16 °C Rethymno, GR
02/12/2020

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΛΟΠΌΤΑΜΟ Ο ΜΙΧΆΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪ́ΔΗΣ

Ζωοκλοπές, χασισοφυτείες, όπλα,οι συνήθεις λόγοι των ένοπλων συμπλοκών

Ως κόκκινη περιοχή μπαίνει στον χάρτη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας ο Μυλοπόταμος. Όχι για να στιγματιστεί αλλά για να απαλλαγεί από τις παραβατικές-εγκληματικές ενέργειες στις οποίες επιδίδονται άτομα αγνοώντας και περιφρονώντας τους νόμους.
Ζωοκλοπές, χασισοφυτείες, όπλα.
Αυτές οι τρεις έκνομες δραστηριότητες μπαίνουν στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών.
Η ανάλυση της εγκληματικότητας και των διενέξεων που επικρατούν στην περιοχή, οι συμπλοκές μεταξύ κατοίκων, άλλοτε ένοπλες και άλλοτε όχι, όπως την έχουν κάνει αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τόσο από την εμπειρία τους όσο όμως και από προσωπική γνώση που έχουν αποκτήσει υπηρετώντας κατά καιρούς στην περιοχή αλλά και από πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους, οι οποίες ποτέ και από κανέναν δεν δίνονται επίσημα στις διωκτικές αρχές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πλείστες όσες φορές σημειώνονται συμπλοκές έχουν συγκεκριμένο λόγο, αντικείμενο του οποίου είναι κάποια ή κάποιες από τις τις τρεις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες.
Πίσω από κάθε σοβαρό επεισόδιο κρύβεται ένα συμφέρον που άπτεται μιας παράνομης ενέργειας, άσχετα αν οι εμπλεκόμενοι τις φορές εκείνες που το επεισόδιο εκ των πραγμάτων έρχεται σε γνώση της αστυνομίας ή του εισαγγελέα, προσποιούνται ότι δεν ξέρουν και αρνούνται να αποκαλύψουν την πραγματικότητα.
Η ζωοκλοπή βρίσκεται σε έξαρση, είναι ανεξέλεγκτη ενώ η κατάργηση του νόμου να εξαιρούνται των επιδοτήσεων όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ζωοκλοπής αναθάρρησε τους ζωοκλέφτες.
Η καλλιέργεια χασίς αν και για κάποια χρόνια μεταφέρθηκε σε άλλες περιοχές, επέστρεψε στον Μυλοπόταμο. Η αγοραπωλησία όπλων είναι μια ακόμη κερδοφόρα δραστηριότητα που ανθεί στην περιοχή. Και όπου οι παραπάνω δραστηριότητες γίνονται κατεστημένο, έχουν ως συνέπεια την αντιδικία και τις διαφορές που πολλές φορές καταλήγουν σε αιματηρά περιστατικά.
Πολλά απ’αυτά επισήμαναν αστυνομικοί και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την συνάντηση τους, σήμερα στο Ηράκλειο, χαρτογραφώντας του την εγκληματικότητα του Μυλοποτάμου και εξηγώντας του ότι αποτελεί μονόδρομο για την κεντρική πολιτεία,αν θέλει να αντιμετωπίσει σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα, ένας νέος σχεδιασμός αστυνόμευσης που θα βασίζεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί και που θα επιτρέπει στην Αστυνομία να εποπτεύει την περιοχή χωρίς δεμένα χέρια και μάτια, χωρίς εκπτώσεις.
«Δεν είναι ο Μυλοπόταμος ένα άλλο κράτος για να μην μας δίνεται η δυνατότητα με μέσα αλλά και με ικανή δύναμη να ελέγχουμε την παρανομία.Το άβατο στην περιοχή είπαμε πως λύθηκε το 2007 ύστερα από το αίμα και την ζωή του που άφησε εκεί ο συνάδελφος Στάθης Λαζαρίδης.Δυστυχώς όμως δεν λύθηκε.Και δεν γίνεται να κάνουμε τους παρατηρητές περιφερειακά της περιοχής και να γελάνε εις βάρος μας όλοι εκείνοι που επιδίδονται σε παρανομίες. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ότι χρειάζεται. Το είπε και στις δηλώσεις του.Και τον πιστεύουμε.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει προσωπικά ο ίδιος πρωτοβουλίες» ανέφερε στα Ρ.Ν.αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
«Η νομιμότητα θα επιβληθεί και θα εφαρμοστεί για όλους»
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επισκέφθηκε την Κρήτη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχάλη Καραμανλάκη, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των Αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού και με τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών των τεσσάρων νομών.
Συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη, δημάρχους του νομού Ηρακλείου ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Ανωγείων. Η εγκληματικότητα στον Μυλοπόταμο συζητήθηκε εκτενώς όπως και άλλων περιοχών που εμφανίζουν υψηλό δείκτη, όπως η Μεσσαρά.
Μετά το τέλος των συσκέψεων του ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έκανε σαφείς τις προθέσεις του και έστειλε το μήνυμα ότι η νομιμότητα θα επιβληθεί.Ο υπουργός θα επιστρέψει στην Κρήτη σύντομα και θα επισκεφτεί τόσο την Μεσσαρά όσο και τον Μυλοπόταμο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: ««Το μήνυμά μας αφορά σε όλα αυτά τα περιστατικά και τα φαινόμενα, που αντιλαμβάνονται ορισμένοι σε κάποιες περιοχές. Κάνουν λάθος. Η Δημοκρατία έχει νόμους, η ελευθερία έχει νόμους και οι νόμοι εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν από εδώ και πέρα με απόλυτα αυστηρό τρόπο, μέσα από ανασύσταση των επιχειρησιακών μας δυνάμεων. Η νομιμότητα θα επιβληθεί και θα εφαρμοστεί για όλους. Ο λαός της Ελλάδας, ο λαός της Κρήτης έχουν ανάγκη από κοινωνική ειρήνη. Σε λίγες μέρες θα ξανάρθω, και θα βρεθώ όχι μόνο στον Μυλοπόταμο αλλά και τη Μεσαρά, το δύσκολο κομμάτι θα το γυρίσω όλο. Θα είμαστε παρόντες μέχρι την οριστική εξάλειψη αυτών των φαινομένων αλλά ταυτόχρονα απαιτείται και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών αρχόντων και των δημάρχων, της περιφέρειας, των πολιτικών έτσι ώστε να υπάρξει μία νέα αντίληψη στα πράγματα. Διότι δεν είναι λεβεντιά το να αλληλοσκοτωνόμαστε. Δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα.

Όλα αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα μιας άλλης εποχής.Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών μας δυνάμεων. Θα εποπτεύσω εγώ προσωπικά και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που είναι εδώ σήμερα μαζί μου, θα εποπτεύσω τις επόμενες ημέρες την παρουσία και την προσθήκη των δυνάμεων, την ανασύνταξη των σχεδίων και το τελικό αποτέλεσμα».