16 °C Rethymno, GR
04/06/2020

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Κρήτη συντονίζεται για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού

Σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία του νησιού, ενίσχυση δομών από την Περιφέρεια αλλά και από εθελοντές

Με συντονισμένες ενέργειες και δράσεις η Κρήτη καταβάλλει προσπάθειες να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει τον κορoνοϊό τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο όμως και σε κοινωνικό. Μέχρι στιγμή η Κρήτη είναι από τις περιοχές της χώρας με ελάχιστο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου αφενός να περιοριστεί η διασπορά του ιού και αφετέρου να μπορέσουν οι μονάδες του Ε.Σ.Υ. να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πρώτο και βασικό γεγονός είναι ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να διαχειριστεί κάθε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό κορoνοϊού με βάση το ενδεδειγμένο πρωτόκολλο.

Κάθε νοσοκομείο, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης έχει ειδικό σχέδιο διαχείρισης, άσχετα αν έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς. Όλα διαθέτουν ειδικό θάλαμο απομόνωσης, στον οποίο απομονώνονται άτομα με ύποπτα συμπτώματα μέχρι να διαπιστωθεί εάν το δείγμα τους είναι θετικό ή αρνητικό. Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας από την στιγμή που θα φτάσει στο νοσοκομείο ύποπτο κρούσμα.

Στην μάχη για τον κορονοϊό, αν κρίνουμε από το Ρέθυμνο, έχουν μπει επίσης τόσο οι Τοπικές Μονάδες Υγείας όσο και τα Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου. Και οι δυο αυτές δομές δημόσιας υγείας με τους γιατρούς τους, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους τους στις εισόδους τους υποδέχονται και κάνουν διαλογή περιστατικών κορονοϊού.

Επιπλέον, με πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Κρήτης οι υγειονομικές μονάδες του νησιού (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική) ενισχύονται αφενός με υλικό και εξοπλισμό που αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (μάσκες, γάντια) και των εργαζομένων των λοιπών υπηρεσιών και αφετέρου με ιατρικό εξοπλισμό, που αφορά την νοσηλεία ασθενών με Covid 19 σε περίπτωση που χρειαστεί (παραγγελία αναπνευστήρων).

Παράλληλα, συντονισμένες ενέργειες γίνονται από την Περιφέρεια και τους Δήμους για την θωράκιση των κοινωνικών δομών, για την προστασία και εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι Κρητικοί επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες που αυτό το διάστημα προχωρούν σε δωρεές για την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων του νησιού.

Συνάντηση περιφερειάρχη με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας

Το πλαίσιο υλοποίησης-αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης λόγω του νέου κορονοϊού SARS–CoV-2 σε σχέση με την λειτουργία των προνοιακών δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρίας Δαμανάκη, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας -Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Λάμπρου Βαμβακά.

Η κα. Δαμανάκη ευχαρίστησε τον Σταύρο Αρναουτάκη, την Περιφέρεια Κρήτης για την έμπρακτη στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και για την παροχή υγειονομικού υλικού στις δομές του Κέντρου στην Κρήτη (χειρουργικές μάσκες).

Αποφασίστηκε η βοήθεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στην εκπαίδευση του προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, καθαρισμού και απολύμανσης, καθώς και στην παροχή οδηγιών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.

Τέλος εξετάστηκε η επόμενη ημέρα, διαμέσου της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, προς όφελος των πολιτών.

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ρεθύμνου, η οποία είναι καθημερινά στη διάθεση των πολιτών. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας, προσδοκά να προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη διαχείρισή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, σε κείμενό τους αναφέρουν:

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι κοινωνίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κρίση, που πλήττει καταρχάς την υγεία και επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ζωής μας μέχρι τώρα: την προσωπική, την επαγγελματική αλλά και την κοινωνική μας ζωή, με αρκετά μεγάλο ψυχικό κόστος. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα έχουν αρχίσει να ανατρέπονται, καθώς ζητείται από όλους μας να τηρήσουμε κάποια μέτρα για την ασφάλεια όλων: κοινωνική απόσταση, καραντίνα ή απομόνωση.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη αναγνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν προσωπικό χώρο ή χρόνο, πολλοί βιώνουν μεγάλους επαγγελματικούς κινδύνους, φοβούνται για δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ανήκουν οι ίδιοι σε αυτές και αρκετοί από τους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ήδη πολλές δυσκολίες που απλά εντείνονται.

Όλοι μας αυτή την περίοδο βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα. Ίσως κάποιοι και κάποιες από εμάς να βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως μεγάλο φόβο, έντονο άγχος και αγωνία, πανικό, θυμό, θλίψη, ανία και μοναξιά που να επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Καθώς ζούμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, είναι σημαντικό να μην ντρεπόμαστε για αυτά, καθώς είναι ανθρώπινα και αφορούν όλους και όλες μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή πραγματικότητα και να φροντίσουμε τον εαυτό μας σωματικά και ψυχικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.

