17 °C Rethymno, GR
01/06/2020

Η κυβέρνηση εξαντλείται σε επικοινωνιακό επίπεδο

Του ΜΑΝΩΛΗ ΗΛΙΑΚΗ

Αν την σκαπουλάρετε και επιβιώσετε μόνοι και αβοήθητοι θα το οφείλεται στη ΝΔ αν όμως δεν τα καταφέρεται νίπτω τας χείρας μου, η ευθύνη σε σας.

Για τον κύριο Μητσοτάκη και τους ομοίους του οι επιλογές τους, σε τελική ανάλυση, εξαντλούνται στις ηχηρές κραυγές του τύπου «κλειστείτε στο σπίτι και ο σώζων εαυτόν σωθείτω, γιατί μεθαύριο θα σας στείλουμε την αστυνομία, τον εισαγγελέα ή τα… τανκς!».

Τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης και τα αναμασά νυχθημερόν η προπαγάνδα των τηλελιβανιστήρων του, γιατί δεν βρίσκουν μπροστά τους ούτε «αριστερή αντιπολίτευση», ούτε κομμουνιστικό κόμμα που θα απαιτούσαν από την πρώτη μέρα, άμεσα, δυναμικά, με παλλαϊκή κινητοποίηση -από την εμφανίσει της νόσου, και όχι με φιλολογικού τύπου ευχολόγια στον τύπο τα εξής: Καραντίνα και αυστηρή μάλιστα ναι, για εύλογο διάστημα, αλλά με την οργάνωση της τροφοδοσίας όλων των αποκλεισμένων και κυρίως των γερόντων, με δωρεάν τρόφιμα, ψωμί και φάρμακα, με πλήρη μέριμνα του κράτους!

Ενός κράτους, που επιβαλλόταν να έχει ήδη επιτάξει όχι μόνο όλες τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και όλα τα αποθέματα σε τρόφιμα, πρωτίστως σε κρέας, και αλεύρι και όλα τα φάρμακα ώστε να μοιράζει στο λαό τα απαραίτητα με οργανωμένα συνεργεία σε τακτά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού, για όσο διαρκεί ο «πόλεμος με τον αόρατο εχθρό», που διαλαλεί ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, σταμάτημα κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, πλην της παραγωγής αναγκαίων εφοδίων για συνθήκες γενικής καραντίνας, απαγόρευση κάθε απόλυσης εργαζομένου και άμεση επιδότηση των μικρομάγαζων και εργαστηρίων των μικρών βιοτεχνών-επαγγελματιών, με άμεση βαριά φορολόγηση της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Έτσι θα μπορούσαν να επιβιώσουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, και προπάντων οι ανήμποροι, ενόσω παραμένουν υποχρεωτικά κλεισμένοι μέσα.

Σε μια τέτοια σωτήρια υπόθεση, πολλοί από μας, θα αφήναμε στην άκρη τις πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση και θα είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε εθελοντικά στη μάχη της παρασκευής και διανομής των αναγκαίων πακέτων τροφοδοσίας του λαού μας, σπίτι το σπίτι, αφού μας εφοδίαζαν οι κρατικές υπηρεσίες με τις απαραίτητες προστατευτικές στολές ή μάσκες, για να κυκλοφορούμε.

Όταν όμως κάτι τέτοιο, που σημαίνει -έστω και προσωρινά- μια μερική κοινωνικοποίηση κεφαλαίου και αναγκαίων εφοδίων, δεν το διεκδικεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τότε φυσικά ούτε καν το διανοείται ένας πολιτικός σαν τον κύριο Μητσοτάκη.

Ποιον λοιπόν νομίζει ότι «δουλεύει ψιλό γαζί» με τα αγχώδη ηχηρά διαγγέλματά του, ο νεοφιλελεύθερος «στρατηγός» της συμφοράς μας;

Αλλά αυτός ο κύριος ξέρει μόνο να επικαλείται την ανάγκη για σκληρά μέτρα γενικής καραντίνας, που θα γίνουν ακόμα σκληρότερα, χωρίς να λαμβάνεται καμία οργανωμένη κοινωνική πρόνοια, έτσι ώστε, αν η φτωχολογιά κι οι ηλικιωμένοι τη σκαπουλάρουμε από τον περιβόητο ιό, να τα τινάξουμε από την πείνα ή από την έλλειψη απλών καθημερινών φαρμάκων, μέσα στα 4 ντουβάρια…

Άραγε σε ποια άλλη χώρα χτυπημένη από τον κορωνοϊό η κυβέρνηση αρνείται να συναντηθεί, να ακούσει και κυρίως να πάρει υπόψη της όλα όσα εισηγούνται και ζητούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές; οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δεν χρειάζονται χειροκροτήματα, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά του.

