16 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η «αναθέρμανση» της αγοράς θα συνεχιστεί με τις χειμερινές εκπτώσεις

• Καταγράφεται αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

«Η κίνηση στα εμπορικά της πόλης μας τις ημέρες των γιορτών ήταν σχετικά ικανοποιητική. Η αγορά αναθερμάνθηκε έστω και λίγο αυτή την περίοδο και πλέον ατενίζουμε με αισιοδοξία τη νέα χρονιά». Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, για να κάνει τη δική του αποτίμηση σχετικά με την κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου στη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το θετικό πρόσημο που κατέγραψαν στους τζίρους τους αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιες ημέρες ο καιρός δεν ήταν «σύμμαχος» των εμπόρων. Παρόλα αυτά όμως, η κίνηση ήταν ικανοποιητική, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσίασε μια αυξητική τάση κυρίως τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου, όπου οι καταναλωτές έκαναν και τις τελευταίες αγορές τους από τα καταστήματα της πόλης μας.

«Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας παρουσιάσω ακόμα αριθμούς και ποσοστά σχετικά με την αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων, εντούτοις όμως, η κίνηση ήταν ικανοποιητική, καθώς σε αυτό συνέβαλαν και οι παράλληλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Με άλλα λόγια υπήρξε -έστω και λίγο- αναθέρμανση της αγοράς και πλέον βλέπουμε με αισιοδοξία τον καινούργιο χρόνο για καλύτερες ημέρες», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Και σήμερα πάντως σε ισχύ παραμένει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Ρεθύμνου, βάσει του οποίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Για αύριο Σάββατο, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου και την ημέρα των Θεοφανείων, 6 Ιανουαρίου, τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά.

 

«Έρχονται» οι χειμερινές εκπτώσεις

Η αναθέρμανση της αγοράς φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια, καθώς σε λίγες ημέρες και πιθανότατα από τις 13 Ιανουαρίου (αντί για τις 15) ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, δηλαδή από τις 29 Φεβρουαρίου και για δεκαπέντε ημέρες, θα τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, που κανονικά ίσχυε τοΝ Μάιο. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η οποία επικυρώθηκε από την Περιφέρεια, με σκοπό όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι του νησιού να είναι εναρμονισμένοι ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκπτώσεων.

Επιπλέον τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την λήξη των θερινών εκπτώσεων της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς αμέσως μετά και για δεκαπέντε επίσης ημέρες, (θα διαρκέσουν δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινήσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που κανονικά ίσχυε το Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Επειδή σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη οι Εμπορικοί Σύλλογοι είχαν «κολλήσει» την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεών τους στα τέλη Ιανουαρίου και στα τέλη Αυγούστου, που έληγαν οι κανονικές (δηλαδή, οι χειμερινές και οι θερινές) αποφασίσαμε και εμείς να προτείνουμε κάτι αντίστοιχο. Άρα και στο Ρέθυμνο οι ενδιάμεσες εκπτωτικοί περίοδοι θα είναι 15 επιπλέον ημέρες από την ημερομηνία που τελειώνουν οι κανονικές. Κατά συνέπεια καταργούνται οι εκπτώσεις του Μαΐου και του Νοεμβρίου και «κολλάνε» στις άλλες, για να είναι το ίδιο σε όλη την Κρήτη. Οπότε τώρα θα έχει όλη η Κρήτη την ίδια περίοδο εκπτώσεις και έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα κυρίως μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των εμπορικών καταστημάτων του νησιού».

 

«Ανθεί» και στο Ρέθυμνο το ηλεκτρονικό εμπόριο

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς αλλάζοντας ριζικά τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε μεριά του πλανήτη, το εμπόριο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο.

Έτσι η γενικευμένη διείσδυση του ίντερνετ στα ελληνικά νοικοκυριά και η μεγαλύτερη εξοικείωση που έχουν με τις νέες τεχνολογίες οι τελευταίες γενιές, έχουν μετατοπίσει μεγάλο μέρος των αγορών τους από τα φυσικά καταστήματα στα ψηφιακά μέσω της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ενός «έξυπνου» τηλεφώνου.

Από αυτή την μεγάλη «στροφή» δεν εξαιρούνται και δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, καθώς το ηλεκτρινό εμπόριο χρόνο με τον χρόνο δείχνει συνεχώς να κερδίζει «έδαφος» και στο Νομό μας. Και αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης, επειδή η μία εμπορική επιχείρηση μετά την άλλη, αναπτύσσει σταδιακά τις υπηρεσίες της και στο διαδίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για μία καθ’ όλα νόμιμη μορφή εμπορίου, όπως είπε, την οποία ακολουθούν πολλές ντόπιες επιχειρήσεις που τους επιφέρει σημαντικά κέρδη.

«Στις μέρες μας έχει «ανέβει» πολύ το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εμείς άλλωστε, ως Εμπορικός Σύλλογος, προτρέπουμε όλα τα μέλη μας που θέλουν να ασχοληθούν με το ηλεκτρονικό εμπόριο να συνεργαστούν με τα εξειδικευμένα στελέχη του Επιμελητήριου μας, προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα την ηλεκτρονική τους σελίδα στο διαδίκτυο», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «στο Ρέθυμνο υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα που κάνουν μεγάλους τζίρους, τους οποίους κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα τους πετύχαιναν. Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα στοιχεία που έχουμε από τα ΕΛ.ΤΑ., αλλά και από τις εταιρίες ταχυμεταφορών (κούριερ) της πόλης μας, όπου φαίνεται ότι καθημερινά τα δέματα που στέλνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι πάρα πολλά. Άρα, αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι ότι το εμπόριο «πάει» πλέον με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση».