24 °C Rethymno, GR
22/06/2021

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Η Κρήτη επενδύει στην υγειονομική ασφάλεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού

-- Συνεργασία περιφέρειας με δήμο Ρεθύμνου για την τουριστική προβολή

Η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κρήτη με προδιαγραφές και όρους που θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται στις προτεραιότητες της περιφέρειας Κρήτης, που για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τους δήμους, προετοιμάζει ένα σχέδιο για τον άνοιγμα της τουριστικής περιόδου με όρους υγειονομικής ασφάλειας.

Παρά το γεγονός ότι το τοπίο της νέας σεζόν παραμένει θολό, με τις κρατήσεις να είναι σχεδόν ανύπαρκτες για την πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, επιχειρηματίες του κλάδου και τοπικοί φορείς επενδύουν στο «brand name» Kρήτη εκτιμώντας ότι το νησί ως τουριστικός προορισμός θα κεφαλαιοποιήσει την περυσινή καλή υγειονομική του εικόνα και μόλις ανοίξουν τα σύνορα και ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα έλξει ένα σημαντικό μέρος επισκεπτών.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού για άνοιγμα της σεζόν από τις 14 Μαΐου ικανοποίησαν τους φορείς του κλάδου, που θεωρούν επιτακτική την ανάγκη η αυλαία για τη νέα τουριστική περίοδο να μην καθυστερήσει περαιτέρω, εφόσον βέβαια πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Ο τρόπος επανεκκίνησης του κλάδου αλλά και οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς περιφέρειας, σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου, για την προβολή του τόπου συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ της επιτροπής τουρισμού και επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνου, με τον υπεύθυνο για θέματα τουρισμού περιφερειακό σύμβουλο Κυριάκο Κώτσογολου.

Όπως έγινε γνωστό και φέτος θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια από την περιφέρεια και το πανεπιστήμιο Κρήτης, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους εργαζομένους στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο με στόχο όλο το προσωπικό του νησιού να είναι καταρτισμένο και εκπαιδευμένο για τη διαχείριση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των μέτρων, που πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα για την προστασίας της δημοσίας υγείας. Η πιστοποίηση αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική από πλευράς περιφέρειας, ενώ η συμμετοχή όπως και την περσινή χρονιά αναμένεται να είναι μεγάλη. Τα σεμινάρια ξεκινούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τον κ. Κώτσογλου θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις κύκλοι.

Παράλληλα η περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης συμμετέχουν σε διαδικτυακές τουριστικές εκθέσεις προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού δίδοντας έμφαση στη φιλοξενία και επενδύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και το τέλος του χρόνου. Ήδη τον Απρίλιο ξεκινούν διαφημιστικές καμπάνιες σε παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και σε ηλεκτρονικές τουριστικές σελίδες.

Όπως είναι λογικό η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αυτή την περίοδο, απασχολεί τους φορείς τουρισμού του νησιού, απασχολεί και τους θεσμικούς φορείς. Όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, οι υποψήφιοι ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο παρακολουθούν τη χώρα μας και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της και γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σχετικά με την πανδημία και τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, έχοντας ως δεδομένη την ασφάλεια που παρείχε πέρσι στους τουρίστες ο νομός Ρεθύμνου και η Κρήτη γενικότερα, έδωσε μήνυμα εμπιστοσύνης. «Αν είμαστε σοβαροί όπως πέρσι, δεν θα επιδράσει αρνητικά το σημερινό «κόκκινο», γιατί έτσι εξ άλλου είναι και η Ευρώπη και όλος ο κόσμος. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τη σημερινή κατάσταση και να πρασινίσει ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη, έγκαιρα, το Ρέθυμνο και όλη η Κρήτη».

Στενή συνεργασία δήμου-περιφέρειας για την ασφαλή έναρξη της τουριστικής περιόδου

Στην υγειονομική ασφάλεια της Κρήτης ως τουριστικός προορισμός επενδύουν οι φορείς του κλάδου και η αυτοδιοίκηση, εν όψει της νέας σεζόν, ευελπιστώντας ότι θα κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη της περσινής χρονιάς, που το νησί κατάφερε, εν μέσω πανδημίας, να παραμείνει ένας «καθαρός» προορισμός.

Το 2021 δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς για τον τουρισμό, με δεδομένη την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει όλες τις χώρες. Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου οι κρατήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες και στα συστήματα των τουριστικών γραφείων υπάρχουν μόνο τα περσινά voucher, τα οποία επίσης μπορούν να ακυρωθούν.

Οι πρόσφατες ανακοινώνεις του υπουργού Τουρισμού για επικείμενο άνοιγμα από τις 14 Μαΐου αποτελεί μια θετική είδηση, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη των εμβολιασμών γι’ αυτό και κάθε προγραμματισμός είναι αβέβαιος. Για το μόνο πράγμα που εκφράζεται βεβαιότητα είναι ότι ο κλάδος έχει πληγεί βαθιά και η επανεκκίνηση του χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου.

Περιφέρεια Κρήτης, δήμοι και επιχειρηματίες του κλάδου συνεργάζονται και εμφανιζόταν αποφασισμένοι να ενώσουν δυνάμεις και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τη φετινή σεζόν να αναπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος από τις περσινές απώλειες, δίδοντας έμφαση στην ασφαλή έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνου με τον αρμόδιο για θέματα τουρισμού περιφερειακό συμβούλιο Κυριάκο Κώτσογλου. Αντικείμενο της συζήτησης η ασφαλής επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου αλλά και η αποτελεσματική προβολή της Κρήτης, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης καθώς και στο εσωτερικό.

Η συνεργασία της περιφέρειας με τον δήμο Ρέθυμνου είναι συνεχής, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου έως τον Δεκέμβριο και απώτερο σκοπό η επιμήκυνση αυτή να καθιερωθεί.

Όπως ενημέρωσε χθες τα μέλη της επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος ήδη τον επόμενο μήνα ξεκινούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου και όχι μόνο.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τα στελέχη Νίκος Αλεξάκης από το Ηράκλειο και Μανόλης Μαρκαντωνάκης από το Ρέθυμνο.

 

«Η Κρήτη επενδύει στην υγειονομική ασφάλεια»

Η Κρήτη στοχεύει και επενδύει και τη φετινή χρονιά στην υγειονομική της ασφάλεια, υποστήριξε ο υπεύθυνος για τον τουρισμό περιφερειακός σύμβουλος Κυριακός Κώτσογλου.

Όπως ανέφερε, κάνοντας τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, τα έσοδα κατακρημνίστηκαν, διευκρίνισε ωστόσο ότι υπήρχαν και οφέλη καθώς το νησί διατήρησε το brand name του και κατάφερε να αυξήσει τη συνεισφορά του στα πανελλαδικά νούμερα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο απολογισμός του 2020 ήταν κακός. Ο τζίρος της Κρήτης από 3,3 δισ. ευρώ το 2019 δεν ξεπερνά το 1 δισ. το 2020. Όμως αυτό το 1 δισ. ενώ το 2019 αυτό που είχαμε ήταν το 20% του τζίρου στην Ελλάδα, το 2020 η Κρήτη ξεπέρασε το 20% και έφτασε περίπου το 25% του πανελλήνιου τζίρου που ήταν περίπου 4,3 δισ.  ευρώ. Βλέπουμε δηλαδή τα καλά, αλλά δεν παραβλέπουμε και τα κακά. Μειώθηκε ο τζίρος μας δραματικά, όμως η Κρήτη απάντησε ως προς την υγειονομική της ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα στην πανδημία η Κρήτη ενδυνάμωσε το brand name της και ήταν από τους προορισμός που πορεύτηκε καλά, γιατί οι φετινοί επισκέπτες θα το λάβουν αυτό υπόψη τους. Ασφάλεια και αξιοπιστία. 1,3 ήταν οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη μαζί με τους επιβάτες των πλοίων σε σχέση με τα 5 εκ. του 2019. Και εδώ όμως αυξήσαμε το ποσοστό σε σχέση με την πανελλήνια συμμετοχή μας. Είχαμε το 25% του τζίρου. Αυτό το 25% απασχόλησε περίπου το 50% των εργαζόμενων

 

Επιμόρφωση των εργαζομένων και δυναμική τουριστική προβολή

Η επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού θα συνεχιστεί και φέτος από την περιφέρεια Κρήτης και το πανεπιστήμιο με στόχο να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να διατηρηθεί «καθαρός» ο προορισμός Κρήτη.

