14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας -«Το εμβόλιο σύμμαχος»

Τις δικές του οδηγίες και παραινέσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού,το δικό του μήνυμα προς την κοινωνία για την αξία του εμβολιασμού κατά του ιού Sars-coV-2,στέλνουν οι  Γενικοί-Οικογενειακοί γιατροί  των Δημόσιων Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνης,οι οποίοι  όπως έδωσαν τον δική τους μάχη κατά της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα,από τον νέο χρόνο θα δώσουν μια ακόμη μάχη αναλαμβάνοντας το μεγάλο εγχείρημα της διενέργειας του εμβολιασμού στην κοινότητα, στην περιφέρεια και στην πόλη του Ρεθύμνου.

Με σύνθημα του «Το εμβόλιο σύμμαχος»,ο Σύλλογος   Γενικών-Οικογενειακών γιατρών  «ΣΥΓΕΝΙΑΡ» απευθυνόμενος στους πολίτες αναφέρει σε ανακοίνωση του τα παρακάτω:

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών «ΣΥΓΕΝΙΑΡ» των Δημόσιων Δομών (Περιφερειακά Ιατρεία – Κέντρα Υγείας) Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνης, παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και προσοχή την εξέλιξη του δεύτερου πανδημικού κύματος που καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας τους συνανθρώπους μας, επιβαρύνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους υγειονομικούς που εργάζονται σκληρά σε αυτό.

Ουδείς  υπεράνω αυτής της λοίμωξης!

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε λόγω της μεγάλης διασποράς σε όλη την επικράτεια, σας καλούμε όλους για μία ακόμα φορά σε μια από κοινού προσπάθεια, επιδεικνύοντας την απαραίτητη σύνεση, να μειώσουμε τις μετακινήσεις και να τηρήσουμε ευλαβικά την καθολική χρήση της μάσκας. Πρέπει με κάθε θυσία να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση. Ελπίζοντας πως τα νούμερα που ανακοινώνονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία, ανακουφίζοντας όλους μας αλλά κυρίως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας -τα Κέντρα Υγείας μας και τα νοσοκομεία- ώστε να συνεχίσουν να ανταπεξέρχονται προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, ξεπερνώντας την σοβαρή υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Αποτελώντας την ραχοκοκαλιά των προσπαθειών απόκρισης στην πανδημία, εμείς, επαγγελματίες υγείας του Δημόσιου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν σταματήσαμε από τη στιγμή της εμφάνισής της, τη συνεχή εκπαίδευση που παρέχεται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης για την διαχείριση των ασθενών με νόσο Covid-19 και τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, τη συνεχή ενημέρωση επί των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, την εφαρμογή με αυξημένα αντακλαστικά του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού υποδοχής ύποπτων/πιθανών περιστατικών κορωνοϊού SARS-CoV-2, την πρώιμη ανίχνευση κρουσμάτων, την έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών, την καθοδήγησή τους για απομόνωση στο σπίτι, τη διαχείριση περιστατικών ήπιας-μέτριας βαρύτητας στην κοινότητα, την κατάλληλη παραπομπή ασθενών στο νοσοκομείο καθώς και να ενημερώνουμε τον πληθυσμό ευθύνης μας για την πρόληψη, την έγκαιρη αντιμετώπιση, παρακολούθηση, έλεγχο της διασποράς της νόσου.

Με τη νέα χρονιά, οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί της Δημόσιας ΠΦΥ καλούνται για μια ακόμα φορά να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Εθνική Εκστρατεία των Εμβολιασμών, τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας, αναλαμβάνοντας το μεγάλο εγχείρημα της διενέργειας του εμβολιασμού στην κοινότητα, στην περιφέρεια και στην πόλη του Ρεθύμνου.

 

Στόχος όλων μας είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές !

Σήμερα που όλοι πια έχουμε ένα γνωστό στο άμεσο περιβάλλον μας που είτε έχει νοσήσει, είτε έχει εκτεθεί άμεσα, είτε είχε στενή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα απαιτείται να θυμόμαστε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και κανένας μας δεν περισσεύει! Μην λησμονούμε ότι η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει και δική μας ατομική ευθύνη είναι να εξακολουθούμε να προστατεύουμε και να προστατεύομαστε, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ατομικής προστασίας και τηρώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων ακόμη και τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχονται.

 

Γιατί το σημαντικότερο όλων είναι η ανθρώπινη ζωή

Βιώνουμε μια σοβαρή υγειονομική κρίση και στόχος είναι να βγούμε νικητές από αυτή. Σε αυτό έχουμε την τύχη να έχουμε πολύτιμο αρωγό την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία που οδήγησαν πολύ πιο σύντομα στην παρασκευή ΕΜΒΟΛΙΩΝ κατά του ιού Sars-coV-2. Εκτεταμένες διαδικασίες ελέγχου ως προς την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους έδωσαν τα εχέγγυα ώστε να διανεμηθούν για ευρεία χρήση. Η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως αυτοί επικαιροποιούνται από τους αρμόδιους Φορείς, θα αποτελέσει το κλειδί για την ολοκλήρωση του στόχου, που είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερη κλίμακα ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ του πληθυσμού.

 

Είναι στο χέρι όλων μας να ανακόψουμε την μετάδοση του  κορωνοϊού

Όλοι μαζί Πολίτες και Υγειονομικοί, Αρχές, Φορείς και Κράτος με ομοψυχία, σύνεση, θάρρος και υπευθυνότητα συνεχίζουμε με δύναμη ψυχής τον αγώνα αυτό ανθρωποκεντρικά και είμαστε σίγουροι ότι θα βγούμε νικητές με όπλα μας την ιατρική επιστήμη, την Δημόσια ΠΦΥ και τους επαγγελματίες υγείας της ως ισχυρή πρώτη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, τα εμβόλια που αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στη διασφάλιση της Παγκόσμιας υγείας.

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία, Αισιοδοξία, Αγάπη!

Με Σύνεση, Απλά και Οικογενειακά με τους δικούς μας μόνο Ανθρώπους!

Προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας!

Προφυλάσσουμε τους συνανθρώπους μας!

Τηρούμε τις επίσημες οδηγίες και τα μέτρα προστασίας!

Ε Μ Β Ο Λ Ι Α Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε !!!