18 °C Rethymno, GR
17/05/2021

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΔΜΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

«Ηλεκτρονική ταυτότητα» αποκτούν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

-Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ρεθύμνου, Σπύρο Καλησπεράκη, η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει σημαντικά ιδιοκτήτες και μηχανικούς που πλέον θα έχουν σε ένα αρχείο όλα τα στοιχεία του ακινήτου τους

Ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα μέτρο που θεσπίστηκε το 2010, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, έως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

Μετά την παρέλευση αυτού, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώριση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

α. Τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.

β. Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ, Σπύρος Καλησπεράκης, η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων ικανοποίει ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, ωστόσο η συγκυρία λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας, που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε εκατοντάδες νοικοκυριά, προκαλεί ερωτηματικά, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα κόστος για τους ιδιοκτήτες, που θα πρέπει να προχωρήσουν στην σχετική διαδικασία. Όπως εξήγησε η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι προς το παρόν υποχρεωτική για τα νεόδμητα κτίρια και για τα κτίρια τα οποία θα μεταβιβάζονται: «Η ηλεκτρονική ταυτότητα ουσιαστικά είναι η αποτύπωση όλων των στοιχείων ενός κτιρίου σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Δηλαδή θα περιλαμβάνει οικοδομικές άδειες, μηχανολογικές μελέτες, ενεργειακό πιστοποιητικό, ένα ενιαίο αρχείο πραγμάτων που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε διέπραττα έγγραφα θα ταχτοποιηθούν σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Όλα τα κτίρια θα αποκτήσουν σταδιακά ηλεκτρονική ταυτότητα. Στην αρχή αυτή θα είναι απαραίτητη για όλα τα νεόδμητα κτίρια, και στα παλαιοτέρα που θα μεταβιβάζονται. Υπάρχει ένα θέμα βέβαια, καθώς τώρα λόγω covid ο κόσμος είναι πιεσμένος και η ηλεκτρονική ταυτότητα απαιτεί ένα κόστος. Είναι περίεργη η χρονική στιγμή. Από την άλλη όμως η ηλεκτρονική ταυτότητα ξεκαθαρίζει τα πράγματα γιατί θα υπάρχει ένα αρχείο στο οποίο θα μπορεί κανείς να δει τα πάντα σχετικά με το ακίνητο και ο αγοραστής και οι δημοσιές αρχές και όλοι όσοι χρειάζεται, οπότε διευκολύνει σημαντικά τα πράγματα. Ήτανε ένα πάγιο αίτημα του ΤΕΕ αυτό, που πλέον ικανοποιείται και το Τεχνικό Επιμελητήριο συνεισφέρει καθοριστικά στη διαδικασία αυτή».

Το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων είναι ήδη σε κανονική λειτουργία από 1/1/2021 και ενημερωτικό υλικό διατίθεται στη διεύθυνση https://web.tee.gr/e-building/anakoinoseis/.

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί με το νέο θεσμό και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το ΤΕΕ θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστό, η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τέθηκε από το ΤΕΕ σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος και μετά από σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που αναμένεται σχετικά άμεσα, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα θα αποκτήσουν οι δημόσιοι φορείς, προοδευτικά, πραγματική εικόνα για το δομημένο περιβάλλον της χώρας στη σημερινή, κάθε φορά, πραγματική τους κατάσταση. Είναι μια πάγια επιδίωξη του τεχνικού κόσμου της χώρας και του ΤΕΕ, εδώ και 40 χρόνια περίπου, που γίνεται τώρα, επιτέλους, πράξη. Το ΤΕΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία και μακροπρόθεσμα βέλτιστη λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, όπως έχει κάνει με συνέπεια από την πρώτη στιγμή που ζήτησε να καθιερωθεί και από το 2015 που προετοίμασε την ηλεκτρονική του μορφή. Ήδη αναπτύξαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τώρα είναι στα χέρια των μηχανικών για να συνδράμουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα σταθούμε δίπλα τους με αναλυτική ενημέρωση και επίλυση αποριών και προβλημάτων, όπως κάνουμε για όλα τα ζητήματα. Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν πολύτιμη ευκαιρία τώρα να συμμετάσχουν και διαδικτυακά στις σχετικές παρουσιάσεις ή να τις παρακολουθήσουν αργότερα, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί, από τα μέσα του ΤΕΕ».

Η σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί, ξεκίνησε χθες. Κάθε παρουσίαση θα έχει περιορισμένες θέσεις στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, δηλαδή θα συμμετάσχουν μέχρι 250 μηχανικοί και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται διαδικτυακά. Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη ελεύθερη για όλους μετά την ολοκλήρωσή της από τα μέσα του ΤΕΕ. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή, η παρουσίαση θα επαναληφθεί, με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ενότητα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

Όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό αρχείο που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-building-seminar@central.tee.gr.

Οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση στην παρουσίαση θα αποσταλούν στους μηχανικούς που θα συμμετάσχουν, όπως περιγράφεται παραπάνω, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms).

«Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μας εφοδιάζει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο. Μέσα στα επόμενα χρόνια, με απλές και απόλυτα ψηφιακές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, που θα βάλει τέλος στις νέες αυθαιρεσίες και θα θωρακίσει την ιδιοκτησία των πολιτών, αλλά έχει και γενικότερη χρησιμότητα, ως πληροφοριακή υποδομή για όλες τις μορφές χωρικού σχεδιασμού στη χώρα. Επιπλέον, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα αναπτύξει συνέργειες και τελικά θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.