Ταυτόχρονα η προβολή θα είναι δυναμική μέσα από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και ηλεκτρονικές σελίδες προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα επαναλάβουμε τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Ξεκινάμε 5,12 και 19 Απριλίου και πριν το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις κύκλοι. Όσον αφορά την προβολή μας ξεκινάμε με τηλεοπτική διαφήμιση και σε ηλεκτρονικά 15 Απριλίου πολύ δυναμικά με διαφήμιση για δυο μήνες και μετά από τέλος Αυγούστου ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα δούμε πως θα συνεχίσουμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις εκθέσεις και αν θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να συμμετέχουμε με φυσική παρουσία. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα μουδιασμένο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, όμως προσδοκούμε σε ένα δυναμικό τέλος στη σεζόν τέλος Νοεμβρίου. Βασικοί παίχτες του τουρισμού είναι και οι αεροπορικές εταιρίες που έχουν τραυματιστεί πολύ άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επεκτείνουμε τη σεζόν».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος τουρισμού και επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη ανέφερε:

«Οπωσδήποτε η προβολή της περιφέρειας έχει αλλάξει όπως και στον δήμο και οι εκθέσεις πλέον γίνονται διαδικτυακά για το πρώτο εξάμηνο του έτους και «βλέποντας και κάνοντας» για το επόμενο εξάμηνο. Το πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι ο κ. Κώτσογλου και όλο το τμήμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας βλέπει με την ίδια ζέση, όπως και εμείς, την επιμήκυνση της περιόδου προς το τέλος της σεζόν για να ισχυροποιηθεί η επιμήκυνση και να μείνει εκεί και να μπορέσουμε να έχουμε τουρισμό έως το τέλος του χρόνου και γιατί όχι όλο τον χρόνο.

Έχουμε σίγουρα πολύ καλή φήμη προς τα έξω. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Οι πελάτες μας μάς εμπιστεύονται, θεωρούν ότι είμαστε ένας προορισμός σοβαρός, που σέβεται τα υγειονομικά μέτρα. Σε αυτό συμβάλλουν οι πιστοποιήσεις και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων από πλευρά επιχειρήσεων και σε αυτό επενδύουμε. Θα προβάλλουμε και φέτος όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας, που πάνω απ’ όλα είναι η φιλοξενία σε ανθρώπινο επίπεδο. Πρέπει να ανοίξουμε στις 14 Μαΐου εκτός απρόοπτου φυσικά. Θα γίνουν και φέτος τα επιμορφωτικά σεμινάρια από το πανεπιστήμιο Κρήτης και την περιφέρεια σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αυτή τη φορά θα ενημερωθούν και οι δήμοι. Είπαμε ότι θα έχουμε κοινή γραμμή για την προβολή και για τους τρόπους προβολής του προορισμού. Αυτό στο οποίο συμφωνούμε και αγωνιούμε όλοι είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού όσο το δυνατόν συντομότερα».

 

«Η δική μας συμπεριφορά απέναντι στην πανδημία θα έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα»

Η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αυτή την περίοδο, απασχολεί τους φορείς τουρισμού του νησιού, απασχολεί και τους θεσμικούς φορείς.

Όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, οι υποψήφιοι ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο παρακολουθούν τη  χώρα μας και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της και γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σχετικά με την πανδημία και τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, έχοντας ως δεδομένη την ασφάλεια που παρείχε πέρσι στους τουρίστες ο νομός Ρεθύμνου και η Κρήτη γενικότερα, έδωσε μήνυμα εμπιστοσύνης. «Αν είμαστε σοβαροί όπως πέρσι, δεν θα επιδράσει αρνητικά το σημερινό «κόκκινο», γιατί έτσι εξ άλλου είναι και η Ευρώπη και όλος ο κόσμος. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα την σημερινή κατάσταση και να πρασινίσει ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη, έγκαιρα, το Ρέθυμνο και όλη η Κρήτη».

Κι επειδή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή σε ότι αφορά την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η Πέπη Μπιρλιράκη, απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με την υπεύθυνη συμπεριφορά τους στην προστασία και της δημόσιας υγείας αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την οικονομία του τόπου.

«Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όλους τους θεσμικούς και να παρακαλέσω μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μου, ότι επάγγελμα κι αν κάνουν και ότι αντίληψη και αν έχουν για το θέμα του κορονοϊού, να συνειδητοποιήσουν αυτό που προκαλεί η πανδημία και να σεβαστούν και να τηρούν τα μέτρα για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού. Πρώτα απ’ όλα για την προστασία της υγείας μας αλλά και για την προστασία της ανάπτυξης του τόπου και της οικονομικής του ευρωστίας. Διότι η δική μας στάση έχει άμεσα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε απέναντι στην πανδημία. Εάν εμείς περιφρονήσουμε τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού τότε αυτή η περιφρόνηση θα γίνει μπούμερανγκ για την αυριανή μέρα του τουρισμού στον τόπο μας. Κάτι που θα μας επηρεάσει όλους» τόνισε η αντιδήμαρχος.