12 °C Rethymno, GR
02/03/2021

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Η εξέγερση του  Πολυτεχνείου 1973. Μέρα μνήμης- τιμής και αγώνα για Δημοκρατία»

Mε αφορμή την σημερινή 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,ο  Σύλλογος Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνου,σε ανακοίνωση του αναφέρει:

 Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο –
όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς,
όρκο του ονείρου και της πράξης.

Γ. Ρίτσος

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας καλούν και μας βάζουν καθήκοντα τα προτάγματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73. Μας καλούν οι νεκροί μας, οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου, οι βασανισμένοι στα υπόγεια και τις ταράτσες της Ασφάλειας, οι εξορισμένοι από την επταετία των συνταγματαρχών.

Στεκόμαστε δίπλα στα αιτήματα των υγειονομικών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, στα αιτήματα των εργαζομένων και της νεολαίας για πλήρη προστασία της υγείας και της δουλειάς ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 47 χρόνια, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, η οποία βάλεται από έναν θεσμό ακροδεξιών που επιχειρούν εδώ και χρόνια να ξαναγράψουν την Ιστορία. Φέτος, με αφορμή την πανδημία, έναν κίνδυνο πραγματικό και σοκαριστικό, φαίνονται αποφασισμένοι να ξεμπερδέψουν με ό,τι τους εμποδίζει να εφαρμόσουν την οικονομική και ιδεολογική τους ατζέντα, μετερχόμενοι το μόνο όπλο στο οποίο καταφεύγει όποια εξουσία δεν βρίσκει τη συναίνεση του λαού στα αισχρά σχέδιά της: βία, καταστολή και κατάλυση του Συντάγματος. Χωρίς κανένα πρόσχημα, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, με ένα ΦΕΚ, μέσα στη νύχτα, αποφάσισε και διέταξε, καθ’ υπόδειξη και με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, «καθ’ απάσαν την Επικράτειαν» και για τέσσερις ημέρες, την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, αναστέλλοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος των Ελλήνων, το οποίο γίνεται μόνο με βάση το άρθρο 48 του Συντάγματος «Κατάσταση Πολιορκίας» και απαιτεί απόφαση της Βουλής.

Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη αποτελεί ευθεία απειλή για το πολίτευμα για τους εξής λόγους:

  • Η αστυνομία απαγορεύει τις συναθροίσεις, παραβιάζοντας άρθρο του Συντάγματος.
  • Απειλήθηκαν με συλλήψεις αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και βουλευτές.
  • Συνελλήφθησαν πολίτες για πρόκληση σε διέγερση και ανυπακοή, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις που καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε απαγορευτεί καν.
  • Εκλήθησαν πολίτες σε ανάκριση στην αστυνομία γιατί έκαναν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που καλούσαν σε πορεία.

Δεν θα το επιτρέψουμε με τη σιωπή μας. Δεν είναι ζήτημα άσκησης δικαιώματος, είναι ζήτημα άσκησης καθήκοντος.

 

Μέσα σε αυτό το δυσμενές υγειονομικά τοπίο και τον αυταρχισμό που επιδιώκει να επιβάλει η Κυβέρνηση, ο Σύλλογός Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου δεν θα σιωπήσει κάτω από τη μάσκα, θα υψώσει τη φωνή του και θα ακουστεί και στο Ρέθυμνο το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συμβολικά θα παραστεί στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 14:30 ώρα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα  (μάσκες, αποστάσεις κλπ) για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να υψώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για να διατρανώσουμε την προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί της του Πολυτεχνείου 1973

Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