27 °C Rethymno, GR
11/07/2020

ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Η νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα τονώσει τα δημοτικά ταμεία

Η διαρροή εσόδων από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας εξακολουθεί να απασχολεί τον δήμο, καθώς εκτιμάται ότι παρά την προσπάθεια που έχει γίνει από το 2015 μέχρι σήμερα για την εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων των ακινήτων, φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες αδήλωτα τετραγωνικά επιφανειών, κατοικιών και επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί δημότες επί σειρά ετών δεν κατέβαλαν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το αντίστοιχο δημοτικό τέλος.

Ήδη, οι έλεγχοι στον δήμο Ρεθύμνου την τελευταία τετραετία έχουν αποφέρει καρπούς καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες μάλιστα επεβλήθησαν τα σχετικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Ρεθύμνου περίπου μισό εκατομμύριο τ.μ. συνολικά εντοπίστηκε μέσα από τη διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μέσω της οποίας γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων με τον δήμο.

Εν τω μεταξύ ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους όπου ανήκουν δίνει ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ, με τον οποίο απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από πρόστιμα και αναδρομικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν οι ιδιοκτήτες στους δήμους τους και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία ώστε από φέτος να πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη με βάση τα σωστά στοιχεία των ακινήτων τους. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βοηθήσει όλους τους δήμους της χώρας, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδά τους.

Η ρύθμιση, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν και να συνυποβάλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και το ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήρθε σε κακή στιγμή λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, τονίζοντας πως αν και η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους δήμους καθώς θα εισρέουν επιπλέον χρήματα στα δημοτικά ταμεία αλλά και για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, εν τούτοις η χρονική στιγμή που αυτή ψηφίστηκε δεν ήταν καλή, σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένο ότι ήταν σε εξέλιξη άλλη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με τις ρυθμίσεις που γινόταν μέχρι σήμερα οι δημότες είχαν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα πρόστιμα, όμως, πλήρωναν τη διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε δεν θα καταβάλλονται ούτε τέλη ούτε προσαυξήσεις ούτε πρόστιμα ούτε η διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια σύγχυση σε ότι αφορά τους δημότες που βεβαίωσαν οφειλές παρελθόντων ετών με τα σωστά τετραγωνικά οι οποίοι απευθύνονται στην οικονομική υπηρεσία του δήμου ζητώντας να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χωρίς όμως αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Σπανουδάκης, να είναι εφικτό αφού δεν υπάρχει σχετική εγκύκλιος που να αναφέρει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε ότι «χαμένοι» βγήκαν οι δημότες που ανταποκρίθηκαν στις μέχρι τώρα ρυθμίσεις του δήμου, καθώς πλήρωσαν για τα αδήλωτα τετραγωνικά τους.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.