11 °C Rethymno, GR
23/01/2021

Η επακούμβηση, η καθήλωση και οι ανόητοι επικριτές

Του ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ*

Στο Αιγαίο εξελίσσονται σκηνές έντασης μεταξύ των ναυτικών Ελλάδος και Τουρκίας. Ενώ υπάρχει moratorium για τις περιόδους εθνικών εορτών οι «καλοί γείτονες» δεν το σέβονται. Πριν από μερικές μέρες συνέβησαν δύο συμβάντα που αποδεικνύουν την ετοιμότητα, το σθένος και την εξυπνάδα των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το πρώτο συμβάν με την επακούμβηση (πρόσκρουση στο ευγενικό) της Φ/Γ Λήμνου F 451 στο Kemal Reis F 247 συνέβη στις 12 Αυγούστου. Η πρόσκρουση προκλήθηκε από προκλητικό χειρισμό του Τούρκου κυβερνήτη, που ενώ προσπάθησε να χτυπήσει την Ελληνική φρεγάτα στην πρύμη ο Έλληνας κυβερνήτης έκανε «κράτει» τις μηχανές (σταμάτησε) αφήνοντας τον να περάσει και γύρισε την πλώρη του προς την πρύμη του Τούρκου εμβολίζοντας τη Τούρκικη φρεγάτα αλλά και την Τουρκική έπαρση και αλαζονεία. Ο Κυβερνήτης Γιάννης Σαλιάρης συνάδελφος και φίλος είναι ένας ικανότατος, λογικότατος και μετρημένος αξιωματικός (τον γνωρίζω από Σημαιοφόρο) ενήργησε με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Χρησιμοποίησε την έξυπνη ναυτοσύνη, χωρίς να παραβιάσει τον Δ.Κ.Α.Σ. (Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη θάλασσα) αξιοποιώντας το ποιο σκληρό σημείο της φρεγάτας Λήμνου «το κοράκι» (το πιο ακραίο πρωραίο τμήμα του πλοίου), που είναι ενισχυμένο επειδή εδράζει η άγκυρα του πλοίου, για να ανοίξει μία τρύπα στην πίσω δεξιά πλευρά της Τούρκικης φρεγάτας με ζημιές που θα την «αφοπλίσουν» για αρκετό χρονικό διάστημα. Όμως μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το γόητρο του Τουρκικού Ναυτικού και οι ΕΔ της Τουρκίας του Ερντογάν.

Το δεύτερο συμβάν συνέβη στις 13 Αυγούστου έξω από τον Καφηρέα (μεταξύ Άνδρου-Ευβοίας-Σκύρου) όταν Τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε από Ελληνικά ελικόπτερα που επιχείρησαν από Φρεγάτες αλλά και από την Βάση Ελικοπτέρων στο Μαραθώνα. Αφού έγινε έρευνα από τα Aegean Hawk S-70 στις 20:00 ανέλαβε το ΑΒ 212. Εκεί ο Κυβερνήτης του Ε/Π ο Χρόνης έκανε πόντιση του Sonar (υποβρύχιος ενεργοπαθητικός πομποδέκτης) και ο Χειριστής Συσκευών ο Μανώλης με τον συγκυβερνήτη του Ε/Π εντόπισαν το Τουρκικό υποβρύχιο και το καθήλωσαν (το εντόπισαν, το παρακολούθησαν και έδωσαν θέση του στις φίλιες μονάδες επιφανείας και αέρος). Αυτούς τους συναδέλφους και φίλους τους είχα πλήρωμα άπειρες φορές. Απέδειξαν ότι ένα ελικόπτερο 40 ετών στα επιδέξια χέρια και με την κατάλληλη τακτική μπορεί να επιφέρει ολέθριο πλήγμα στον αντίπαλο. Φανταστείτε τι έπαθαν οι Τούρκοι όταν συγκεντρώθηκαν από πάνω τους Ελικόπτερα και πλοία επιφανείας. Κατάλαβαν ότι οι Έλληνες είναι δύσκολος και επικίνδυνος αντίπαλος. Θα μπορούσαν να είχαν ρίξει βομβίδες βάθους και τορπίλες γυμνασίων, όμως οι Έλληνες σεβάστηκαν τους διεθνείς κανόνες που αυτοί καταπάτησαν. Ουσιαστικά η παρουσία του Τουρκικού Υ/Β ήταν ένα δώρο ώστε να εκπαιδευτεί το Πολεμικό μας Ναυτικό. Υπάρχουν και άλλα συμβάντα υπέρ του Ελληνικού ΠΝ που δεν έχουν δημοσιευτεί και δεν θα ήθελα να αναφέρω.

Τέλος θα παρακαλέσω όλους τους ανούσιους/ανόητους επικριτές να σιωπήσουν (γιατί υπάρχουν και αυτοί οι ελληνόφωνες ανθέλληνες) που θεωρούν ότι η στάση του Πολεμικού Ναυτικού προκαλεί και πως πρέπει να τα βρούμε με τους αχάριστους Τούρκους μοιράζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» (Καλύτερα να σιωπάς από το να μιλάς). Μην ξεχνάμε ότι κάποιοι έχουν προσφέρει τη ζωή τους (ο Χρήστος, ο Τάκης και ο Εκτορας) και με βάση τα βιώματα μου είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε εάν απαιτηθεί.

 

* Ο Νεκτάριος Μεταξάκης είναι αξ/κος ΠΝ ε.α. – Πιλότος Ε/Π, διοικητικός και πολιτικός επιστήμων MBA, Msc