18 °C Rethymno, GR
28/10/2020

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΣΡ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ: Η Γενική Συνέλευση και οι νέες διατάξεις

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η Γενική Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας έβγαλε αρκετές ειδήσεις αλλά και καλό πνεύμα, πνεύμα συναδελφικότητας θα μπορούσαμε να πούμε, ανάμεσα στους παράγοντες που στην πλειοψηφία τους έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στο Ατσιπόπουλο.
Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία σε πολλά σημεία… Είναι και το ότι ακούστηκαν προτάσεις από κάποια σωματεία όπου -ανεξάρτητα εάν έγιναν αποδεκτές ή όχι- συζητήθηκαν και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα.

Πιο σημαντικές από αυτές ήταν:

α) Η υποχρεωτική παρουσία ταυτότητας από πιστοποιημένο προπονητή (τουλάχιστον με δίπλωμα UEFA C’) με κάρτα τριετούς διάρκειας σε ομάδες που αγωνίζονται στα αντρικά πρωταθλήματα Α’ και Β’ κατηγορίας.
Μάλιστα εκεί ήταν και ο πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών νομού Χανίων-Ρεθύμνου «ο Παγκρήτιος», κ. Αγγελάκης, ο αντιπρόεδρος Γ. Μανωλακάκης, το μέλος Β. Αθανασιάδης. Στο βήμα κλήθηκε το μέλος της πανελλήνιας Ένωσης προπονητών Βαγγέλης Πρόκος (καθώς και ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Μανωλακάκης), όπου επεσήμανε το πρόβλημα και το ότι οι ομάδες θα πρέπει να καθοδηγούνται από άνθρωπο που θα έχει περάσει τουλάχιστον μία σχολή προπονητικής.
Έτσι, γι’ αυτό το ζήτημα, η πρόταση της Καλύβου βρήκε απαντήσεις (τόνισε στην έκθεσή της ότι είναι δύσκολο να βρίσκει ομάδα προπονητές με αμοιβή λιγότερο από 500 ευρώ τον μήνα με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη πιο επιβαρυντικά τα οικονομικά των σωματείων της περιφέρειας).
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορούσε να ευσταθεί αφού στόχος του ποδοσφαίρου είναι να πηγαίνει μπροστά -αυτό επεσήμαναν οι παρευρισκόμενοι- και να ακολουθούνται κατά γράμμα οι διατάξεις του νόμου που επιβάλλει η ΕΠΟ.

β) Η συμμετοχή ενός «μικρού» ποδοσφαιριστή (γεννημένος από το 2001 και αργότερα) αλλά και η συμμετοχή μέχρι τριών «35αρηδων» ή και λίγο μεγαλύτερων (γεννημένοι το 1985 και πιο πριν).

γ) Η Δόξα Πλατανέ ζήτησε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα, να διαθέτει ακαδημίες. Σε διαφορετική περίπτωση, να πληρώνει ένα ποσό (παράδειγμα 1.000 ευρώ). Το ποσό αυτό θα πηγαίνει απευθείας στο ταμείο αρωγής και εφόσον το σωματείο κατεβάσει ομάδα ακαδημιών, να το παίρνει πίσω.

δ) Η ΕΠΣΡ από την πλευρά της δια μέσω του προέδρου της κ. Τίτου Χνάρη, επεσήμανε ως απαραίτητη προϋπόθεση να λάβει ένα σωματείο μέρος στις διοργανώσεις, να καταβάλλει το ποσό προκαταβολής του ταμείου αρωγής (150 ευρώ) εκτός από τα 110 ευρώ συμμετοχής στο πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣΡ και 105 για τη Β’ ΕΠΣΡ αντίστοιχα).
Άλλωστε η ίδια επεσήμανε πως με δική της πρωτοβουλία, θα υπάρξει μείωση σε όλες τις παραπάνω διατάξεις (σ.σ. για τις πρώτες οικονομικές υποχρεώσεις των σωματείων) ένα ποσοστό της τάξης του 30%.

