12 °C Rethymno, GR
09/04/2020

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο επίκεντρο των καταστημάτων εστίασης

• Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πειθαρχήσει ο κλάδος για να γλιτώσει τα «τσουχτερά» πρόστιμα.

Την ανάγκη να συμμορφωθούν στο σύνολό τους οι επαγγελματίες της εστίασης στο Ρέθυμνο με τα νέα δεδομένα που επιτάσσει ο αντικαπνιστικός Νόμος, το οποίο έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή η κυβέρνηση, εξέφρασε η Διοίκηση του Σωματείου Εστίασης του Νομού στην τελευταία γενική συνέλευση του κλάδου που έγινε στη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, οι έλεγχοι που θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα δεν θα είναι μεμονωμένοι, αλλά θα έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης και στο θέμα των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για πελάτες. Μάλιστα επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι για να γλιτώσουν οι επαγγελματίες τα «παρατράγουδα», που μεταφράζονται με «τσουχτερά» πρόστιμα ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους, θα πρέπει να πειθαρχήσουν χωρίς παρεκκλίσεις.

Με βάση τα όσα τόνισε μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ενημέρωσε τους επαγγελματίες για όλα όσα προβλέπονται να γίνουν κατά τους ελέγχους που θα διενεργούνται σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, η εντολή που έχει δοθεί είναι ξεκάθαρη. Να διενεργούνται έλεγχοι και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος, στις περιπτώσεις που θα εντοπίζονται παραβάτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαψινός.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο στην θέση που τηρούν οι επαγγελματίες εστίασης του Νομού, ο Ανδρέας Κλαψινός ξεκαθάρισε πως οι συνάδελφοί του δείχνουν έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» το μέτρο και αυτό υπό το φόβο της επιβολής των προστίμων. Επίσης, εκτίμησε πως ο νέος αντικαπνιστικός νόμος δεν θα φέρει «αναταράξεις» στα καταστήματα εστίασης, εννοώντας μείωση της πελατείας τους, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός για το που επιτρέπεται το κάπνισμα και που όχι, ανάλογα με την λειτουργία του καταστήματος.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο Ανδρέας Κλαψινός παρατήρησε τα παρακάτω: «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να πούμε αν μας αρέσει ή όχι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Πρέπει να τον εφαρμόσουμε, αυτό θα κάνουμε. Ωστόσο, σε καταστήματα όπως οι ταβέρνες για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή. Στα καταστήματα -που είναι μέλη του σωματείου μας- και που ίσως παρουσιαστεί πρόβλημα τουλάχιστον τώρα στις αρχές, είναι στις καφετέριες.

Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των προστίμων, από τα οποία κινδυνεύουμε αν δεν εφαρμόζουμε το γράμμα του Νόμου, αλλά ακόμα και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του καταστήματος σε κάποιες περιπτώσεις, τότε, κανένας από εμάς δεν συμφέρει να παρανομήσει. Έτσι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην παίξουμε το κεφάλι μας «κορώνα – γράμματα» και να κινδυνεύουμε καθημερινά, διότι μία – δύο φορές να μας επιβληθεί πρόστιμο, τότε θα μας «γονατίσει» οικονομικά και οι εποχές είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και οι ίδιοι οι πελάτες των καταστημάτων δείχνουν να πειθαρχούν στο μέτρο πολύ πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος της κυβέρνησης, καθώς -όπως πρόσθεσε- ήταν σύνηθες το φαινόμενο να βγαίνουν πολλοί θαμώνες εκτός καταστήματος για να ανάψουν το τσιγάρο τους.

«Ξαναλέω κυρίως στις ταβέρνες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί από τους πελάτες μας, ακόμη και όταν πρόκειται για καπνιστές, βγαίνουν εκτός καταστήματος για να κάνουν το τσιγάρο τους. Αυτό δείχνει ότι και οι ίδιοι συνηγορούν με την στάση τους, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Κλαψινός.

 

Σταθερά μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση

Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται και αυτές τις ημέρες, η κίνηση στα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο, με τον κλάδο να καταγράφει απώλειες από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα, της τάξεως περίπου του 20% σε (σε κάποιες περιπτώσεις), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ωστόσο, μεγάλη ανάσα στους επιχειρηματίες του νομού αναμένεται να δώσει η επικείμενη εορταστική περίοδος, από την οποία προσδοκούν να αυξήσουν σε ικανοποιητικά ποσοστά τον τζίρο των καταστημάτων τους. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Κλαψινός, ο συνδυασμός των πλούσιων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να γίνουν φέτος, αλλά και η αναθέρμανση της αγοράς που παρατηρείται κατά την περίοδο των εορτών, θα συμβάλει στην «ανάσταση» και του κλάδου της εστίασης.

«Έχουμε κυριολεκτικά εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στην εορταστική περίοδο που έρχεται, καθώς προσδοκούμε ότι ο κόσμος θα βγει από τα σπίτια του, θα επισκεφθεί την αγορά, θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και που αφορούν κυρίως στα παιδιά και έτσι θα προτιμήσει και τα δικά μας καταστήματα για να ψυχαγωγηθεί και να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του.

Πάντως, με βεβαιότητα μπορώ να σας αναφέρω ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «βαρύς» για τον κλάδο της εστίασης, δεδομένου ότι όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε οικονομικές δυσκολίες, κυρίως εξαιτίας της τουριστικής σεζόν που προηγήθηκε και η οποία δυστυχώς δεν κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ή τουλάχιστον στα επίπεδα που εμείς θα θέλαμε», κατέληξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης.