • Η Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ.Ζ. έχει προχωρήσει στην διεξαγωγή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020. Πάρα πολλοί αθλητές έχουν κερδίσει τις προκρίσεις τους, είναι μέλη της Εθνικής Ομάδας και πρόκειται τους επόμενους μήνες να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό και Βαλκανικό επίπεδο.

Η Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες στην αθλητική δραστηριότητα από το δεύτερο κύμα πανδημίας και με ειλικρινές ενδιαφέρον και μέριμνα για τους αθλητές και τις αθλήτριες μας,  σας καλεί να επανεξετάσετε την δυνατότητα της επαναλειτουργίας των αθλητικών συλλόγων.

Μέσα από την συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ., με τους ιατρούς της Ομοσπονδίας μας, την Γ.Γ.Α. και την Υ.Ε.Ε., μπορεί να επιτευχθεί άμεσα η επιστροφή των αθλητών, των αθλητριών και των προπονητών στις προπονήσεις με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες μας είναι ασφαλείς και προστατευμένοι εντός των αθλητικών συλλόγων, όπου τηρούνται κανόνες και ακολουθούνται μέτρα προστασίας και πρόληψης, παρά να προπονούνται σε πλατείες, παραλίες και εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Παραμένουμε στη διάθεση σας στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων που διατηρούμε και της καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει.    

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Φ.Ε.Ο. Ζ-Ζ

Ο Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας

Πουλικίδης Αναστάσιος  Χαριτοπούλου Μαρία

ΑΘΗΝΑ  25/01/2021».