16 °C Rethymno, GR
02/12/2020

ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1 ΚΑΙ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης

Με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με την στήριξη του δήμου Ηρακλείου, η εταιρεία τέχνης «Αrs Aeterna» παρουσιάζουν στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, για δυο παραστάσεις, 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 20.30, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη». Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη.

Η Ιωάννα Παππά ερμηνεύει την Αντιγόνη και ο Γιώργος Χρυσοστόμου τον Κρέοντα, πλαισιωμένοι από μια εξαιρετική ομάδα νέων ηθοποιών, σε μια παράσταση που ξεχώρισε για τις ερμηνείες και τη σκηνοθετική μινιμαλιστική της προσέγγιση και αγαπήθηκε από το θεατρόφιλο κοινό.

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Κινησιολογική επεξεργασία: Βρισηίδα Σολωμού

Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Πανταζάρας

Φωτογραφίες παράστασης : Αγγελική Κοκκοβε

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ερμηνεύουν

Ιωάννα Παππά –Αντιγόνη

Γιώργος Χρυσοστόμου –Κρέων

Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Σαμόλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος: ελεύθερη (μόνο με προσκλήσεις)

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, θα μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις από το Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» δυο ημέρες πριν την εκδήλωση.

Ώρες: 10:00 το πρωί έως 2:00 το μεσημέρι, 6:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ καθημερινά εκτός Κυριακής πρωί.

Για τη διεξαγωγή της παράστασης έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους θεατές καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.