24 °C Rethymno, GR
07/07/2020

ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ

Η Ελλάδα θα λάβει 21 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

* Αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, της σύγκλισης, της γεωργίας και του μεταναστευτικού, έδωσε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο περιθώριο του εθνικού αναπτυξιακού συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που διεξήχθη χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής είπε ότι είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να περιμένει 21 δισ. ευρώ, τα επόμενα επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μια αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος.

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού ταμείου για δίκαιη μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.

Η δήλωση αυτή του κ. Σχοινά ήταν μια απάντηση στην αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι εμείς τελειώνουμε με τον λιγνίτη το 2028 και «βγαίνουμε στην πρώτη γραμμή προς την πράσινη οικονομία, γι’ αυτό και απαιτούμε την ευρωπαϊκή στήριξη γι αυτή τη μετάβαση».

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις «μαύρες μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια εθνικής παλιγγενεσίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και την γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.

 

«Μια ισχυρή οικονομία θέλει αλλαγές κράτους»

«Μια ισχυρή οικονομία θέλει αλλαγές κράτους, θεσμών και νοοτροπιών. Θέλουμε μια δημόσια διοίκηση διάφανη, δημοκρατική και έντιμη», σημείωσε ο κ. Σχοινάς, αναφέροντάς τη ως μια από τις προτεραιότητες για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ένταξη της έρευνας στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «η πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε. Είναι στην έκτη θέση σε αριθμό οικολογικών σημάνσεων προϊόντων και υπηρεσιών με διείσδυση σε ανταγωνιστικές αγορές και είναι μια πορεία στην οποία η ΕΕ θα βοηθήσει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στους τομείς τη σύγκλισης, της γεωργίας, του μεταναστευτικού, οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι στο ύψος των απαιτήσεων», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πράσινος πρωταθλητής. Ήδη τα έχει καταφέρει στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, των ΑΠΕ και των logistics».

Για τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων ο κ. Σχινάς ανέφερε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει με ένα «πράσινο ταμείο Γιούνκερ».

Σε μια προσωπική εκτίμησή του για τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ότι «πρέπει να βοηθηθούν αυτοί που είναι έξω από το οικονομικό παιχνίδι, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και ιδέες». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στα χρόνια της κρίσης, κάνοντας λόγο για 450.000 ανθρώπους, επισημαίνοντας:

«Πολλοί από αυτούς που έφυγαν θέλουν να γυρίσουν αλλά δεν θα το κάνουν αν οι εξελίξεις δεν τους αφορούν, αν δεν τους δίνουν ευκαιρίες»

 

Συνάντηση περιφερειάρχη με την Ευρωπαία επίτροπο συνοχής και μεταρρυθμίσεων

Στο πλαίσιο της παρουσίας στο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που γίνεται στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης συναντήθηκε με την Ελίζα Φερέιρα, Ευρωπαία επίτροπο συνοχής και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Αρναουτάκης και η κα Φερέιρα υπήρξαν συνάδελφοι ευρωβουλευτές για μια πενταετία και είχαν συνεργαστεί αποτελεσματικά διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας στην προώθηση θεμάτων περιφερειακής πολιτικής.

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις νέες προτεραιότητες για το ταμείο συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή καθώς και το νέο ΕΣΠΑ και τους κανόνες που η Ε.Ε. προωθεί, με επίκεντρο πάντα την περιφερειακή ανάπτυξη που αποτελεί το κλειδί για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαία επίτροπος χειρίζεται το νέο ταμείο δίκαιης μετάβασης που είναι ένα σημαντικό εργαλείο, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, που παρουσιάστηκε από την Ε.Ε. πρόσφατα.