25 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ανάπλαση «ζωντανεύει» την πλατεία του Αγ. Γεωργίου στην Καλλιθέα

- Εκκρεμεί η υπογειοποίηση των κάδων και η τοποθέτηση των φορτιστών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα όψη έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες η περιοχή της Καλλιθέας, όπου ολοκληρώθηκε το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας και οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνουν ήδη τον πεζόδρομο αλλά και την παιδική χαρά που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Η πλατεία ολοκληρώθηκε και οι πολίτες απολαμβάνουν το περπάτημα τους και τη συντροφιά των φίλων τους, ενώ τα παιδιά ξέγνοιαστα παίζουν στην παιδική χαρά «ζωντανεύοντας» την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο στο κατασκευαστικό του κομμάτι έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν στην προμήθεια του φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα εγκατασταθεί στην πλατεία, καθώς και το σύστημα της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων και κάποιες ζαρντινιέρες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή με την προμήθεια του παραπάνω εξοπλισμού αφορούσε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και αυτά ήδη σταδιακά παραλαμβάνονται για να τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, δόθηκε παράταση στον εργολάβο, ο οποίος θα παραδώσει το έργο τον προσεχή Οκτώβριο.

«Το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Αϊ Γιώργη πήρε παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο λόγω διαδικαστικών θεμάτων, αλλά τυπικά η πλατεία είναι έτοιμη. Έχει έρθει η παραγγελία του υπόγειου κάδου, θα γίνει τώρα η διαδικασία με την τοποθέτηση των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες και όλα θα είναι λειτουργικά. Επίσης προβλέπεται να ξηλωθεί το περίπτερο που υπάρχει εκεί. Το πάρκινγκ έχει επίσης ολοκληρωθεί και όταν θέσουμε σε λειτουργία τα κυκλοφοριακά μέτρα, με μονοδρομήσεις και αμφιδρομήσεις, θα δούμε αν θα αλλάξει η λειτουργία του. Υπάρχει ένα κυκλοφοριακό πλάνο. Υπήρχε μία παλιότερη μελέτη θα την επεξεργαστούμε τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί για τη δημοτική αρχή ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς στοχεύει στην αναβάθμιση της πυκνοκατοικημένης περιοχής, δίδοντας έναν νέο αναπτυξιακό χαρακτήρα στη γειτονιά της Καλλιθέας, η οποία είναι επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και μη λειτουργική για τους κατοίκους της.

Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του γραφείου παλιάς πόλης του δήμου, Μάνος Τσάκωνας και σε αυτήν προβλέπονται καινοτόμες παρεμβάσεις που θ’ αλλάξουν την όψη της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε ένας μεγάλος πεζοδρόμος συνολικού πλάτους 6 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές.

Για την εκπόνηση της μελέτης που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι επιστημονικές υποδείξεις του οποίου ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την μελέτη το έργο περιλαμβάνει:

  • την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού,
  • τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού,
  • τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς,
  • την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης. Σε όλη την περιοχή παρέμβασης, δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στον χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές.

 

Ο χώρος στάθμευσης

Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. Σε ό,τι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Από τη λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στον χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.