Το Κέντρο Πρόληψης, συνεπές στη σχέση που έχει χτίσει με την κοινότητα στα 24 χρόνια λειτουργίας του, παρά την αναστολή πολλών δράσεών του, συνεχίζει να λειτουργεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ήδη συζητείται η συνεργασία με δομές του Δήμου Ρεθύμνης και των λοιπών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς και με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου, για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας, προσδοκά να προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη διαχείρισή τους.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συνομιλήσουμε για τις ψυχικές, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μέσα σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη συνθήκη, ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις μας και βοηθώντας τον εαυτό μας να αντέξει όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει, βγαίνοντας διαφορετικός αλλά και πιο δυνατός από αυτή την κρίση.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας:

– τηλεφωνικά: καθημερινές 9.30 – 13.30 και 17.00 – 19.00 στο 2831050100, 2831030830 και 2831055899,

– ηλεκτρονικά: στέλνοντας μήνυμα στο messenger μέσω της σελίδας του Κέντρου Πρόληψης στο facebook ή μέσω μας ιστοσελίδας μας www.prolipsis.gr. Επιλέξτε τη φόρμα επικοινωνίας, συμπληρώστε τα στοιχεία μας (απαραίτητα τηλέφωνο), περιγράψτε μας εν συντομία το πρόβλημα που μας απασχολεί και ένα στέλεχος του Κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί μας».

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Υποδοχή και διαλογή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου

Τις υπηρεσίες τους σε αυτή την υγειονομική κρίση, προσφέρουν τόσο το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου (οδός Μοάτσου) όσο και η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου (οδός Ζαμπελίου). Και οι δυο δομές υγείας υποδέχονται άτομα τα οποία ενδέχεται να παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και κάνουν διαλογή των περιστατικών, σε οικίσκους που βρίσκονται στις εισόδους τους και οι οποίες κατασκευάστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου «ευχαριστεί θερμά την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή για την κατανόηση και την άμεση παρέμβασή της, για τη διάθεση και εγκατάσταση του οικίσκου στην είσοδο της Μονάδας για την υποδοχή και διαλογή κρουσμάτων κορονοϊού.

Όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου δηλώνει παρών σε αυτήν την προσπάθεια».

Ομοίως, το προσωπικό της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου «ευχαριστεί θερμά τόσο την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, κα Μαρία Λιονή, όσο και τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την ανάληψη της δαπάνης, κατασκευής και τοποθέτησης οικίσκου στην είσοδο της Μονάδας για την υποδοχή και διαλογή κρουσμάτων Κορονοϊού.

Για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στην προσπάθεια που κάνει όλη η χώρα να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Το προσωπικό της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου δηλώνει παρόν σε αυτή την προσπάθεια».

Δωρεά σύγχρονης μονάδας απολύμανσης στο Νοσοκομείο

Μία υπερσύγχρονη μονάδα απολύμανσης υψηλής χωρητικότητας, πρόσφεραν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με σκοπό να ενισχυθεί το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Για ακόμα μία φορά, οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, αποδεικνύουν πως η λειτουργία τους δεν περιορίζεται στην χαρά και στη διασκέδαση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Με δράσεις όλο τον χρόνο, προσφέρουν στον τόπο και στην κοινωνία, καθώς ο Ο.Ρ.Κ. έχει αναδειχθεί σε ένα φορέα με κοινωνικό πρόσημο και ιδιαίτερη ευαισθησία σε σειρά προβλημάτων των ευπαθών ομάδων αλλά και της καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει ο Ο.Ρ.Κ. συνέβαλε στην αγορά για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου μιας υπερσύγχρονης μονάδας απολύμανσης υψηλής χωρητικότητας Genano Air. Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν διέθετε το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα και ήταν ιδιαίτερα απαραίτητο. Ειδικά αυτή την εποχή, που η πανδημία του κορονοϊού μαστίζει την υφήλιο αλλά και τον τόπο μας.

Η μονάδα αυτή εξασφαλίζει την εξάλειψη των ρύπων μέσα στο δωμάτιο με τη θανάτωση όλων των μικροβίων, τη σύλληψη ακόμη και σωματιδίων νανο-μεγέθους και την αφαίρεση αερίων και οσμών.

Για την αγορά του ο Ο.Ρ.Κ. διέθεσε ποσό των 10.000 ευρώ από το ταμείο του. Το μηχάνημα παραδόθηκε κατευθείαν από την εταιρεία στο Νοσοκομείο χωρίς την παρουσία μελών του Ο.Ρ.Κ. λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από σήμερα, το Genano Air βρίσκεται στη διάθεση του προσωπικού του Νοσοκομείου προς όφελος των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί και τα μέλη του Ο.Ρ.Κ. βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την παροχή βοήθειας, όπως μπορεί αυτή να παρασχεθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, για να βγούμε από αυτή την κρίση όλοι υγιείς και έτοιμοι για ένα καινούργιο ξεκίνημα».

Στην αγορά του μηχανήματος συνέβαλε ο Σύνδεσμος αδειούχων υδραυλικών Ρεθύμνου.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού συμβάλλει ο Σύνδεσμος Αδειούχων Υδραυλικών Ρεθύμνης.
Το Δ.Σ. ενέκρινε τη χορήγηση ποσού 3.000 ευρώ για την προμήθεια μηχανήματος καθαρισμού του αέρα Gerano 5250, για τις ανάγκες του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το σύγχρονο μηχάνημα έχει συνολικό κόστος 13.000 ευρώ και ο Σύνδεσμος Αδειούχων Υδραυλικών συμμετείχε από κοινού με τις ομάδες ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού ΟΡΚ, στην αγορά του.
Συγχαίρουμε τους γιατρούς, νοσηλευτές, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ευχόμαστε ο νομός Ρεθύμνης να μείνει αλώβητος από τον κορονοϊό και η χώρα μας να ξεπεράσει σύντομα την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».