Σε ποια άλλη χώρα ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προτείνει αντί για γάντια να πλένουν καλά με αντισηπτικό οι νοσηλευτές και οι γιατροί τα χέρια τους;

Σε ποια άλλη χώρα γίνονται τέτοιου είδους πλασματικές προσθέσεις προκειμένου να μην αντιληφθούν οι πολίτες ότι το ιατρικό προσωπικό που προσελήφθη είναι οριακά πάνω από το προϋπάρχον;

Θα μείνουμε σπίτι και προφανώς θα επικροτήσουμε το γεγονός ότι χάρη σε μια χούφτα λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και μικροβιολόγων την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση πάρθηκαν εγκαίρως περιοριστικά στην εξάπλωση του ιού μέτρα. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι επουσιώδη.

Όλοι οι ειδικοί γιατροί φωνάζουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, να οργανωθούν τα κέντρα υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ακριβώς το αντίθετο απογυμνώνει την ΠΦΥ αφού αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης του ΕΣΥ. Από τις εξωνοσοκομειακές δομές της ΠΦΥ αντλούν γιατρούς και νοσηλευτές οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και τους μετακινούν στα νοσοκομεία, βάσει της κυβερνητικής εντολής. Μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι από τους 5.000 που εργάζονται στα επίσης υποστελεχωμένα 300 Κέντρα Υγείας της χώρας, μας λέει ο Λ. Βιτωράτος. Ενδεικτικά αναφέρει την τελευταία τέτοια απόφαση για μετακίνηση 10 γιατρών από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και 10 ατόμων από το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης προς το νοσοκομείο. «Έχουμε χάσει το μέτρημα», προσθέτει. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος μιλάει για επικίνδυνες μετακινήσεις δεδομένου ότι σε πολλές απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας τα Κέντρα Υγείας είναι η μόνη… σανίδα σωτηρίας για τους πολίτες. Και οι δυο συμφωνούν ότι οι μετακινήσεις είναι πάρα πολλές, γίνονται χωρίς σχεδιασμό, σπασμωδικά και μαζικά και αποτελούν κινήσεις πανικού.

Σήμερα, τώρα, οφείλει ο πρωθυπουργός να ακούσει και να σπεύσει να υλοποιήσει τις προτάσεις των λειτουργών της υγείας. Αγορές και προμήθεια αναγκαίου υλικού, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα μονάδων ΜΕΘ και ότι άλλο χρειάζεται για να προστατευτεί ο πολίτης που αρρωσταίνει.

Εξάλλου όπως όλοι γνωρίζουμε λεφτά (για γιορτές, πανηγύρια, δωράκια και προσλήψεις μετακλητών και συμβούλων) υπάρχουν!

Μην κοιτάτε τώρα, που κάνουμε ό,τι μας λέτε, με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την καραντίνα, τις βεβαιώσεις μετακίνησης κατ’ εξαίρεση και τα sms στο 13033. Μην κοιτάτε που θεωρούμε δικό μας ατομικό καθήκον το πώς θα βρούμε χρήματα για να αγοράζουμε τις μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά που πρέπει να έχουμε σε κάθε μας βήμα (και που ακόμα πωλούνται σε τιμές μαύρης αγοράς, γιατί κανένας δεν σκέφτηκε να τα βάλει σε διατίμηση πριν είναι αργά). Το κάνουμε για την υγεία όλων μας, επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και όχι στο υποτιθέμενο «επιτελικό κράτος», που ακόμα και την ύστατη στιγμή προτιμά να ξοδεύει σε μετακινήσεις των ΜΑΤ για να κόψουν στις 6 πμ το ρεύμα στην ΒΙΟΜΕΤ που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι εργαζόμενοι να κρατήσουν ανοικτό το εργοστάσιο που τα αφεντικά έκλισαν και μάλιστα την στιγμή που έχουμε τόση ανάγκη από σαπούνια και αντισηπτικά, και είναι οι μόνοι που δεν ανέβασαν τις τιμές όπως κάνουν όλοι οι άλλοι μαυραγορίτες και μάλιστα στέλνουν εφόδια στους γιατρούς και στους φυλακισμένους και στη Μόρια, αλλά για την κυβέρνηση προέχει ο ταξικός προσανατολισμός της η στήριξη των κεφαλαιοκρατών και όχι η υγεία. Με αυτά και με εκείνα οι κοινωνικές ανισότητες καλά κρατούν. «Όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, έχει φροντίδα, όποιος δεν έχει περιμένει να γίνει καλά ή, αν επιδεινωθεί η κατάστασή του, καλεί ασθενοφόρο», και άντε γεια.

Μήπως θα πρέπει οι εργαζόμενοι να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι δεν πάει άλλο με αυτό το παρανοϊκό σύστημα που έχει φτάσει να πληρώνουν οι Ισπανοί στον Λιονέλ Μέσι (8,3 εκατομμύρια ευρώ) τον μήνα και άλλα τόσα οι Ιταλοί στον Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ο αντίστοιχος μισθός του ιατρού είναι περίπου 2.000 ευρώ και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το ιατρικό προσωπικό που παίζουν την ζωή τους και των ασθενών κορώνα γράμματα.