ε) Ενδιαφέρον είχε και η πρόταση του ΟΦ Αρμένων στο σκέλος που αφορούσε α) την απομάκρυνση κάγκελων στο γήπεδο, καθώς αυτά δεν είναι φυλακές, β) να ελέγχονται ιατρικά οι ποδοσφαιριστές και να γίνονται εξετάσεις αίματος, γ) να δηλώνονται «20αδες» στις αποστολές των ομάδων με 5 αλλαγές και δ) να επαναλειτουργήσει η γιορτή του ποδοσφαιριστή με τις σχετικές βραβεύσεις μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής σεζόν.

στ) Το δε Σπήλι από τη μεριά του ενημέρωσε ότι, λόγω εργασιών για την αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα, ζήτησε και έλαβε το «οκ» από τον ΟΦ Αρμένων για να μπορεί να προπονείται αλλά και να χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο Αρμένων. Το αίτημα αυτό το κοινοποίησε στην ΕΠΣΡ κάτι που θα κάνει και στον Δήμο Ρεθύμνου. Παράλληλα ανάμεσα στα αιτήματά του επανέλαβε (το έχει κάνει και στο παρελθόν) ότι θα πρέπει να διεξάγεται το πρωτάθλημα σε δύο ομίλους και θα έπονται τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

ζ) Ο Ολυμπιακός Ρεθύμνου που θέλει να συμμετάσχει στο φετινό πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΡ, έχει αρκετούς 17άρηδες και μάλιστα παρακίνησε την ΕΠΣΡ να βοηθήσει για τη συμμετοχή του σωματείου στο πρωτάθλημα Κ17 της Κρήτης. Από την ΕΠΣΡ ωστόσο επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο την παρούσα στιγμή είναι δύσκολο να συμβεί.

η) Τέλος, ο ασφαλιστής Δημήτρης Βαβαδάκης παρουσίασε ένα πλήρες πρόγραμμα προκειμένου να ασφαλιστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα και πλέον η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της ΕΠΣΡ και των σωματείων.

Το Super Cup ανοίγει νωρίτερα την όρεξη…
Οι άλλες ειδήσεις που βγήκαν αφορούσαν τα αγωνιστικά θέματα για τη σεζόν που θα ξεκινήσει στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου… Για παράδειγμα το Super Cup στο Ρέθυμνο ανάμεσα στον πρωταθλητή Α’ ΕΠΣΡ Αστέρα Ρ. και τον κυπελλούχο Τάλω Μελιδονίου θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 30 Αυγούστου στο γήπεδο Περάματος.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στα πρώτα 90 λεπτά οι ομάδες θα περάσουν απευθείας στα πέναλτι.

Σεπτέμβριο πρωτάθλημα και κύπελλο ΕΠΣΡ
Το κύπελλο έρχεται μία εβδομάδα αργότερα (Σαββατοκύριακο 5-6 Σεπτεμβρίου) και το πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣΡ, το Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου.
Η Β’ ΕΠΣΡ θα ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα (26/-27 Σεπτεμβρίου). Οι παραπάνω ημερομηνίες κρίθηκαν απαραίτητο να τοποθετηθούν νωρίς λόγω του κινδύνου ενός νέου κύματος κορωνοϊού που παραμονεύει…

Η νέα Γ.Σ. της ΕΠΣΡ που θα αφορά την κλήρωση των πρωταθλημάτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 23 Αυγούστου στα Λιβάδια.

Στη Γενική Συνέλευση το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ, Τ. Χνάρης, ο αντιπρόεδρος Ι. Γαζανός, ο γεν. γραμματέας Γ. Δασκαλομαρκάκης, ο ταμίας Δ. Κουργιαντάκης, ο υπ. Υποδομών Μπ. Μακρυγιάννης, ο υπ. Ακαδημιών και μικτών ομάδων Ν. Μαρκουλιδάκης και το μέλος Νίκος Μουζουράκης. Από τον ΣΔΠΡ το παρών έδωσαν ο Κυριάκος Δελήμπασης και ο Βασίλης Γαγάνης.